(c) Sebastian Popescu

Interviu cu Sebastian Popescu, ambasador #SigmaF64

Sebastian Popescu este ambasadorul #SigmaF64 și cu ajutorul lui, timp de un an, echipa F64 vă ține la curent cu cele mai importante competiții de MotoGp din întreaga lume. După mulți ani în televiziune, acesta și-a urmat visul și acum fotografiază cele mai frumoase momente din competiții.

Astăzi v-am pregătit un interviu prin care să-l cunoașteți și să-i admirați fotografiile pe care le găsiți și în albumul nostru de pe Facebook F64.

Sebastian Popescu
(c) Sebastian Popescu
  1. Cine este Sebastian Popescu și cum a ajuns fotograf internațional?

Salut! Îmi place să cred că sunt un om simplu, care își iubește familia și munca, un ambițios și pentru care expresia “nu se poate” nu prea există. Știi, eu fac parte din altă generație, motiv pentru care mă ghidez după principiul “Muncește ca să ai ce să oferi, ca mai apoi să și primești”. În ziua de astăzi, dominată de social media, este relativ ușor să ajungi “internațional” , însă am ajuns aici muncind și recunosc că norocul a fost de partea mea. Știi cum este, norocul face parte din joc.

  1. Cum a început pasiunea ta pentru fotografie? De ce această meserie și nu alta?

Sincer, cred că nici nu mi-am dat seama că am această pasiune la început. Mama a lucrat în industria cinematografică, deci am crescut printre aparate de proiecție, filme și tot felul de personaje în jurul meu. Însă a trecut ceva vreme până am început să-mi câștig existența din fotografie. Îmi aduc aminte cum mă supăram, în adolescență, când prietenii mă rugau să fac o fotografie de grup. Se developau mereu cu o fotografie în minus, iar eu nu apăream în niciuna, iar banii pentru o fotografie în plus nu aveam. Dar era și un avantaj! Datorită fotografiilor, aveam cele mai multe prietene.

Eu sunt de părere că meseria ne alege pe noi și o să vă spun și de ce. După această perioadă a copilăriei, în care eram înconjurat de oameni din domeniu, a urmat un timp destul de lung în care am lucrat în televiziune. Din întâmplare am ajuns la ProFm și Pro Tv, fără să-mi doresc acest lucru. După care m-am stabilit în Anglia, unde s-a produs schimbarea. După ani de zile în care am avut tot felul de joburi (de la spălat vase la polisarea mașinilor), îmi doream să muncesc cu plăcere.

Am analizat ce anume îmi place foarte tare, ca să găsesc acel job pentru care să mă trezesc fără să-mi fie groază dimineața. Aveam două opțiuni: motoarele sau imaginea foto/video. La vremea respectivă lucram la Circuitul de la Silverstone, așa că m-am înscris la London Academy of Media, Film & TV. Nu regret deloc, pentru că de vreo șase ani pot spune că am cel mai frumos job din lume. Fotografiez și filmez competiții sportive sau fac documentare în care unul dintre subiectele principale îl reprezintă mașinile.

Sebastian Popescu
(c) Sebastian Popescu
  1. Ce te-a determinat să fotografiezi la cele mai importante competiții de MotoGp din lume? Ce îți place cel mai mult la acest tip de imagini?

Consider că meseria ne alege, nu noi pe ea. Pasiunea pentru motoare și jobul făcut cu pasiune m-au adus aici. După întoarcerea în țară, nu puteam să fac altceva decât ceea ce știam, adică foto/video în strânsă legătură cu motoarele și mașinile. Mai exact, împreună cu colegii și prietenii mei, făceam transmisiile TV din diferite competiții motorizate. Undeva prin anul 2012, am fost contactat de Alin Moldovan, care m-a întrebat dacă nu vreau să filmez și să fotografiez în MotoGp. Normal că răspunsul a venit instant și iată că de atunci și până acum sunt în cea mai mare competiție pe două roți din lume.

Ce anume îmi place la acest tip de fotografie?! În primul rând, faptul că totul se petrece la viteze foarte mari, că trebuie să stai conectat și concentrat 110%, că tot ceea ce se întâmplă este fără nici cea mai mică regie sau aranjament. Este vorba de foarte multă acțiune și pot arăta fanilor MotoGp fotografii pe care la TV le văd doar în slow motion.

  1. Care este echipamentul pe care îl folosești în acest moment?

De anul acesta lucrez cu Canon 7D Mark II, dar nu-ți ascund faptul că-mi doresc un 1DX Mark II. Iar ca lentilă folosesc un 150-600mm de la Sigma, care din punctul meu de vedere, este alegerea perfectă.

  1. Știu că ne-ai povestit de multe ori despre ceilalți fotografi internaționali pe care îi întâlnești la aceste competiții. Cu ce ies în evidență și ce te impresionează?

Sunt de părere că toți sunt buni, fotografic vorbind. Tot timpul ai de învățat câte ceva, iar eu îmi doresc mereu să învăț. Se spune că meseria se “fură” și este normal să încerc să țin pasul cu ei, care au mai multă experiență în MotoGp.

Dacă în anii trecuți eram impresionat de absolut orice, acum pot spune, fără falsă modestie, că mi-am format un stil propriu și multe dintre imaginile făcute de mine au început să fie apreciate. Ca orice fotograf cu un buget mult mai mic decât ei, sunt impresionat, uneori chiar invidios, pentru că au echipament mult mai performant. Însă nu-mi fac griji, pentru că vom fi pe picior de egalitate într-o bună zi.

Sebastian Popescu
(c) Sebastian Popescu
  1. De ce Sigma și nu alt brand din domeniu?

Cum spuneam mai devreme, la Sigma găsesc cel mai bun raport calitate/preț.

  1. În calitate de ambasador Sigma la F64, care este sfatul pe care l-ai oferi pasionaților de fotografie?

De obicei nu-mi permit să dau sfaturi. Dar ca să-ți răspund la întrebare, cred că cel mai bine este ca fiecare să încerce să-și formeze propriul stil și să se identifice cu el. De exemplu, eu vreau să fiu din ce în ce mai bun în motorsport, motiv pentru care nu vreau să mă orientez către alt gen de fotografie. Îți imaginezi cum ar arăta o mireasă fotografiată de mine?

Sebastian Popescu
(c) Sebastian Popescu
  1. Ai fi dispus să faci schimb de locuri cu unul dintre motocicliștii pe care îi surprinzi în imagini?

Cu siguranță că da, doar pentru a vedea cum este. Chiar mi-ar plăcea să fac schimb cu unul dintre ei. El să mă fotografieze, iar eu să pilotez. Îți dai seama ce s-ar întâmpla?! Cred că ne-am distra maxim.

Sebastian Popescu
(c) Sebastian Popescu
  1. Ai avut ocazia să te întâlnești cu nume mari din MotoGP 🙂 Care sunt preferații tăi?

Îi apreciez pe fiecare în parte pentru munca depusă și pentru vitezele la care ajung! Acum stai cu ei la povești sau îi fotografiezi, iar peste câteva minute poți vorbi la trecut despre ei. Nu-i deloc simplu să pilotezi la peste 350km/h, nici să te antrenezi zi de zi câteva ore pe zi, să respecți un program extrem de riguros, care ar da bătăi de cap oricărui om. Cu toate astea, preferatul meu rămâne Valentino Rossi.

  1. Ce surprize ne mai pregătești pentru anul 2017?

Pentru pasionații de MotoGp am pregătit, ca o surpriză pentru anul 2017, casca lui Valentino Rossi care se va înmâna premiu în urma unui concurs, pe care îl plănuiesc împreună cu Monster Energy, Eurosport, motomad.ro și F64. Urmează să-l facem public cât de curând.

O altă surpriză este expoziția foto care urmează sa aibă loc înaintea finalului de sezon competițional, la sediul F64 la sfârșitul lunii octombrie. Cu această ocazie, pasionații de MotoGp pot pleca acasă cu fotografia preferată. Aceasta va fi prima expoziție din România cu imagini realizate de un fotograf român în MotoGp, iar pe această cale vreau să le mulțumesc celor de la F64, cât și celor de la Sigma, Eurosport și Monster Energy pentru încrederea și susținerea de care am parte în toată nebunia asta.

Deoarece sunt superstițios când vine vorba de planurile de viitor, prefer să vi le spun în momentul în care devin certitudine. Însă nu vă ascund faptul că-mi doresc să ajung în Dakar și să reușesc să mai fac un film documentar. De data aceasta în Patagonia, la celălalt capăt al lumii, pentru că la capătul de sus am fost și deja s-a făcut!

 
Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.