Olympus TG-5, un aparat foto aproape perfect pentru festival

Postat de: F64 F64

După cum vă spuneam în alte articole, mi-a plăcut întotdeauna să testez gadgeturi şi să le folosesc în scopuri fotografice, indiferent dacă sunt considerate potrivite sau nu pentru subiectul abordat.

Aşa mi-a venit ideea să iau cu mine la Untold Festival o compactă, pe numele ei Olympus ‘Tough’ TG-5, pusă la dispoziţie cu drag de Sabina şi F64, în parteneriat cu Olympus. Şi dacă tot am ajuns aici, ţin să le mulţumesc celor menţionaţi pentru deschiderea de care dau dovadă de fiecare dată când dorim să venim în sprijinul comunităţii foto din România, testând şi dezbătând ultimele noutăţi, pentru ca voi, cei din faţa ecranului, să fiţi cât mai informaţi în alegerea echipamentului dorit.

La o primă vedere, TG-5, vârful de gamă ‘Tough’ de la Olympus, are câteva atuuri care-l recomandă în a participa la un festival de patru zile şi patru nopţi:

  • rezistent la şocuri, căderi accidentale şi eventuale călcări în picioare, inevitabile într-o mulţime energică şi pe alocuri alcoolizată (inclusiv subsemnatul);
  • rezistent la apă, umezeală şi ploaie (m-am spălat de nenumărate ori cu aparatul la mână, iar ultimul DJ al festivalului, Steve Aoki, a adus cu el şi ploaia);
  • rezistent la praf (şi cel mai eficient mod de a înlătura praful a fost să-l spăl sub jet de apă).

În plus, chiar dacă are un senzor aproape la fel de minuscul ca cel din telefonul meu (tip 1/2.3”, 6.17 x 4.55mm), Olympus TG-5 m-a atras şi datorită:

  • faptului că e un aparat compact, accesul cu aparate foto profesionale(sic) fiind interzis în perimetru;
  • zoom-ului optic 4x (distanţă focală 25-100mm în echivalent 35mm);
  • filmării video UHD 4K la 30fps;
  • posibilităţii de a salva procente din bateria telefonului, folosind o camera foto dedicată.

N-am să trec în revistă şi restul specificaţiilor tehnice, le puteţi găsi pe site-ul F64, aici.

Acestea fiind spuse, am pus camera în bagaj şi mi-am petrecut drumul de cinci ore către Cluj-Napoca butonând prin setări sau citind manualul .pdf de pe site-ul producătorului, ceea ce vă recomand şi vouă. Am strâmbat puţin din nas, văzând că modurile M(manual) sau S(prioritate de timp de expunere) lipsesc din opţiuni, însă în realitate doar modul S mi-a lipsit cu adevărat când aparatul favoriza agresiv un ISO mic în detrimentul unor timpi de expunere lungi (însă oricum nu intenţionam să merg la festival şi să ratez distracţia butonând aparatul în modul M). Tot acum mi-am propus să îmi temperez entuziasmul în ‘gadgetărie’ şi să mă bucur de festival alături de prieteni, în loc să-l petrec la persoana a treia, în spatele unui ecran de aparat. Şi pot să spun că am reuşit, în mare măsură, dând dreptate şi artiştilor care ne încurajau seară de seară să punem telefoanele/camerele înapoi în buzunar. Cu toate acestea, m-am întors de la festival cu peste 100 de cadre fără să mă străduiesc foarte tare, de unde şi materialul pentru acest articol.

Imagini .jpeg din cameră