(c) Andrei Dragomir

Canon M6, în teste prin București

Am avut două zile la dispoziție să testez Canon M6, prin București (hai să spunem o zi jumate, având în vedere că jobul mi-a permis să ies doar la o tură foto noaptea și una pe amiază).

Încep prin a spune că, din punctul meu de vedere Nikon și Canon au pierdut trenul cu destinația mirrorless, iar acum Sony, Fujifilm și Olympus le povestesc cât de bine e cu câteva grame în minus. Totuși, am zis să testez și un mirrorless de la Canon, să vedem cum se descurcă.

Am primit Canon M6, de la F64, cu obiectivul de kit 15-45mm cu f3.5, iar mai jos voi detalia câte ceva despre fiecare în parte.

canon m6

Canon M6

La prima vedere ai putea spune, ținându-l în mână, că este o cameră de jucărie pentru copii. Este foarte ușor, făcut din plastic și nu are vizor – lucru care, atunci când i-am văzut prețul m-a făcut să ridic dezaprobator din sprâncene.

Însă n-am vrut să critic fără să fiu în cunoștință de cauză, așa că am zis să aștept până în momentul în care voi descărca fotografiile. Pe de altă parte, m-am bucurat ce-i drept de faptul că butoanele au fost plasate foarte intuitiv, că ecranul este rabatabil și poți focaliza doar atingând cu degetul zona dorită de focus.

Alt lucru care mi-a mai plăcut, ca să fac legătura între design și funcții, a fost că cele trei rotițe prezente pe aparat te scutesc de nevoia de a intra în meniu prea des, le poți personaliza, te poți juca cu o grămadă de filtre, printre care și posibilitatea fotografierii tip fish-eye (asta mi-a plăcut cel mai mult la acest mirrorless), ai toate setările de care ai nevoie sub deget, fapt care te poate scuti de situații de fotografiere pierdute pentru că nu erai pe fază cu setările făcute.

Aproape de miezul nopții, am ieșit cu o amică la o plimbare prin oraș, ea nu prea a mai făcut fotografie de noapte, iar eu aveam nevoie de un prilej în care să testez aparatul, având în vedere că aveam la dispoziție și o perioadă destul de scurtă. Știam deja că obiectivul cu f3.5 îmi va da puțin de furcă.

canon m6

Primul lucru pe care l-am observat, a fost zgomotul de imagine. Canon M6, duce ISO până la 25600, dar deja la 6200 știam că dacă voi mai urca nu o să mai înțeleg nimic din fotografie. Nu m-a dezamăgit atât de tare, uneori consider că zgomotul de imagine poate spori un anumit sentiment sau o anumită atmosferă în fotografie, așa că m-am gândit că dacă îmi aleg cu grijă cadrele, zgomotul va putea deveni un atu, mai ales că observasem că în zonele de contrast puternic, imaginile oricum ies sharp și nu prea sunt afectate de aberații cromatice.

Treburile probabil că ar fi mers șnur într-adevăr dacă autofocalizarea nu ar fi dat atâtea rateuri. Nu mă înțelege greșit. Canon M6 vine la pachet cu o autofocalizare foarte stabilă și corectă, doar că are probleme în a găsi punctul corect. Ceea ce înseamnă că, dacă îl găsește destul de repede, tremurul mâinii sau o ușoară mișcare spre a încadra mai bine, nu îl vor afecta, iar subiectul va fi foarte bine surprins.

Cu toate acestea, am fost nevoit deseori în acea noapte să focalizez pe obiectul sau zona cea mai apropiată de subiectul dorit și apoi să mut încadrarea pentru a declanșa și a obține în focus ceea ce voiam.

Următoarea zi, am zis să profit de mai multe funcții, așa că pe lângă filtrul de alb-negru, m-am mai jucat cu fish eye-ul și cu un filtru artistic.

Ziua se descurcă mult mai bine, iar pentru entuziaști ai fotografiei de stradă Canon M6 s-ar putea să fie o alegere ideală. Aparatul este foarte silențios și dacă nu este foarte multă mișcare în cadru, ar trebui să te nu ai niciun fel de probleme. Nu vei fi observat, nu vei deranja pe nimeni și te vei putea strecura cu ușurință cam oriunde.

În plus, filtrele din dotare și posibilitatea de a personaliza și a avea toate funcțiile la îndemână garantează îți va fi de mare ajutor și atunci când mergi în vacanță sau într-un city break unde nu ai foarte mult timp la dispoziție să cercetezi un subiect.

Obiectivul 15-45mm

Este un obiectiv de kit, știu că n-ar fi trebuit să am mari așteptări de la el, dar speram să nu-mi dea atât de mult de furcă focalizarea. Am mai vorbit mai sus despre ea, dar mai vreau să adaug faptul că dacă de exemplu vrei să faci un close up asupra unui obiect sau texturi, nu contează dacă ești în plină zi, căci autofocalizarea nu te va ajuta.

Cumva tind să cred că acest aparat sau mai bine spus acest kit este ideal pentru începătorii care vor să învețe să lucreze doar manual. Dar chiar și așa nu văd de ce un începător ar face acestă alegere din mai multe motive.

  1. Este scump. Un începător poate achiziționa cu banii aceștia un alt mirrorless, fie Sony fie Olympus care să-și facă mult mai bine treaba.
  2. Dacă ar fi să-l recomand, l-aș recomanda doar body și uite așa ajungi să dublezi prețul, aproape.

Ce mi-a plăcut mult însă, a fost butonul de blocare al obiectivului și faptul că ziua într-adevăr surprinde detaliile și culorile foarte bine.

Aberațiile cromatice sunt bine controlate, însă prezintă o vignetare destul de intensă pe toată plaja focală și o distorsiune tip butoi (poate pentru a ajuta la fisheye?).

Ce mi-a plăcut, per total la Canon M6 15-45mm

  • Ușor de manevrat
  • Ai cam toate funcțiile la îndemână
  • Modul fisheye
  • Cromatica
  • Posibilitatea de a bloca obiectivul

Ce nu mi-a plăcut

  • Foarte mult zgomot de imagine
  • Având în vedere prețul nu înțeleg cum nu vine cu vizor și de ce este făcut din plastic
  • Autofocalizarea foarte slabă

Specificații

  • 24mpx
  • APS-C
  • ISO până la 25600
  • Montură – Canon EF-M
  • Ecran rabatabil cu touchscreen
  • Distanța focală 15-45mm
  • Diafragmă maximă f3.5

Concluzii

canon m6
(c) Andrei Dragomir

Este un aparat ok. N-aș spune că ar fi cea mai bună investiție, dar nici nu pot susține că n-ar fi un aparat demn de a fi folosit. Nu se descurcă unde este multă mișcare, adică în fotografia de eveniment, sportivă, wildlife etc., dar este perfect pentru călătorii, city break-uri, fotografie de stradă, fotografie culinară și/sau de produs, fotografie de portret.

Este perfect pentru cine este iubitor de mod manual, perfect pentru cineva căruia îi place să facă fotografie cu migală, iar un un obiectiv potrivit și cu răbdare sunt convins că nu va lăsa de dorit nici în fotografia de noapte sau astrografie. Una peste alta, mie mi-a fost destul de ușor să surprind luna.

Articol și fotografii de Andrei Dragomir.

[products ids=125033656,125033658,125022162]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.