Călin Stan: "Nu drona face fotografiile, ci omul din spatele telecomenzii"

Săptămâna trecută, presa națională și internațională a anunțat câștigătorii unui concurs internațional de fotografie  cu tematică aeriană, organizat de Dronestagram și National Geographic. La secțiunea “Nature”, premiul 2 a fost câștigat de un român, cu fotografia de mai sus. Cine este este? Blogul F64 vi-l prezintă astăzi pe Călin Stan, un drag prieten și partener al echipei noastre 🙂

Bună, Călin. Pentru puținii oameni din comunitatea F64 care nu te cunosc încă, ne spui în câteva cuvinte cine este Călin Stan? Și de ce un blog cu numele ClubulFoto.com?

Aș putea să încep să spun ca în grupurile de consiliere psihologică: “Bunăăă, eu sunt Călin și îmi place să fac fotografii cu drona!!” Revenind la o notă mai serioasă, am început să studiez fotografia acum mai bine de 12 ani, cam când terminam liceul. De atunci și până acum, am renunțat la job-ul full time pe care îl aveam într-o firmă de software pentru a mă dedica 100% vieții de fotograf.

Am lansat în 2010 blogul ClubulFoto.com, o publicație dedicată fotografilor pasionați, dar și profesioniști, iar de un an și o lună a început și aventura mea în fotografia aeriană. După 11 ani de fotografie “convențională”, anul trecut simțeam că am nevoie de o schimbare de perspectivă, atât pentru proiectele mele personale, dar și pentru cele comerciale, pe care le fac pentru clienții și colaboratorii mei. Voi, echipa F64, m-ați ajutat să iau decizia și să cumpăr drona. Apoi, ce a urmat, m-a luat prin surprindere și pe mine. 🙂

Iarna in padurea Bogata - Calin Stan
Iarna în pădurea Bogata – Calin Stan

Știm că îți place foarte mult să faci fotografii cu drona. Ai și câștigat un mare premiu de curând, dar până să vorbim de el, vrem să te intrebăm când a început pasiunea asta a ta și ce a declanșat-o?

Am fost pasionat de tehnologie de cand mă știu. Altfel, probabil că nu lansam niciodată Clubul Foto, fie vorba între noi. Am cochetat cu ideea achiziției unei drone încă de acum 3-4 ani, dar “pasul cel mare” l-am făcut abia în iunie anul trecut. Recunosc, un aport important îl aveți și voi: probabil că dacă nu făceați evenimentul DJI din Aprilie 2016, nu mă hotăram așa repede să îmi iau și eu o dronă. Așadar, zic să mai faceți! Însă, adevăratul motiv pentru care am stat câțiva ani până mi-am luat drona a fost cel legislativ sau, mai bine zis, “încurcătura” legislativă sub care se află regimul aeronavelor fără pilot la bord, în România. Lucrurile s-au mai rezolvat, parțial, dar mai e mult până departe. Cert e că, dacă vrei o dronă, dă-i înainte și ia-ți una! 😉

Transalpina – Calin Stan

Așa cum spuneam anterior, de curând ai fost anunțat că ai câștigat locul 2 la cel mai mare concurs foto internațional de fotografii realizate din dronă. Felicitări 🙂

Mulțumesc frumos! A fost o surpriză și pentru mine, recunosc. Sunt o mulțime de fotografii bestiale făcute cu drona, la nivel global, în fiecare lună. Faptul că eu am reușit să câștig locul 2 în cel mai important concurs internațional de profil din lume, cu o fotografie pe care am făcut-o la două săptămâni după ce mi-am cumpărat drona, m-a surprins și pe mine! Dar, până la urmă, nu drona face fotografiile, ci omul din spatele “telecomenzii”, ca să zic așa. Important e să ai o idee și să o pui în practică. Cum o realizezi, e doar alegerea ta. Și, oarecum simultan cu rezultatele acestui concurs, am primit și “statutul” de DJI Expert în platforma DJI SkyPixel și am început o colaborare cu ei pe articole de conținut, ceea ce nu poate decât să mă bucure.

Ne spui povestea fotografiei câștigătoare? Știm că face parte dintr-un proiect frumos pe anotimpuri.

Fotografia câștigătoare arată serpentinele de pe DN1A, mai sus de Cheia, spre Brașov. Un drum impresionant, pentru cei pasionați de mașini și de condus, dar care arată parcă și mai frumos din aer. Este prima fotografie pe care am realizat-o în cadrul proiectului personal “Infinite Road to Transylvania”, prin care fac o “radiografie” a șoselelor superbe care ne duc în și prin Transilvania. Sau, așa cum îmi place mie să le spun privitorilor străini, este modul meu de a le arăta cum vede Contele Dracula Transilvania, în plimbările sale aeriene peste acel tărâm de poveste. E un proiect care a prins bine, încă de la început.

2 anotimpuri Pădurea Bogata – Calin Stan

Cum spuneam și mai sus, fotografia câștigătoare, despre care vorbim acum, a fost prima din această serie. I-au urmat cele din toamnă, din pădurea Bogății (între Brașov și Rupea) și, odată cu schimbarea anotimpului a venit și ideea de a revizita toate șoselele fotografiate vara, pentru a le surprinde în diferite anotimpuri. Am avut noroc și cu preluările internaționale din toamna anului trecut, când imaginea cu șoseaua din padurea Bogata, toamna, a ajuns în principalele selecții cu imagini de toamnă la nivel global, începând cu site-urile de știri precum CNN sau Washington Post și terminând cu National Geographic. Nu e o noutate, serii de imagini cu același subiect în anotimpuri diferite s-au mai facut. Dar în “nișa” fotografiei aeriene, acestea sunt printre primele.

Vara vs Iarna la Cheia – Calin Stan

Fotografia cu drona atrage din ce în ce mai mulți pasionați în ultima perioadă. Ce recomandări ai pentru cei care vor sa facă primii pași?

Primesc această întrebare destul de des, motiv pentru care am scris și un articol pe tema asta pe Clubul Foto. Dar, rezumând, prima recomandare ar fi să nu se hazardeze și să pună tot timpul siguranța lor, a celor din jur și a dronei pe primul loc. Zborul cu drona poate fi extraordinar de interesant și de fun, dar până la urmă, în comparație cu un aparat de fotografiat convențional, drona poate fi extrem de periculoasă.

Apoi, să înregistreze drona la Autoritatea Aeronautică Română și să zboare în limitele legii. E ușor să spunem că legea e “greșită”, dar pe măsură ce studiezi și faci comparații (inclusiv cu țările din jur), îți dai seama că legislația – în linii mari – este similară peste tot (chiar în alte țări din vest e și mai “draconică” decât la noi). Și poate că e bine că este așa. Sigur, e loc de mai bine, cum am mai zis. Și mai cred că cu toții așteptăm niște clarificări ale legii sau măcar o unificare la nivelul UE, în ceea ce privește dronele. Dar, până atunci, fly safe!

Care sunt planurile tale de viitor pentru ClubulFoto.com și TheDrone.ro?

Clubul Foto și The Drone sunt două proiecte total diferite. Clubul Foto rămâne o publicație dedicată fotografilor, unde voi scrie în continuare teste, articole practice și noutăți foto, iar TheDrone va continua ca un proiect comercial de fotografie și filmare aeriană. Am deja câteva idei și tehnici noi în fotografia cu drona, pe care urmează să le pun în practică, dar până atunci nu vă pot spune nimic. Rămâne micul nostru secret. 🙂

PS: Dacă ești pasionat de fotografia wildlife și cea de natură, între 24 și 27 august va avea loc o tabără foto inedită: echipa ClubulFoto merge să facă fotografii cu păsările din Deltă, la răsărit, apoi se urcă în canoe și merge să exploreze Delta în ritmul propriu. Scopul: să se apropie de natură cât mai mult și să facă fotografii spectaculoase!

UPDATE, 1 August: Toate locurile în prima tabară foto Delta Explorer sunt acum ocupate! Dar, pentru că au existat multe cereri de la pasionații de fotografie, ClubulFoto organizează și o a doua tură, cu același program, între 28 și 31 August (Luni-Joi), tot acolo, fix la fel. Start la înscrieri!

Mergi cu ei în Delta Explorer!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.