VSLO – Dacian Cioloş și vizita surpriză de la vernisaj

Dacian Cioloș vizită surpriză la vernisajul expoziţiei de fotografie în care este personaj principal.

Ultima zi a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale „Vama Sub Lumini de Oscar” (18-27 august) a adus numeroase surprize pentru participanţi. Una dintre acestea a fost prezenţa fostului premier Dacian Cioloş la vernisajul expoziţiei de fotografie „Un an. Un om. O provocare”, în care a fost personaj principal.

Imaginile prezentate cu acest prilej au fost realizate de Steluţa Popescu, fosta fotografă a guvernului Cioloş, care a susţinut şi un seminar cu tema „Fotografia oficială”, în care a prezentat mai multe imagini realizate în perioada în care a ocupat această funcţie.

În timpul vernisajului care a avut loc în curtea restaurantului Frontiera, printre numeroşii participanţi şi-a făcut apariţia, discret, fostul prim ministru Dacian Cioloş, alături de soţia sa, Valerie.

Cei doi au fost însă rapid remarcaţi de către cei prezenţi, iar cu acest prilej politicianul a fost invitat de organizatori să spună câteva cuvinte.

vslo

„Am stat mult pe gânduri dacă să vin în seara asta sau nu, pentru că trebuie să recunoaşteţi, este destul de delicat să te vezi în poze, să fii personaj de fotografii, de expoziţie. Mai lipseşte doar statuia şi cineva s-o lustruiască. Dar am zis că asta e, ăsta este un personaj, e un rol pe care l-am jucat cât am ştiut eu mai bine, anul trecut, care a rămas acolo cu bunele şi cu relele pe care le-a înregistrat. Am zis că dacă sunt capabil de detaşarea asta, ar fi interesant să văd reacţia celorlalţi la aceste fotografii. În seara asta, însă, personajul important nu este cel din fotografii, ci cel din spatele fotografiilor”, a declarat Dacian Cioloş cu acest prilej, în faţa a peste 200 de fotografi, participanţi la VSLO.

Discursul fostului premier a fost primit cu aplauze, iar la final Cioloş s-a fotografiat minute în şir cu cei prezenţi, declarându-se încântat de fotografiile realizate de Steluţa Popescu.

În cadrul ultimei seri de festival, cu ocazia Galei, au fost acordate mai multe premii din partea sponsorilor Canon, Olympus şi Allview, iar la final, Marele Trofeu VSLO i-a fost acordat Dianei Buzoianu.

În ediția a 8-a a Festivalului VSLO – „Vama Sub Lumini de Oscar” au avut loc cursuri de fotografie de stradă, instantanee cotidiene, 4×4 mud photography, fotografie conceptuală, fotografie de nud (doar pentru fotografii +18 ani), fotografie de produs, portret de mireasă, fotografie de observare cu telefonul mobil sau cursuri de retușare a imaginilor în Photoshop. Lectorii care au predat sau care au făcut prezentări sunt profesioniști în lumea imaginii și a fotografiei, nume recunoscute pe plan național și chiar pe plan internațional! De la Marian Sterea și Nicolae Coșniceru la Vali Bărbulescu sau Cristian Crisbășan, de la Michail Moscholios (Grecia), Olav Urdahl (Norvegia) la americanul Chris Suspect, lectorii de anul acesta s-au străduit ca pe parcursul workshopurilor pe care le-au susținut să îi îndrume pe cei înscriși în așa fel încât să învețe bazele unora dintre cele mai sensibile, complicate sau impresionante stiluri fotografice. În plus, după fiecare curs au avut loc întâlniri, proiecții și analize de portofoliu cu imaginile realizate la partea practică a workshopurilor.

vslo

Și pentru că de câțiva ani VSLO nu înseamnă numai fotografie, și la această ediție s-au organizat cursuri gratuite de film, muzică, pictură și modelaj tradițional, cu lectori specializați care au prezentat rezultatul muncii lor sub forma unor vernisaje, scurtmetraje sau momente de teatru.

„Vama sub lumini de Oscar” înseamnă şapte ediţii în care iubitorii artelor vizuale moderne au fost provocaţi să înveţe şi să experimenteze cele mai noi, mai complexe şi mai profesioniste tehnici în domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este „scrisă” an de an în miile de imagini realizate de către pasionaţii de fotografie şi film la Vama Veche. În prezent, festivalul „Vama sub lumini de Oscar” este cel mai mare festival de arte vizuale din România şi adună an de an sute de pasionaţi, atât din ţară cât şi din străinătate.

VSLO 2017 este organizat de: Asociația Visual Art, cu sprijinul Olympus, Canon, Aqua Carpatica, Wacom, Allview, Silva, Pegas, Dedolight, MINI, Epson, Acer, 4K Broadcast Solutions, KinoFlo, British Council, ClujShorts, Ambasada Suediei, Ambasada Norvegiei.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Adevărul, Agerpres, 24Fun, B365, Partyseria, Filmsi

Locaţiile festivalului: Acolo Bar, La Frontiera, Papa La Sanyi, Famagusta (Vama Veche), LaCopaCabana și Acvamarin (2Mai).

Mai multe detalii puteţi afla pe site-ul festivalului sau pe pagina de Facebook.

Primele ediţii ale festivalului „Vama sub lumini de Oscar” arată cam așa:

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.