Review Tamron 70-200mm, cu Matei Edu

Postat de: F64 F64

Deoarece îmi doream tare mult de ceva timp să pot ajunge în Masivul Cozia, am reuşit să-mi tai destinația de pe listă chiar în ultimele zile de vară cu ocazia unei ture foto. Scopul turei era cunoaşterea de oameni noi, împărtăşirea poveştilor şi a pasiunilor fiecăruia, socializarea dincolo de mediul online şi evident fotografia, totul într-un cadru natural departe de agitaţia urbană a Bucureştiului.

Actualul job este reprezentat de fotografia comercială, iar proiectele personale se regăsesc în portrete şi fashion, astfel că fotografia de landscape şi wildlife o practic de plăcere, când reuşesc să “evadez” din oraş.

În weekend-ul 25-27 august, cu plecarea petrecându-se vineri dimineaţa, am ajuns după-amiaza la Cabana Cozia, unde am avut şedere pe parcursul celor 2 nopţi şi aproximativ 3 zile, timp în care am descoperit peisajele Coziei, împrejurimile şi fauna ei alături de Tamron SP 70-200 f/2.8 DI VC USD G2.

tamron 70-200mm
(c) Matei Edu

Cei de la F64 mi-au oferit un teleobiectiv pe care doream de ceva timp să-l folosesc, iar tura foto din Cozia mi s-a părut ocazia perfectă. Fiind şi posesor de un Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD, am ales Tamron SP 70-200 mm f/2.8 G2, un obiectiv cu design plăcut şi construcţie bună la prima vedere, iar pentru fotografia de landscape şi wildlife a fost alegerea ideală, alături de Canon 6D, respectiv un Canon 7D.

Specificații importante Tamron 70-200mm

  • Diafragma cu 9 lamele rotunjite
  • Distanța minimă de focus este de 95 cm
  • Sistemul VC cu 5 stopuri de stabilizare
  • Constructie optică alcătuită din 23 de elemente puse în 17 grupuri
  • Elementul frontal este acoperit cu un strat de fluor, având rol de protecție împotriva prafului și a apei.
  • Obiectivul este rezistent la umezeală și praf

La prima vedere obiectivul arată mai bine ca cel din generatia anterioară, iar din punctul de vedere al construcţiei şi designului reprezintă o evoluţie. În mână se simte o diferenţă, butoanele ce vin cu un design nou sunt plăcute la atingere, iar inelele de focus şi de zoom sunt destul de rapide cu o mişcare uşoară, având în componenţă un cauciuc de bună calitate.

Deşi condiţiile meteorologice au fost foarte bune, menţionez că montura metalică vine cu o garnitură de izolare, prin urmare este rezistent la praf şi umezeală.

Optic vorbind, este construit din 23 de elemente optice aranjate în 17 grupuri. Prin elementele optice de tip LD (low dispersion) şi XLD (extra low dispersion) aberaţiile cromatice sunt reduse.

Obiectivul vine cu trei moduri ale sistemului de stabilizare (VC-Vibration Compensation):

  • Modul 1 stabilizează imaginea pe cele două axe
  • Modul 2 stabilizează imaginea doar pe o axă oferind fotografului ocazia de a fotografia subiecte aflate în mișcare
  • Modul 3 stabilizează imaginea doar în momentul în care butonul de declanșare este apăsat pentru a realiza fotografia.

Obiectivul este suficient de sharp chiar şi de la diafragma cea mai deschisă, f/2.8, acesta oferind un bokeh foarte plăcut.

tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – Fig.2 EXIF: 200 mm, f/2.8 , 1/400sec, ISO 50

În cele aproximativ 3 zile petrecute în munţi, obiectivul mi-a oferit un sentiment plăcut, reuşind să fotografiez în condiţii de iluminare scăzută sau contre-jour fără probleme cu focalizarea.

tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – În zorii zilei, Valea Oltului acoperită de ceaţă
Fig.3 EXIF: 100 mm, f/9, 1/25sec, ISO 100 de pe trepied
tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – Apusul peste culmile Munţilor Parâng cu vedere de pe Vârful Cozia
Fig. 4 EXIF: 200 mm, f/8, 1/250sec, ISO 200
tamron 70-200mm
(c) Matei Edu – În lumină contre-jour, aproape de ora apusului
Fig.5 EXIF: 70mm, f/4, 1/1600sec, ISO 100

Noul Tamron 70-200mm G2 vine cu o optică îmbunătățită care se face simțită prin performanţele oferite când vorbim despre calitatea imaginii. Are un contrast şi culori plăcute vizual, iar pentru un obiectiv tele cu distanţa focală 70-200mm, sharp-ul este destul de bun.

Pentru a evidenția acest lucru am realizat câteva portrete și am făcut crop: