La UNTOLD cu Sigma 100-400mm

Postat de: F64 F64

Sigma 100-400mm f/5-6.3 OS DG HSM [C] este unul dintre cele două obiective pe care le-am folosit pentru a fotografia ediția de anul acesta a festivalului UNTOLD. Acesta este un teleobiectiv full-frame, destul de compact pentru focala sa și pentru calitatea foto și video pe care o oferă.

Ca de fiecare dată, prima impresie pe care mi-o fac despre un obiectiv sau body este legată de construcție și material. Impresia pe care mi-a lăsat-o Sigma 100-400mm a fost una foarte plăcută din punct de vedere al materialului și construcției, ca și frații săi mai mari (Sigma 120-300mm și Sigma 150-600mm). Singurul amendament ar fi că inelul de zoom nu poate fi folosit în cazul în care parasolarul este întors pe obiectiv.

Luând în considerare greutatea obiectivlui, de puțin peste 1 kg, se poate spune că Sigma a dorit să pună accent pe acest aspect, deoarece la o comparație cu obiectivele mai sus menționate, Sigma 100-400mm are un mare avantaj la capitolul greutate și manevrabilitate.

Atât pentru foto cât și pentru video, obiectivul a fost folosit pe un body Canon 6D Mark II, în toate condițiile de iluminare, de la lumina dimineții, până târziu în noapte, doar cu reflectoarele de la scenă.

Rezultatele au fost calitative în toate condițiile și pe toată plaja focală a obiectivului. Valoarea variabilă a f-ului nu a fost un inconvenient, deoarece în condiții de iluminare scăzută m-am bazat pe valorile mai mari ale ISO-ului.

Unul dintre punctele la care am simțit o mică diferență în minus față de Sigma 120-300mm și Sigma 150-600mm a fost autofocusul. În lumină slabă, procesul de focus dura destul de mult în anumite situații.

În cazul cadrelor trase din mână, aproape de maximul distanței focale, mi-a fost de mare ajutor stabilizatorul de imagine. În scenariile respective, factori ca oboseala și graba pot influența foarte mult stabilitatea brațelor în timpul fotografierii, iar stabilizatorul obiectivului m-a ajutat foarte tare. Acesta și-a făcut foarte bine treaba și în cazul cadrelor video trase din mână în mișcare.

Nu am simțit nevoia unui inel de trepied, deoarece în toate situațiile în care am fotografiat de pe trepied, am susținut obiectivul cu mâna pentru a asigura încadrarea și stabilitatea acestuia, dar pentru un scenariu în care obiectivul ar fi fost folosit pentru a filma un cadru static, de pe trepied, consider că inelul ar fi foarte util.

sigma
(c) Sorin Chineață

Unul dintre momentele preferate din timpul festivalului a fost atunci când m-am folosit de focala obiectivului și de rezoluția body-ului pentru a fotografia și filma luna ce se afla în tranziție între fazele “primul patrat” și “lună plină”.

Trebuie să menționez faptul că aparatura a fost complet străină pentru mine până în ziua festivalului, Canon 6D Mark II fiind primul body full-frame pe care l-am folosit până în prezent, iar cu Sigma 100-400mm fiind la prima interacțiune. Cu siguranță, după o perioadă mai lungă de “acomodare”, rezultatele ar fi fost mult mai calitative, deoarece nu am avut timpul necesar să “mă joc” cu toate opțiunile pe care le aveam la dispoziție.