(c) Matei Edu

Review Tamron 70-200mm, cu Matei Edu

Deoarece îmi doream tare mult de ceva timp să pot ajunge în Masivul Cozia, am reuşit să-mi tai destinația de pe listă chiar în ultimele zile de vară cu ocazia unei ture foto. Scopul turei era cunoaşterea de oameni noi, împărtăşirea poveştilor şi a pasiunilor fiecăruia, socializarea dincolo de mediul online şi evident fotografia, totul într-un cadru natural departe de agitaţia urbană a Bucureştiului.

Actualul job este reprezentat de fotografia comercială, iar proiectele personale se regăsesc în portrete şi fashion, astfel că fotografia de landscape şi wildlife o practic de plăcere, când reuşesc să “evadez” din oraş.

În weekend-ul 25-27 august, cu plecarea petrecându-se vineri dimineaţa, am ajuns după-amiaza la Cabana Cozia, unde am avut şedere pe parcursul celor 2 nopţi şi aproximativ 3 zile, timp în care am descoperit peisajele Coziei, împrejurimile şi fauna ei alături de Tamron SP 70-200 f/2.8 DI VC USD G2.

tamron 70-200mm
(c) Matei Edu

Cei de la F64 mi-au oferit un teleobiectiv pe care doream de ceva timp să-l folosesc, iar tura foto din Cozia mi s-a părut ocazia perfectă. Fiind şi posesor de un Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD, am ales Tamron SP 70-200 mm f/2.8 G2, un obiectiv cu design plăcut şi construcţie bună la prima vedere, iar pentru fotografia de landscape şi wildlife a fost alegerea ideală, alături de Canon 6D, respectiv un Canon 7D.

Specificații importante Tamron 70-200mm

  • Diafragma cu 9 lamele rotunjite
  • Distanța minimă de focus este de 95 cm
  • Sistemul VC cu 5 stopuri de stabilizare
  • Constructie optică alcătuită din 23 de elemente puse în 17 grupuri
  • Elementul frontal este acoperit cu un strat de fluor, având rol de protecție împotriva prafului și a apei.
  • Obiectivul este rezistent la umezeală și praf

La prima vedere obiectivul arată mai bine ca cel din generatia anterioară, iar din punctul de vedere al construcţiei şi designului reprezintă o evoluţie. În mână se simte o diferenţă, butoanele ce vin cu un design nou sunt plăcute la atingere, iar inelele de focus şi de zoom sunt destul de rapide cu o mişcare uşoară, având în componenţă un cauciuc de bună calitate.

Deşi condiţiile meteorologice au fost foarte bune, menţionez că montura metalică vine cu o garnitură de izolare, prin urmare este rezistent la praf şi umezeală.

Optic vorbind, este construit din 23 de elemente optice aranjate în 17 grupuri. Prin elementele optice de tip LD (low dispersion) şi XLD (extra low dispersion) aberaţiile cromatice sunt reduse.

Obiectivul vine cu trei moduri ale sistemului de stabilizare (VC-Vibration Compensation):

  • Modul 1 stabilizează imaginea pe cele două axe
  • Modul 2 stabilizează imaginea doar pe o axă oferind fotografului ocazia de a fotografia subiecte aflate în mișcare
  • Modul 3 stabilizează imaginea doar în momentul în care butonul de declanșare este apăsat pentru a realiza fotografia.

Obiectivul este suficient de sharp chiar şi de la diafragma cea mai deschisă, f/2.8, acesta oferind un bokeh foarte plăcut.

tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – Fig.2 EXIF: 200 mm, f/2.8 , 1/400sec, ISO 50

În cele aproximativ 3 zile petrecute în munţi, obiectivul mi-a oferit un sentiment plăcut, reuşind să fotografiez în condiţii de iluminare scăzută sau contre-jour fără probleme cu focalizarea.

tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – În zorii zilei, Valea Oltului acoperită de ceaţă
Fig.3 EXIF: 100 mm, f/9, 1/25sec, ISO 100 de pe trepied
tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – Apusul peste culmile Munţilor Parâng cu vedere de pe Vârful Cozia
Fig. 4 EXIF: 200 mm, f/8, 1/250sec, ISO 200
tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – În lumină contre-jour, aproape de ora apusului
Fig.5 EXIF: 70mm, f/4, 1/1600sec, ISO 100

Noul Tamron 70-200mm G2 vine cu o optică îmbunătățită care se face simțită prin performanţele oferite când vorbim despre calitatea imaginii. Are un contrast şi culori plăcute vizual, iar pentru un obiectiv tele cu distanţa focală 70-200mm, sharp-ul este destul de bun.

Pentru a evidenția acest lucru am realizat câteva portrete și am făcut crop:

De menţionat faptul că am aplicat mici corecţii în post-procesarea din Adobe Lightroom, la exposure, highlights, contrast şi shadows, iar corecţiile de lentile nu au fost aplicate, de altfel se poate observa o uşoară vignetare a imaginii.

Un alt tip de portret a fost cu un vulpoi tare fain, practic subiectul principal al turei fotografice din Cozia. Acesta mi-a captat atenţia într-una dintre nopți când a “răsărit” din tufişuri, curios și atras de echipamentul fotografic cel mai probabil. Totuşi pe timpul zilei, a venit din nou, de data aceasta având lumină suficientă pentru a-l prinde în câteva cadre.

tamron 70-200mm
(c) Matei Edu
tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – . EXIF: 200mm, f/4, 1/400sec, ISO 100
tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – EXIF: 200mm, f/8, 1/500sec, ISO 200
tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – EXIF: 200mm, f/4, 1/400sec, ISO 100

În ceea ce priveşte fotografia de landscape, am realizat câteva cadre cu împrejurimile Masivului Cozia şi anume: Masivul Făgăraș având de la stânga la dreapta vârfurile Negoiu, Lespezi, iar în extremitatea dreaptă vârful Moldoveanu.

Mai multe fotografii din tura foto în Masivul Cozia (Masivul Făgăraș având de la stânga la dreapta vârfurile Negoiu, Lespezi, iar în extremitatea dreaptă vârful Moldoveanu) aici:

Plus o serie și cu variante crop aici:

Toate fotografiile au fost realizate cu Tamron SP 70-200 f/2.8 DI VC USD G2 și au avut o post-procesare minimă (expunere, contrast și umbre).

Concluzie Tamron 70-200mm

Tamron 70-200mm este un obiectiv bun, ce oferă îmbunătăţiri substanţiale faţă de predecesor, cu un design nou şi plăcut la atingere, cu o construcţie bună, având elemente ca butoanele şi inelele de zoom şi focus de o mai bună calitate în comparaţie cu vechiul model, cromatica este și ea semnificativ îmbunătăţită. Obiectivul este destinat ca variantă pentru Nikon 70-200mm F2.8 AF-S E FL ED VR sau Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM.

De asemenea, cu un autofocus rapid şi precis împreună cu un sharp plăcut încă de la diafragma cea mai deschisă şi cu cele 5 stopuri de stabilizare, Tamron 70-200mm G2 este o alegere destul de bună dacă ne raportăm la preţul şi performanţele pe care le oferă pentru un teleobiectiv luminos cu distanţa focală de 70-200mm.

Articol și fotografii de Matei Edu.

[products ids=125033527]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.