Termenul „fisheye” a fost inventat în 1906 de către fizicianul și inventatorul american Robert W. Wood, bazat pe modul în care un pește ar putea vedea o imagine emisferică ultra-largă de sub apă (un fenomen guvernat de legea lui Snell).

Termenul se referă la cele mai superangulare obiective, cu unghi de cuprindere situat între 160 și 220 de grade. La început, imaginea apărea în general sub formă de sferă în centrul cadrului, din cauza aberației curbiliniare.

Apoi, pe măsură ce aceste obiective au câștigat în popularitate, companiile producătoare au realizat și obiective care să redea fotografii în care cercul imaginii să fie extins astfel încât să acopere întreg cadrul dreptunghiular (obiectiv cunoscut sub numele de „full-frame fisheye”).

Prima utilizare practică a obiectivelor de tip fisheye (ochi-de-pește) a fost în anii 1920, în meteorologie, pentru a studia formarea norilor, fiind denumite „whole-sky lenses” – obiective ale întregului cer.

Primul obiectiv fisheye comercial a apărut în anii ’60-’70.

Ce este de subliniat, de fiecare dată, este perspectiva nouă pe care un astfel de obiectiv o oferă, permițându-vă să captați imagini a căror întindere nici ochiul uman nu o poate acoperi, putând folosi deformările și distorsiunile geometrice în scop creativ. Pot fi utile în fotografia de interior, deși distorsiunile liniilor sunt extrem de evidente. Dar folosit de exemplu într-o salină, rezultate pot fi uau.

Obiectivele fisheye se adresează fotografilor creativi, ce doresc sa obțină imagini cu efecte inedite și unghiuri noi de fotografiere. Sunt utile și în fotografia de peisaj, de călătorie, de arhitectură, de concert sau pentru fotografia abstractă.

Aflați și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei gasi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definiție și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.

Save