Noutăți de la IBC Amsterdam 2017!

În urma convenției IBC 2017 de la Amsterdam, cel mai mare târg european dedicat industriei video, venim cu ultimele noutăți:

Tendința industriei producătoare de conținut video nu mai este un secret: numărul producțiilor crește într-un ritm incredibil, nivelul de calitate este clar la cote din ce în ce mai înalte, iar accesibilitatea din punct de vedere al bugetului și muncii propriu-zise sunt deja într-un punct care deschide această lume milioanelor de entuziaști și profesioniști aflați la început de drum. Viitorul promite videoclipuri din ce în ce mai numeroase, în tot mai multe domenii care aleg să își promoveze activitatea prin astfel de conținut.

Din punctul de vedere al echipamentelor, capetele de afiș ale târgului sunt camerele video profesionale compacte nou lansate și dedicate în special videografilor independenți care își doresc portabilitate și utilizare intuitivă fără a renunța la funcțiile avansate, de ultimă generație, ale gamei profesionale.

Sony aduce anul acesta 3 camere compacte cu senzor de 1” și rezoluție 4K, construite pentru categorii de clienți diferite:

FDR-AX700 cu senzor de tip 1” Exmor RS CMOS rezoluție 4K (QFHD)

IBC

Noua cameră compactă high-end este urmașul de succes al AX100, cu funcții și calitate de nivel profesional, mult așteptată de cei cu exigențe înalte. Pasionații vor găsi în AX700 un partener de încredere, inovator, de nivel premium.

HXR-NX80

IBC

Face parte din noua generație de camcordere profesionale compacte Sony și vine cu câteva caracteristici interesante: senzor Exmor RS 1” de rezoluție 4K (QFHD), capacitatea de a transmite nativ către Ustream prin Wi-Fi, precum și workflow HDR integrat și slow-motion la 120 fps (în format NTSC, sau 100 în PAL).

 

PXW-Z90

IBC

PXW-Z90 pe de altă parte, oferă în plus și interfață 3G-SDI, pentru lumea broadcasting-ului de talie profesională, precum și Super Slow Motion, până la 960fps. Cele două camere promit vești bune pentru profesioniștii care se deplasează mult și care au nevoie de un setup rapid și eficient, fără să sacrifice calitatea imaginii.

La IBC 2017, un alt mare jucător din piață al camerelor video, Canon, a lansat de asemenea 3 modele de camcordere compacte profesionale, croite pe specificul cerințelor clienților din 2017:

Filmulețul de mai jos face parte din playlist-ul de la IBC 2017, ai sansa de a urmări îndeaproape toate activitățile de la eveniment.

Canon XA11

IBC

Urmașă celebrei XA10, este noul model HD profesional compact care promite, datorită noului senzor de 1 / 2.84” și a sistemului de filmare în infraroșu integrat, menit să facă față cerințelor cameramanului mobil pretențios, care știe că pentru a obține o imagine bună în primul rând, trebuie să aibă mereu echipamentul pregătit.

XF400 și XF405

O nouă adiție la gama Canon sunt “surorile” XF400 și XF405, noile camcordere 4K cu senzor de 1” și sistem de AF Dual Pixel cu detecția feței, extrem de rapid chiar în condiții de lumină scăzută. În vreme ce XF400 va deveni o alegere demnă de luat în seamă pentru cei care filmează evenimente de orice tip, XF405 are în plus interfață 3G-SDI, utilă în zona de broadcast de nivel profesional. Desigur, ambele sunt dotate cu interfață Ethernet și Wi-Fi, pentru conexiunea cu aplicații de control și streaming.

Streaming

IBC

În noua eră a transmisiunilor live oricând și oriunde, accesibilitatea echipamentelor și soluțiilor de broadcast crește exponențial și aduce conceptul de televiziune mult mai aproape decât percepția clasică de studio complex și scump.

Din ce în ce mai mulți producători se orientează și spre echipamente și/sau software-ul de streaming simplificat din această categorie, iar printre cele mai apreciate modele se numără Teradek VidiU și CUBE, dar și modelul LiveU Solo. Ambele pot fi utilizate gratis, cu doar o conexiune Wi-FI/Ethernet, precum și completate de soluții profesionale de control software și gestionarea stream-urilor în cloud, contra costului unor abonamente lunare/anuale.

Pentru cei care oferă soluții de streaming în locație la evenimente, lansări de produse, întâlniri publice de exemplu, se poate astăzi, cu minim de buget și o conexiune la internet, face o transmisie complexă, mulți-cameră și la nivel de calitate profesional.

Video Mobil

Dincolo de transmisii live pe Facebook cu ajutorul smartphone-ului, industria face un pas în față și aduce post-producția video în lumea mobilă. Funcții precum chroma keying sau ajustarea fină a parametrilor de culoare și importul de LUT nu mai sunt o noutate astăzi. Cu aplicații precum LumaTouch sau KineMaster nimic nu mai este imposibil! Și aici, există posibilități de utilizare gratuită, precum și extensii și caracteristici suplimentare care pot fi accesate contra cost.

Studio & iluminare

Deși senzorii camerelor video sunt capabili de a capta o imagine foarte bună în condiții de iluminare dificile, creativitatea și versatilitatea mesajului sunt o altă poveste. Sursele de iluminare sunt astăzi necesare nu doar pentru a oferi lumină suficientă, ci mai ales pentru a transmite emoție, a contura mesajul așa cum merită el transmis. Și aici există inovație, printre cele mai interesante se numără Rotolight NEO 2, o lampă LED portabilă cu funcții multiple, printre care declanșare intermitentă în sistem flash. Desigur, pentru setup-urile de studio, unul din cei mai renumiți producători din lume, F&V, aduce câteva modele de standard înalt și buget accesibil, precum Z400S.

Și pentru că tot vorbeam de streaming, prompterul este unul din echipamentele indispensabile pentru discursuri fără griji și greșeli, care măresc considerabil eficiența timpului de producție.

Concluzia trasă la IBC Amsterdam în 2017 este că deși explozia de inovații pare să fi încetinit un pic, intrăm probabil într-o perioadă de perfecționare și ameliorare a soluțiilor existențe, totul pentru conținut video mai bun, livrat clienților din lumea întreagă, la bugete accesibile.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Asteptam cu nerabdare sa testam evolutia autofocus-ui pe aceste noi camere. Nu stiu cati ''pasionati'' sunt dispusi sa-si filmeze concediul cu o camera video al carui pret pleaca de la 3000 euro in sus.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.