(c) Alin Ștefan (Ghidul DSLR)

Review Sony A9, cu Alin Ștefan

Sony A9 este primul mirrorless gândit pentru fotografia de acţiune. Camera este capabilă să fotografieze cu o viteză de 20 fps la rezoluţie maximă fără blackout în EFV de 3,6 milioane de pixeli. Buffer-ul aparatului poate stoca 241 cadre RAW sau 362 de cadre în format JPEG.

sony a9
(c) Alin Ștefan (Ghidul DSLR)

Senzorul CMOS de tip EXMOR RS are o rezoluţie de 24.2 megapixeli şi un procesor de imagine Bionz X de generaţie nouă. Este capabil să facă faţă fluxului mare de date şi să le proceseze la timp pentru a fi stocate. Designul este similar cu seria actuală a7, dar în interiorul carcasei avem prezente două sloturi SD, unul singur este de tip UHS-II.

Sistemul de focus are 693 de puncte care ocupă 93% din imaginea disponibilă pe vizor. Stabilizarea de imagine integrată în corp este capabilă să compenseze mişcarea aparatului pe 5 axe, aceasta funcţionează doar cu obiectivele Sony.

Specificaţii Sony A9

sony a9
(c) Alin Ștefan (Ghidul DSLR)
  • Senzor CMOS EXMOR RS de generaţie nouă cu rezoluţie de 24 megapixeli;
  • Montură Sony E;
  • Sistem de autofocus cu 693 puncte ce acoperă 93% din vizor;
  • Plajă ISO între 100 şi 51200;
  • Sistem de stabilizare pe 5 axe;
  • Viteză de fotografiere în rafală la 20 fps;
  • Înregistrare video 4K la 30 fps şi Full Hd la 120 fps;
  • Shutter electronic 1/32000;
  • Shutter mecanic 1/8000;
  • Viteză sincronizare flash de 1/250;
  • Ecran tactil (limitat la câteva funcţii) cu diagonală de 3 inch şi rezoluţie de 1,44 milioane de pixeli;
  • EFV cu magnificare de 0,78x şi rezoluţie de 3,68 milioane de pixeli;
  • Slot dual SDXC ( 1 x UHS-II – 1 x UHS-I);
  • Conectvitate: microHDMI, 2 x jack 3.5 mm ( microfon + căşti ), USB 2.0;
  • Conectivitate wireless: 802.11b/g/n + NFC + Bluetooth;
  • Acumulator NP-FZ100 cu autonomie de 2,2 ori mai mare faţă de seria A7.
  • Dimensiuni: 127 x 96 x 63 mm;
  • Greutate: 673 grame.

Construcţie şi Design

sony a9
(c) Alin Ștefan (Ghidul DSLR)

Sony A9 este puţin mai mare şi mai greu comparativ cu aparatele din seria A7, iar acumulatorul promite o autonomie cu 220% mai mare faţă de Sony A7R II. Dimensiunile acumulatorului sunt generoase şi este puţin mai gros ca un Nikon EN-EL15.

În partea dreapt[ de sus găsim patru rotiţe: două pentru setarea parametrilor, iar alte două pentru compensarea expunerii şi selectarea modului de fotografiere. În partea stângă a vizorului avem selectorul modului de focus şi rotiţa tipurilor de declanşare. Fotografierea în rafală poate fi ajustată în funcţie de situaţie. Pe spate gasim o rotiţă de control similară cu cea găsită pe DSLR Canon şi un joystick pentru selectarea punctelor de focus.

Utilizare

Am testat Sony A9 timp de 10 zile alături de Sony 85 mm F1.8, 16-35 F4 şi 70-200 F4 G.

Modul în care Sony A9 se mişcă în focus şi la fotografierea în rafală fără blackout este impresionant. Simţi că ai în mână un aparat cu care dacă ai suficientă răbdare pe teren, poţi obţine fotografii formidabile. Singurul lucru care îl poate încetini sunt cardurile non-UHS-II.

Autonomia lui Sony A9 a fost măsurată în repetate rânduri la peste 800-1000 de cadre. Dacă fotografiem doar cu vizorul EFV, autonomia tinde să fie puţin mai mică faţă de cifrele de mai sus, dar nu cu mult. Avem parte de o îmbunătăţire notabilă comparativ cu majoritatea aparetlor mirrorless de pe piaţă. Când fotografiezi în rafală poţi să ajungi chiar şi la 5-6000 de cadre per încărcare, datorită acumulatorului de 2200 mAh.

Sony A9 este solid, având o construcţie din aliaj de magneziu. Garniturile de izolare împotriva stropilor de apă şi prafului sunt prezente. Finisajele sunt excelent realizate, cauciucurile de pe grip se simt uşor artificiale, dar avem siguranţa că acestea nu se vor dezlipi prea repede. Shutterul mecanic este garantat de producător pentru 500.000 de declanşări, acesta fiind mai rezistent cu 20% decât concurenţa directă.

Ergonomia lui Sony A9 este bună pentru o persoană cu mâini normale. Utilizatorul îl poate cuprinde în modul landscape confortabil. Însă dacă îi adăugăm un grip pentru fotografierea în modul portret, ergonomia se îmbunătăţeşte semnificativ. Operarea camerei cu o singură mână este facilă datorită poziţionării rotiţelor principale în partea stângă. Pe lângă rotiţele din partea de sus.

Meniurile sunt bine puse la punct, camera are suficiente opţiuni şi dotări pentru un meniu stufos. Sony a reuşit să organizeze totul într-un mod curat şi uşor navigabil.

Performanţă

Calitatea imaginii oferită de Sony A9 este competitivă cu a unui DSLR de generaţie nouă. Senzorul oferă culori naturale fără prea multă intervenţie din partea utilizatorului. La fotografiile obţinute cu Sony A9, nu a fost nevoie să intervin decât la aspecte precum expunere şi contrast pentru imaginii finale numai bune de printat. Sony clar a proiectat acest aparat pentru viteză şi după pentru calitatea imaginii. Spun asta pentru că imaginile nu au o gamă dinamică de top în acest caz. Poţi recupera însă, suficiente detalii dacă ai greşit expunerea cu 1,5-2 stopuri, fără probleme.

Calitatea imaginii

Viteza de reacţie este suprinzător de rapidă, în single focus cu un obiectiv precum 70-200 F4 G, am reuşit să fotografiez portrete, subiecte în mişcare şi la antrenamente de tenis fără probleme. Odată comutat pe modul AF-C şi activată funcţia de rafală pe modul High, Sony A9 se transformă într-un Nikon D5 pe steroizi. Reuşind să fotografieze la 20 fps în format RAW suficient de mult timp pentru a imortaliza loviturile rapide.

Este o plăcere pură să fotografiezi sport cu acest aparat, iar cu obiectivul 70-200 formează un kit perfect pentru fotografierea de acţiune. Funcţia Eye-Tracking AF este foarte rapidă şi precisă în urmărirea ochilor, poţi fotografia acum mult mai uşor subiecte clare în mișcare cu această funcţie activată şi cu un teleobiectiv din seria G Master.

Generaţia nouă de senzor şi procesor de imagine, oferă un nivel de zgomot redus atât în fotografia color cât şi cea alb-negru. Performanţa ISO în general ţine mai mult de percepţia fiecăruia a zgomotului de imagine, pentru că acesta aşezat pe hârtie arată mult mai bine comparativ cu cel vizibil pe monitor. Ca percepţie personală fotografiile color cu Sony A9, arată foarte bine până la ISO 3200 şi sunt utilizabile chiar şi la valori de 6400. Pe timp de zi, pentru fotografia de acţiune putem ridica fără probleme sensibilitatea ISO, fără a sacrifica detaliile. Astfel obţinem o viteză de declanşare favorabilă fotografiei de acţiune.

Sony A9 este extrem de rapid în timpul fotografierii, dar avem nevoie doar de carduri UHS-II performante pentru a face faţă fluxului de date generate la rafalele de 20 fps. Un RAW la calitate maximă are o dimensiune cuprinsă intre 45-50MB. La 20 fps se generează aproximativ 1 GB de informaţie care aşteaptă să fie scrisă pe card. Unul din sloturile de card ale aparatului are suport UHS-II, dacă fotografiezi în modul back-up în fotografia de acţiune, acest aspect va încetini mult procesul de scriere.

Pro Sony A9

  • Autofocus şi eye-tracking excelente;
  • Fotografiere în rafală;
  • Construcţia;
  • Autonomia îmbunătăţită;
  • Slot dual SD;
  • EFV şi LCD de calitate;
  • Raport calitate/preţ bun.

Contra

  • Slot-ul nr. 2 nu este compatibil UHS-II;
  • Prezintă banding în lumina ” fluorescentă”.

Concluzie Sony A9

Sony A9 este un mirrorless extraordinar din toate punctele de vedere, dar există şi câteva neajunsuri. Viteza de autofocus este formidabilă, având o acurateţe la fotografierea în rafală de peste 90%. Sistemul de focus poate fi programat să aibă ca prioritate declanşarea sau acurateţea focusului. Fotografierea în rafală este foarte utilă, dar uneori nu este necesar să ai 20 fps ca să prinzi un cadru bun. Partea mai puţin bună este că funcţia Eye-Tracking nu este disponibilă în meniu, poate fi programată doar de pe butoanele personalizabile.

Construcţia este solidă, iar finisajele de calitate. Calitatea imaginii şi performanţa ISO sunt şi ele la nivel ridicat. Ecranul şi vizorul electronic sunt de calitate şi oferă posibilitatea verificării cadrelor rapid şi în amănunt. EFV nu are lag şi funcţionează fără reproş. Dacă fotografiem în rafală putem ajunge la peste 5000 de declanşări la o singură încărcare. Slotul dublu de carduri este prezent, dar nu fără un inconvenient. Slotul numărul 2, nu este compatibil cu cardurile UHS-II ce au două rânduri de pini. Dacă fotografiezi în back-up acest lucru va încetini viteza de lucru.

Articol și fotografii de Alin Ștefan (Ghidul DSLR), citește versiunea completă aici.

[products ids=125035095,125014592]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.