(c) Sorin Chineață

Canon 200D și 6D mark II, cu Sorin Chineață

În urmă cu ceva vreme, la foarte puțin timp după ce au fost lansate, am avut plăcerea să fac cunoștință cu Canon 200D și Canon 6D Mk. II.

Mi-am dorit foarte mult să le testez pe ambele deoarece în ultimul timp am tot urmărit piața și am vrut să fac upgrade-uri pentru aparatură, iar cum eu îmi doresc să mă joc în continuare frumos cu fotografia, dar în același timp îmi doresc să mă dezvolt și pe video, am simțit că ar trebui să le văd pe ambele și să mă decid dacă pentru momentul actual ar trebui să fac un upgrade sau nu.

Am început cu Canon 200D pe care l-am folosit foarte puțin, într-un weekend, deci nu am avut atât de mult timp să mă familiarizez cu el, dar am constatat că deține foarte multe avantaje comparativ cu modelul pe care îl dețin eu momentan.

Chiar dacă pe partea foto nu este tocmai un erou, este o alegere extraordinară în raport calitate/preț pentru persoanele care își doresc un DSLR mic și ușor care să ofere calitate foto și video în același timp.

Așa cum spuneam, nu putem avea pretenții de la el la calitatea foto a deja consacratelor aparate din seriile 1D, 6D sau 5D, dar pentru dimensiunile sale este ideal ca aparat foto pentru familie atunci când vrei să mergi în vacanță, dar nu dorești să cari o geantă voluminoasă și grea, plină cu echipament.

A fost gândit ca un aparat special dedicat vloggerilor, deci ajungem la partea cea mai importantă a caracteristicilor sale. Performanțele în filmare îl recomandă pentru a fi alegerea oricărui vlogger care nu dorește să facă mușchi la mână cu o montură grea, iar cele 60 de frame-uri pe secundă sunt ideale pentru orice tip de filmare, chiar și pentru cea sportivă, dar bineînțeles, excluzând condițiile extreme.

Pe lângă toate cele enumerate mai sus, mai sunt de menționat câteva avantaje pe care Canon 200D le are, cum ar fi:

  • Dispune de ultimul procesor de la Canon, Digic 7; are o rezoluție de 24.2 megapixeli;
  • Beneficiază de ecran rabatabil (ideal pentru filmare);
  • Meniul este foarte simplificat și deductibil;
  • Face-trackingul este mult mai dezvoltat față de modelele anterioare care beneficiază de această tehnologie;
  • Dispune de sistemul de focus dual pixel în live view, ideal pentru video;
  • Ajunge până la o valoare a ISO-ului de 25600 și, nu în ultimul rând, are wi-fi, astfel că fotografiile tale pot ajunge în timp real pe rețelele sociale și cu toții știm că suntem în era vitezei și ne dorim să le arătăm prietenilor pe Facebook și Instagram cât mai rapid fotografia aia marfă pe care am făcut-o în concediu.
canon
(c) Sorin Chineață

După atâta laudă, a venit timpul să vorbesc și despre minusurile pe care le-am descoperit la Canon 200D. Numărul de puncte de focus m-a limitat puțin, fiind obișnuit cu modele care erau axate mai mult pe foto, dar nu m-a deranjat foarte tare, deoarece m-a ajutat rezoluția pentru a face cropurile astfel încât încadrarea să fie așa cum mi-am dorit-o.

Acumulatorul are o capacitate mai mică. Nu am făcut un test pentru a vedea exact care este numărul de cadre sau numărul de minute, ca autonomie, dar pentru ședința foto pe care am făcut-o cu aparatul, nu am simțit nevoia unei încărcări sau a unui acumulator de back-up. Încă un motiv în plus pentru care aparatul nu a fost construit neapărat pentru foto este numărul de doar 5 cadre pe secundă în rafală.

canon
(c) Sorin Chineață

Singurul inconvenient real pentru mine în filmare a fost portul pentru microfon, care este foarte aproape de zona de rotire a ecranului rabatabil, astfel că ecranul poate fi rotit doar în jurul axei verticale, atunci când microfonul este conectat la aparat, iar dacă utilizatorul dorește să rotească ecranul în jurul axei orizontale este nevoit ori să scoată mufa și să rotească ecranul ori să îl rotească la unghi de 90 de grade în jurul axei veritcale, ca mai apoi să îl rotească și pe axa orizontală.

V-am amețit cu axe, specificații și multe cuvinte, dar esențialul ce trebuie reținut este că acest aparat este ideal pentru cine își dorește să facă vlogging, dar este pasionat și de fotografie.

Acestea fiind spuse despre Canon 200D, să trecem la vedeta Canon 6D Mark II.

Cu acesta din urmă am avut plăcerea de a face echipă la UNTOLD 2017, acolo unde am făcut foarte multe cadre cu oamenii, dar cel mai mult l-am folosit pentru a fotografia concertele.

Despre el nu voi vorbi foarte mult din punct de vedere tehnic fiindcă nu am know how-ul necesar în materie de aparate foto full-frame, acesta fiind primul pe care l-am folosit, dar voi vorbi din perspectiva experienței personale.

Dacă ar fi să fac o mică comparație cu Canon 200D, este clar că alegerea mea ar fi Canon 6D Mk. II. Am folosit alături de el două obiective Sigma, 35mm F/1.8 și 100-400mm F/5-6.3.

M-am simțit în largul meu folosindu-l și îmi doream să văd ce poate, așa că am tras foarte multe cadre în timpul concertelor folosind ISO 25600. Astfel am avut 2 șocuri. Unul a fost cel pozitiv, datorat de procesorului de imagine care oferă JPEG-uri de calitate, iar șocul negativ a fost când am văzut fișierul RAW în Lightroom și am realizat că zgomotul de imagine al aparatului nu este unul tocmai plăcut ochiului, iar oricât am încercat, nu am reușit să scot un produs finit la fel de calitativ precum procesorul apratului. 1-0 pentru Digic 7.

Fiindcă a fost principalul instrument de imortalizare a atmosferei de la festival, l-am folosit, de câte ori am avut ocazia și în modul filmare și sper că în viitorul apropiat să montez și aftermovie-ul personal din cadrele înregistrare în timpul festivalului.

canon
(c) Sorin Chineață

Așa cum spuneam despre Canon 200D, wifi-ul este o funcție vitală în era social media, iar eu am abuzat  cu interes de ea. De fiecare dată când am dorit să postez o fotografie de de calitate, nu am făcut altceva  decât să folosesc Canon 6D Mk. II, ca mai apoi să transfer fotografia în telefon – să o arunc în Photoshop  mobile și să o pasez mai departe pe Facebook și Instagram.

Deși inițial fusesem puțin dezamăgit de faptul că aparatul nu dispune de port mini-jack, mi-a trecut rapid supărarea, când am constatat că funcția pe care voiam eu să o folosesc cu mini-jack-ul, și anume intervalometrul, este inclusă în meniul aparatului. Canon 6D Mark II are intervalometru direct din meniu, astfel încât dacă ești pasionat de astrografie nu va fi nevoie  să te cari cu dispozitive separate, sub cerul înstelat. E deajuns să faci câteva clickuri pe ecranul cu touch.

Sincer, înainte să iau aparatul în teste, am citit foarte multe review-uri pe net pentru a ști la ce să mă aștept. Majoritatea au fost negative la capitolul foto, cei mai mulți realizatori de review-uri spunând că aparatul nu face o mare diferență față de predecesorul sau, Canon 6D.

Nu mă pot pronunța în această direcție deoarece, așa cum spuneam, nu am folosit un alt full frame până acum, deci nu pot nici să neg nici să confirm. Pot doar să transmit mai departe ceea ce am auzit și să îmi spun părerea personală, din perspectiva omului pasionat de fotografie și nu din perspectiva expertului.

canon
(c) Sorin Chineață

Dat fiind prețul aparatului, consider că este o investiție îndeajuns de mare, astfel că sfătuiesc pe oricine își dorește să facă acest pas, să citească toate informațiile pe care le găsește despre apărat și să nu își facă o părere raportându-se doar la un review pozitiv sau unul negativ.

Suntem oameni și așa cum eu am fost impresionat de el, așa au fost alții care au fost dezamăgiți. Totul este relativ, iar cel mai important aspect în acest domeniu este ceea ce transmitem prin produsul finit, fotografia. Emoția pe care imaginea o transmite celui ce o admiră este cel mai important etalon în imagine.

Articol și fotografii de Sorin Chineață.

[products ids=125036477,125036717]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.