(c) Ole Salomonsen

Ole Salomonsen – Ambasador Sony, surprinde frumusețea arcticului

Cum îl ajută echipamentele Sony pe Ole să surprindă unul dintre cele mai uimitoare fenomene ale naturii?

Citește mai jos povestea lui Ole:

sony

sony
(c) Ole Salomonsen

Cum te-ai apucat de fotografierea aurorei boreale?

Întotdeauna am fost interesat de tehnologie și de fotografie. Am început ca un fotograf de trupă pentru câțiva prieteni.

Apoi, în 2008, am surprins aceste fotografii uimitoare ale unei aurore. O imagine a fost prezentată în câteva ziare britanice. Am încărcat aceste poze pe Flickr, primind aproximativ 40.000 de aprecieri pentru o singură imagine, care a fost cu adevărat o sursă de inspirație.

Factorul determinant a fost fascinația pentru acest fenomen și pentru modul în care scoate la iveală emoțiile oamenilor.

sony
(c) Ole Salomonsen

Să înțeleg că aurorele te-au fascinat dintotdeauna?

Absolut. Am crescut aici, în Arctic și aproape că m-am obișnuit cu ele, dar să vezi cum acest fenomen afectează oameni care nu l-au mai văzut niciodată este într-adevăr înălțător. Am văzut mai mulți oameni mari care au privit pentru prima dată fenomenul și au plâns, fiind foarte emoționați. Atunci îți dai seama cât de norocos ești. Fascinația mea pentru aurore a crescut odată cu mine.

sony
(c) Ole Salomonsen

Diferitele aspecte ale muncii tale bănuiesc că implică și multe decizii creative, nu?

Da, nu te plictisești niciodată de aurore, chiar dacă ai văzut sute. Fiecare variază în funcție de intensitate, culoare, viteză și alți factori. Nu ai vrea să pierzi niciuna.

Fotografierea aurorei a devenit într-un fel o categorie proprie în cadrul fotografiei. Unii oameni o văd mai apropiată de astrofotografie, în timp ce pentru alții este mai mult legată de fotografierea peisajelor, unde aurora face parte din scenă. Pentru mine, este mai degrabă cea din urmă.

Despre echipamentele Sony, cercetare și procese

sony
(c) Ole Salomonsen

Progresul tehnologic împinge limitele capturilor de aurore?

Da, tehnologia camerei este foarte importantă.

Întotdeauna mi-am dorit să portretizez mișcarea aurorelor, dar în acel moment nu exista Sony A7S. Nu am putut filma aurora în mod corespunzător, așa că a trebuit să realizăm fotografii statice și să generăm înregistrări secvențiale.

Am lansat primul meu film în 2010. Îmi amintesc foarte bine pentru că a fost ziua de naștere a primului meu fiu. În dimineața următoare am primit o mie de e-mailuri din toată lumea, a fost o experiență ireală. În acel moment mi-am dat seama că aceasta ar putea fi o meserie.

Progresul tehnologic a avut un impact profund, în special în fotografierea aurorelor. Poți dobândi abilități decente cu camere mai ieftine, dar la cel mai înalt nivel, ai nevoie de cele mai bune echipamente, de cele mai rapide obiective, de cei mai buni senzori etc. Din acest motiv am făcut trecerea la Sony.

sony
(c) Ole Salomonsen

Poți fi mai specific?

Când Sony a lansat modelul Sony A7R, am putut să adaptez practic orice obiectiv de pe planetă la cameră. Corpul ușor, senzorul fantastic și gama dinamică, diversă mi-au permis să obțin mai multe detalii ale umbrelor. Este o cameră extraordinară. A reprezentat o schimbare esențială în cazul meu.

sony
(c) Ole Salomonsen

Poți explica ce înseamnă „lumina arctică” pentru tine?

Desigur. Nu este vorba doar despre aurore. Suntem norocoși să avem ceea ce fotografii numesc „ora de aur”, cu o oră înainte de apus și cu o oră după răsărit. Această „oră” durează aproximativ 3 până la 6 ore aici, datorită unghiului axului Pământului față de Soare.

Obținerea tuturor acestor culori minunate necesită o cameră cu o putere fantastică de reproducere a culorilor și o gamă dinamică foarte bună.
În această privință, Sony deschide oportunități noi pentru mine.

Sony
(c) Ole Salomonsen

Ce fel de cercetare faci și ce procese folosești?

Aceasta este o întrebare interesantă, deoarece în fotografierea peisagistică normală, ai mult timp la dispoziție. Poți căuta și găsi compoziția perfectă – poți anticipa exact poziția Soarelui. În fotografierea aurorei, poți compune fotografia, dar nu știi niciodată dacă aurora va fi de acord cu planurile tale. Poți să planifici compoziția perfectă, de exemplu poți găsi acel râu care duce frumos în câmpie, iar apoi poți aștepta în zadar ca aurora să apară. Apoi te întrebi: ai curajul să aștepți sau renunți la compoziție și fotografiezi aurora într-un alt mod? Acesta este motivul pentru care este atât de interesant: este un fenomen pe care nu îl poți controla. Adesea ești nevoit să realizezi compoziții improvizate. Este o sarcină foarte intensă.

Ce ajută la obținerea unor imagini spectaculoase? – Viziunea lui Ole asupra tehnologiilor destinate camerelor și asupra Sony.

La ce te aștepți în ceea ce privește viitorul fotografiei?

Simplitatea este adesea cea mai bună și o regulă generală în fotografie.

Nu ai nevoie să adaugi un număr mare de caracteristici, dar cu siguranță este de dorit să ai un senzor capabil să reproducă ceea ce percepe ochiul. Senzorii care combină o rezoluție înaltă cu o gamă dinamică largă ar fi uimitori.

sony
(c) Ole Salomonsen

Cum vezi rolul de ambasador al Sony?

Sunt foarte mândru și onorat să fiu ambasador Sony. Pot să mă identific cu această marcă. Cei de acolo chiar ascultă vocea oamenilor. Am încercat de atâtea ori să scriu altor producători, să întreb sau să sugerez lucruri. Nu am primit niciodată un răspuns. Am trimis sugestii către Sony despre unele îmbunătățiri și au răspuns. Mai târziu, acestea au fost implementate efectiv. Aceasta este pur și simplu filozofia Sony. Sunt atât de concentrați asupra clienților, iar acest lucru îmi place mult.

 
[products ids=125012678,125008315]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.