Fotografiază profesional natura cu RX10 III

Chris Schmid este un fotograf premiant axat pe natura sălbatică şi actualmente montează un documentar despre speciile periclitate din Africa, intitulat „Supravieţuitorii africani”. În călătoria sa recentă în Estosha, Namibia, Chris a luat cu el RX10 III de la Sony şi a utilizat-o împreună cu echipamentul său profesional.

rx10 iii

“Este fascinant să fotografiezi natura din Namibia, iar să vezi cum animalele şi-au adaptat comportamentul ca să poată supravieţui este o poveste frumoasă pe care vreau s-o împărtăşesc tuturor.

Există dificultăţi specifice în fiecare loc în care fotografiez, dar aici praful poate fi o mare problemă, mai ales la schimbarea obiectivelor; partea bună e că şesurile întinse îţi permit să vezi foarte departe, deci dacă ai un teleobiectiv bun, poţi realiza nişte imagini frumoase.”  – spune fotograful.

sony

L-am întrebat pe Chris, un utilizator obişnuit al camerelor a99/a99II, dacă vrea să încerce modelul RX10 III în una dintre călătoriile sale în Namibia.

„A fost prima dată când am mers să fotografiez natura sălbatică la modul profesionist cu o cameră cu obiectiv cu distanţă focală fixă. Eram curios să văd rezultatul şi abia aşteptam să testez focalizarea automată, deoarece este crucială la fotografierea naturii sălbatice. Faptul că aveam un interval de zoom de 24-600 mm mi-a dat încredere, dar, practic, primul lucru la care m-am gândit a fost că e mai plăcut să nu mai car cu mine atâtea obiective! Şi am mai fost încântat pentru că, la 600 mm, diafragma este F4; există multe alte camere bridge similare, dar numai cu diafragme mici, asta însemnând că puteam fotografia în lumină slabă sau dimineaţa devreme fără a forţa ISO.”

sony

“Fotografia asta am făcut-o anul acesta, în ianuarie, când vremea e schimbătoare, implicând dificultăţi, dar şi ocazii.

Întinderea şesurilor din Namibia îţi permite să vezi de departe când vin furtunile de nisip şi tornadele. Aceste elemente ale naturii pot afecta obiectivele, aşa că aveam grijă să le curăţ pe toate în fiecare seară. De data asta, fotografierea cu o cameră cu obiectiv cu distanţă focală fixă a scurtat incomensurabil această activitate, ceea ce e un mare avantaj!”

rx10 iii

În ciuda condiţiilor dure, Chris este un împătimit şi foloseşte cu plăcere ceea ce dă viaţă imaginilor sale.

“Când fotografiez în medii dificile, îmi place ca aceastea să facă parte din povestea imaginilor mele, deoarece transmit eficient instinctul natural de supravieţuire. Indiferent dacă este un leopard în zonele sale împădurite preferate sau un ghepard alergând cu toată viteza pe câmpie, poţi vedea istoria evoluţiei şi frumuseţea animalelor prin mişcările lor, care culminează cu momentul prezent.”

rx100 iii

L-am întrebat pe Chris ce părere are despre RX10 III.

„Când am fost în Namibia, mi-a plăcut mult faptul că am reuşit să fac multe tipuri de fotografii cu aceleaşi setări, variind doar intervalul de zoom al obiectivului.

Pentru mine, zoomul a fost funcţia cea mai importantă şi am fost încântat mai ales de faptul că a rămas constantă calitatea imaginii pe tot intervalul – am obţinut rezultate excelente de la 24 mm până la 600 mm. Avantajul real al unui interval de zoom atât de mare s-a dovedit când urmăream rinocerul alb. A trebuit să reacţionez rapid şi nu mă puteam apropia prea mult ca să nu-l deranjez, aşa că am putut să folosesc modelul RX10 III pentru a obţine nişte fotografii grozave.”

rx10 iii

Chris are câteva sfaturi pentru cei care aspiră să fotografieze animalele sălbatice în habitatul lor natural.

„Dacă plănuiţi o călătorie în Africa, căutaţi un ghid bun, deoarece poate fi de un folos nepreţuit. Trebuie să vă pregătiţi fiindcă vă veți trezi devreme, pentru a putea ţine urma unui grup de animale, cum ar fi o familie de lei, şi aveţi nevoie de răbdare. Dacă petreceţi o zi urmărind gheparzi sau lei şi aceştia nu ucid nimic, sunt şanse să încerce în ziua următoare, aşa că urmăriţi-i în continuare. În plus, trebuie să vă hidrataţi corespunzător, adică să căraţi cu voi multă apă.”

rx10 iii

L-am întrebat pe Chris dacă a considerat că a fost limitat în vreun fel fotografiind cu o cameră cu obiectiv cu distanţă focală fixă, faţă de echipamentul lui obişnuit.

„Uneori, având lumină în fundal, a fost dificil să urmăresc animalele cu focalizarea automată, dar, per total, experienţa a fost incredibil de bună. Am reuşit să fac toate fotografiile pe care mi le-am dorit, având acum o serie de fotografii cu care mă mândresc. M-a surprins cât de bun a fost intervalul dinamic, a fost o surpriză foarte plăcută, desigur!

Când am revenit din Namibia, am avut puţin timp la dispoziţie înainte de a fi trimis în Brazilia, iar RX10 III de la Sony a ajuns direct în bagajul meu pentru această călătorie.”

rx10 iii

Aici vedeţi rezultatele călătoriilor lui Chris în Africa, iar pentru a afla mai multe despre posibilităţile oferite de RX10 III, vizitaţi site-ul.
[products ids=125026439]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.