Experiența de lucru cu monitorul BenQ, cu Vlad Eftenie

Postat de: Vlad Eftenie Vlad Eftenie

A ajuns la mine zilele astea un monitor fain. Un model profesional pentru editare foto. E vorba despre BenQ SW2700PT.

Ştiu, cifrele nu spun nimic încă. Nici mie nu mi-au spus, când am povestit prima dată despre el, cu cei de la BenQ. Ei ştiu eu fac fotografie şi s-au gândit (bine au făcut) la mine, în ideea indiferent ce soluţie vizuală folosesc eu acum, ar trebui încerc şi ecranul BENQ. Ceea ce am şi acceptat, imediat.

benq

Cred în armonizarea sinceră, autentică între capacitatea celui care lucrează şi instrumentul său. Îmi este clar sunt mai multe etape ale acestei relaţii precum: atunci când cauţi, iar instrumentul este mai avansat decât tine. Poţi crede greşit dacă ai o “sculăputernică, eşti şi tu puternic. fie prietenii invidioşi pe tine. Greşit. Apoi, atunci când ajungi prin învățare, stăpâneşti bine partea tehnică şi ştii exact ce poţi tu şi ce poate obiectul. Partea în care îţi foloseşti în primul rând, creativitatea, bazândute pe ajutorul instrumetului căruia ştii exact ce îi ceri şi cu care stabileşti o relaţie profundă, la care ajungi ţii şi pe care nu vrei îl schimbi cu uşurinţă.

E foarte bine când instrumentul e puţin mai avansat decât noi, ne poate provoca pozitiv învăţăm, îl ajungem din urmă, declanşând o evoluţie.
benq

Cu monitoarele a fost probabil la fel, în cazul meu. Primul calculator a fost magic, era prin ’96, aveam un DX2 la 66 Mhz, şi aveam un ecran CRT (cu tub) luat din Germania, antireflex, cu un mic display LCD, fain de tot. Aveam o oarecare grijă cu frecvenţa afişării, se zvonea îţi poţi strica ochii, aşa îl ţineam undeva la 72-75Hz, 60 era o valoare nocivă. Se puteau regla setări, mi se părea foarte evoluat faţă de ceea ce vedeam la şcoală, la laborator. După ce am început studiez arhitectura, l-am schimbat cu un ecran mai mare, tot CRT, cu tub. Văzusem în birouri de arhitectură nişte monitoare imense, dar care costau foarte mult. Aşa doar am înregistrat ideea există ecrane profesionale.

Odată cu proiectul de diplomă am trecut la noua tehnologie LCD, din simplu fapt erau modele mai compacte şi se spunea nu mai afectează deloc ochii, pentru nu mai au flicker. Cu acel ecran plat am stat ani de zile, cred merge şi acum, până când am câştigat la ceva concurs un ecran LCD mai mare, dar nu cu mult mai mare. Mai degrabă mai lung, făcând trecerea de la formatul 4/3 la 16/9.

Cu el pe birou m-au surprins cei de la BenQ când au venit cu ecranul SW2700PT. Nici nu îmi dădeam seama de când lucram pe vechiul monitor, fără simt îmi trebuie altceva. Şi când zic asta nu refer la nevoile reale, ci la simpla rutină şi obişnuinţă. Te obișnuiești cu ceva şi nu mai simţi trebuie schimbi, evoluezi. Am petrecut probabil ani întregi, între timp, descărcând imagini din aparate, făcând selecţii, prelucrând – totul pe acelaşi ecran.

Am aflat în timpul evoluţiei mele în domeniul fotografic un lucru important, o potenţială sursă de probleme tehnice: calibrarea culorilor. Culorile pe care le văd eu când fac o poză ar trebui fie aceleaşi sau cât mai apropiate de ceea ce văd pe ecran, apoi de ceea ce văd ceilalţi pe ecranele lor atunci când îmi văd pozele online, şi ideal cât mai apropiate de cele din print, când fac o expoziţie. Am aflat apoi, cu ocazia realizării de printuri, de magia dispozitivelor de calibare sau a driverelor adecvate care fac ca ceea ce vezi pe ecran semene perfect cu ceea ce redă imprimanta, emulând pe ecran până şi tipul hârtiei. Mi-am dat seama fără o dotare profesională, fără cunoştinţe temeinice, fără apelezi la un specialist, nu ai cum rezolvi aceste ecuaţii atât de fine, de mare precizie.

De aceea am acceptat imediat oferta de a lucra cu monitorul BenQ SW2700PT, pentru este un monitor profesional adresat celor care lucrează cu imagini, cu fotografii, în domeniul vizual. Pe firul învăţării mele, al conştientizării şi evoutiei din punct de vedere tehnic, este în sfârşit un pas mai departe, pe care nici acum nu înţeleg de ce nu l-am făcut mai devreme. Dar totul la timpul lui.
benq

Modelul BenQ SW2700PT este impresionant încă de când soseşte în cutie. E mare. Şi foarte bine organizat, ca pachet, cu mare grijă. Psihologic îţi dai seama e ceva important, după modul în care producătorul a avut grijă ca tu găseşti componentele, la deschiderea pachetului. Fiecare ambalată individual, cu grijă. În pachet găsim elementele care alcătuiesc ansamblul de susţinere al ecranului, o telecomandă pentru acces rapid la anumite funcţii, cabluri de mai multe tipuri, în funcție de conectarea pe care o vom prefera (dvi, usb, etc), cd-ul cu drivere şi manual (de la win7 în sus), fişa de calibrare din fabrică şi parasolarul care asigură absenţa surselor parazite de iluminare.

Ca şi conectivitate multimedia, avem mufe USB şi un cititor de carduri SD integrat. Cum bănuiam selectând cablurile, monitorul poate fi conectat la calculator în multiple moduri, de la HDMI, Display port, la DVI. Există şi mufă de cască. Butoanele de acces sunt pe panelul inferior, dar telecomanda cu lăcaş special e mai plăcut de folosit.

Materialele din care este construit sunt robuste, se montează uşor, intuitiv, ergonomia este excelentă. Ecranul este antireflex şi am reuşit nu pun încă nicio amprentă pe el. Nu am instalat parasolarul pentru nu sunt obişnuit cu unul şi în biroul unde lucrez este oricum lumină scăzută, fără surse care bruieze privirea. Designul e plăcut şi inspiră încredere.