Cromatica în fotografie toamna

Postat de: F64 F64

A venit toamna! Pentru unii înseamnă doar noroi, frig, ploaie și trafic, în timp ce pentru alții înseamnă culori, plimbări, haine pufoase și vin fiert! Am ales să profităm de această perioadă pentru a discuta puțin despre cromatică. Și ce prilej mai bun de a exemplifica cromatica, dacă nu în anotimpul cel mai contrastant și colorat?

Dacă nu ești un iubitor al toamnei, poate că acest articol nu te va face să o îndrăgești mai mult, dar cu siguranță vei afla cum fotografiile tale pot să spună o poveste mai bine cu ajutorul culorilor, nu doar a tehnicii și compoziției.

Culorile au diverse semnificații și pot trezi diverse reacții, stări, emoții (unele chiar sinestezice – aud culori, văd mirosuri sau în cazul nostru ne fac să atribuim unele amintiri anumitor nuanțe în diverse contexte).

Precum o melodie culorile pot trezi diverse amintiri în noi, pentru că au puterea de a reda o atmosferă sau mai multe, iar când subiectivitatea privitorului intervine, în cazul unei fotografii bune, nu ai cum să nu resimți sau să simți ceva datorită unei/unor culori bine alese.

Acestea fiind spuse, să vorbim despre cromatică în fotografie, cu aplicabilitate sporită toamna.

#1 Complementare

E simplu. Complementarele sunt roșu-verde, albastru-orange și galben-violet. Dacă nu prea știi cum să alegi culorile, cum să le potrivești mergi pe complementare.

Ai un cadru preponderent portocaliu? Vezi cum strecori puțin albastru. La fel și pentru restul. Gândește-te la echilibru, unde există o culoare trebuie să se afle și alta care să o susțină, iar asta nu ține neapărat de cantitate. Adică, uneori poate fi suficient ca un punct rosu, într-o fotografie preponderent verde să susțină. Aici depinde de context, de mesaj, punct de stație, împrejurări etc.

Însă dacă nu ai găsit o pereche de complementare atunci când ai declanșat, poți căuta mai departe sau schimba asta din procesare. Alegerea este în totalitate a ta!

#2 Nu folosi culori din tub!

cromatica

Este poate, una dintre regulile pe care le-am auzit cel mai des în liceul de arte. Ce înseamnă să folosești culori din tub? Adică culori nealterate sau doar culorile primare. Dacă în artele plastice este mai ușor fiindcă presupune doar să amesteci culoare din tubul 1 cu culoarea din tubul 2 (și 3,4,5 după preferințe), în fotografie este mai greu.

Totuși, nu este atât de complicat pe cât pare.

În cazul fotografiei, să nu folosești culori din tub înseamnă să te preocupe diversitatea nuanțelor. Dacă fotografiezi un copac plin de frunze galbene toamna, vei vedea ca nicio frunză nu-i la fel ca alta, iar asta și din punctul de vedere al nuanței de galben.

Cu siguranță în fotografia originală multe dintre nuanțele subtile se vor pierde. Nu le lăsa pierdute! Ochiul nostru percepe mult mai multe culori și cu cât fotografiile tale vor fi mai apropiate de ochiul uman din acest punct de vedere, cu atât mai mult vei reuși să redai o atmosferă, să transpui privitorul în imagine. Sigur, asta te va forța de multe ori să le procesezi, dar nici asta nu-i un lucru rău căci mereu avem de învățat.

Dacă nu ești adeptul procesării în general, ia în considerare doar procesarea care să ducă fotografia mai aproape de realitate. Poate vei fi surprins să afli că exact acest aspect, tocmai pentru că este atât de simplu, devine foarte greu.

Este mult mai ușor să distragi și să schimbi drastic și extrem de complicat să obții un cadru exact așa cum a fost perceput de tine, înainte să duci apartul la ochi și să apeși pe buton.

#3 Rece-cald