Despre Canon 200D, cu Alex Frusina

Canon 200d face parte din a doua generație ultra compactă de aparate foto DSLR după Canon 100d. O să încep din start prin a spune că acest model conține ultima tehnologie a celor de la Canon, iar aici mă refer la Dual Pixel AF, procesorul Digi 7, wi-fi,  NFC și bluetooth, plus o nouă interfață pentru începători. Unele persoane chiar considerau această interfață ca fiind un dezavantaj deoarece îl face mult prea ușor de utilizat, dar nu cred că este cazul.

Principalii contracandidați ai acestui model am putea spune că sunt Nikon d3400, Canon M5 sau Sony A6000, dar nu m-aș rezuma doar la aceste modele. Există un nou trend care este foarte popular și în continuă ascensiune. Vorbim aici despre video blogging și multele aparate din zona celor compacte cu senzor de un inch care sunt extrem de folosite. Canon g7x Mark II sau Sony rx100 4, ambele pot fi competitori pe nișă. Totuși, consider că acest Canon 200d poate fi alegerea completă atunci când faci un video blogging si o să explic imediat și care ar fi argumentele.

Chiar în cadrul ultimului eveniment organizat de F64, și acum mă refer la Photo Story, a fost o sesiune specială pentru video blogging unde s-a discutat despre importanța aparatului, calitatea imaginii și nu în ultimul rând, partea audio. Se spune totuși că cineva care ar vedea un videoclip cu o imagine mai slabă, dar o calitate audio foarte bună ar fi mai mulțumit de acesta prin comparație cu o calitate video perfectă, dar un sunet de slab. Dacă doriți să vedeți mai multe produse audio apăsați aici.

Canon 200d are cam tot ce ai nevoie pentru un video blog de calitate. Ecranul LCD de 3 inch este cu touch și este articulat, sistemul de autofocus în live view, acel Dual Pixel de la Canon este unul dintre cele mai bune care există.

Un alt amănunt care trebuie luat neapărat în considerare este faptul că are mufă jack pentru a putea adăuga un microfon sau o lavalieră.

Comparativ cu aparatele foto compacte mărimea senzorului ne poate oferi alături de o diafragmă deschisă o separare cât mai pronunțată a subiectului de fundal atunci când vrem să atragem atenția asupra unui anumit lucru.

Functia STM (Stepper Motor) pe care o găsim la obiectivele Canon entry level și care ne asigură o focalizare rapidă, silențioasă și fluidă în timpul filmării este extrem de utilă, iar obiectivele precum 50mm 1.8 stm, 10-18mm stm sau discretul 24mm stm au un preț accesibil.

La fel ca și predecesorul său, Canon 200d își păstrează moștenirea de cel mai mic dSLR de pe piață, dar de data aceasta are un grip mult mai mare și mai pronunțat, amanunt pentru care 100d a fost criticat în trecut.

În ciuda dimensiunilor putem spune despre acest aparat că este foarte ergonomic. Este un DSLR cu o singură rotiță dar butoanele importante sunt așezate foarte bine pentru a le accesa ușor. În partea de sus avem butonul de ISO și display plus dial-ul cu toate modurile de fotografiere.

canon 200d

Cum am menționat și mai sus ecranul este rabatabil cu o dimensiune de 3 inch și cu o rezoluție de 1.04 milioane de puncte. Marele avantaj este că acest lcd are funcția de touch și îl putem programa să fie Tap to Shoot, adică atunci când apăsăm el să declanșeze sau putem putem folosi funcția de touch pentru a ne alege zona de focus. Funcționează pe același principiu ca la telefoanele smart. În plus este foarte ușor să navigăm prin meniu sau să ne uităm la imaginea pe care tocmai am realizat-o.

Aparatul oferă wifi cu NFC și bluetooth. Utilizatorii de Android pot folosi NFC și îl pot activa prin simpla atingere a telefonului de aparat în timp ce bluetooth-ul ne permite să menținem o conexiune constantă între telefon și camera foto cu un consum redus de energie. Aplicația celor de la Canon se numește Canon Camera Connect și îți permite să transferi pozele sau să controlezi aparatul tau ca și cum ai avea o telecomandă, totul prin intermediul  telefonului. Trebuie însă ținut minte că are un mic delay așa că dacă tu ai apăsat pe lcd în dreptul unui subiect pe care vrei să îl focalizezi acest lucru se va vedea în aplicație după aproape o secundă. Pentru subiectele statice nu este absolut nici o problemă.

canon 200d

În concluzie, Canon EOS 200d reprezintă un pas mare înainte comparativ cu modelul precedent. Are un grip mai bun, ecranul rabatabil, focalizarea Dual Pixel în modul live view, filmarea 1080p 60fps, conectivitate bluetooth, procesor de ultimă generație și o viață mai lungă a bateriei.  În ciuda faptului că este cel mai mic aparat nu este chiar cel mai ieftin, Canon EOS 1300d având acest titlu în palmares, dar cu siguranță aș plăti mai mulți bani pentru a alege 200D.

Ce nu este ok cu acest model este că păstrează același sistem de autofocus cu 9 puncte cum avea și 100d, iar asta se întâmpla acum 4 ani. De asemenea, sunt din ce în ce mai multe modele de aparate foto mirrorless sau compacte care vin cu o rezoluție la filmare de 4K, lucru care deocamdată la aparatele foto DSLR entry și mid level este un subiect tabu.

Canon 200d este destinat celor care doresc o cameră mică cu view finder optic, fotografilor care sunt la început de drum și cărora ghidul le va fi foarte util, dar și persoanelor care doresc să vină cu un plus de profesionalism pentru vlogul sau filmările lor aducând o calitate audio video superioară.

Aparatul este disponibil în trei culori: negru, argintiu și alb, iar aici avem un fun fact – modelul negru cântărește 453 de grame, cel argintiu 454, iar cel alb 455 g.


[products ids=125036717,125025460,125030050,125018348,125012685,125014773,125026116]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.