(c) Alex Frusina

Panasonic FZ 2000, un adevărat alfabet Braille

Nu îmi amintesc să fi existat vreun aparat pe piață care sa dețină atâtea funcții scoase la suprafață. Sunt genul care este bucuros că un aparat are două rotițe pentru reglarea timpului și a diafragmei, dar Panasonic FZ 2000 depășește orice așteptări. Are nu mai puțin de 7 butoane Fn cărora le putem atribui ce funcție dorim, două inele personalizabile pe obiectiv, două rotițe pentru timp și diafragmă, plus două dial-uri, unul pentru modurile de fotografiere și unul pentru shooting mode (single shot, rafală, 4k photo mode și temporizator). Și dacă ți se pare mai mult decât suficient, nu am terminat aici. Ecranul tactil are în lateral o bară unde se regăsesc încă 4 butoane virtuale de funcții, iar în lateralul obiectivului are un selector prin care se poate regla intensitatea filtrului ND încorporat la care poți adăuga și altele fizic cu ajutorul filetului de 67mm de pe obiectiv. E pur și simplu wow!

Am pus aparatul la ochi, apropo – vizorul este similar cu cel al unui DSLR și am putut regla orice funcție mi-am dorit, la fel ca și cum ai citi pe un alfabet Braille.

panasonic
(c) Alex Frusina

Panasonic FZ 2000 este un aparat de tip bridge care are teoretic dimensiunea unui DSLR, dar nu și a unui DSLR cu obiectiv de 480mm. Senzorul este de 1 inch cu 20.1 mpx și poate filma și fotografia 4k. Chiar cei de la Panasonic spun că este un aparat excelent atât pentru fotografi, cât și pentru videografi, și nu greșesc cu nimic afirmând asta. Funcția 4k photo ne permite să extragem imagini de 8 megapixeli dintr-o filmare 4k și este ideal când avem subiecte în mișcare pentru a ne alege cadrul dorit. Poate ajunge până la 120 fps în cazul filmarii fullHD, are jack de 3.5 pentru microfon și căști, ISO-ul are o valoare între 80 și 25600, iar rafala este de 12 fps atunci când folosim shutter-ul electronic. M-au surpins plăcut cele două butoane, Fn1 și Fn2, care vin din fabrică cu funcția de a efectua un zoom lent, plăcut, ideal pentru filmări.

Legat de partea de video, un amănunt important este acela că nu are limită de timp – filmează până se termină fie bateria, fie cardul. Opțional, dar contra cost, la fel ca la Panasonic GH4 sau GH5 , poți face upgrade de software la V-log L. Bit rate-ul este de 200 Mbps (ALL-intra) sau 100Mbps (IPB).

Legat de extra funcții în fotografie, FZ2000 are intervalometru- unde poți alege numărul de cadre și intervalul lor, posibilitatea de expunere multiplă, unde poți combina 4 frame-uri cu expunere diferită, funcția de Stop Motion Animation cu ajutorul căreia poți crea un stop motion video. Are și alte două funcții, cea de Post Focus și cea de Post Focus Stacking. De a doua nu am fost foarte impresionat – aceasta permite să realizăm fotografii cu un câmp de profunzime mare care ar fi putut fi ideală în cazul fotografiei de produs, mai ales produse mici, dar claritatea produsă se vede că este una artificială și, câteodată, apar și mici erori.

Posibilitatea de expunere multiplă este și ea prezentă, iar cu ajutorul ei putem combina două sau trei imagini pentru a creea una singură.

panasonic
(c) Alex Frusina

Wi-fi-ul este încorporat, dar lipsesc funcțiile NFC și GPS. Aplicația de pe telefon ne permite să alegem zona de focus, să declanșăm sau să reglăm diferite funcții ale aparatului, iar în cazul în care este neapărat nevoie de GPS, coordonatele se pot lua din telefon.

LCD-ul are funcția de touch, lucru care lipsește în cazul aparatelor concurente și cu ajutorul căreia putem naviga prin meniu, putem vedea pozele și chiar să le mărim de 16x pentru detalii din cadru sau să ne alegem punctul de focus.

Auto focusul este unul foarte rapid pentru un aparat din categoria sa, iar focusul manual se poate realiza cu ușurință cu ajutorul focus peaking-ului care poate fi reglat ca high sau low, fiecare având un set de 3 culori diferite cu care se poate jongla. Totodată, există posibilitatea de magnificare pentru a vedea mai bine zona de clar. Magnificarea este de 10x.

panasonic
(c) Alex Frusina

Datorită opticii de la Leica, calitatea imaginii este una excelentă, pozele având în medie dimensiunea de 9Mb. Între 80 și 1600 ISO, zgomotul de imagine este aproape inexistent, usor sesizabil la 3200, apoi, începand cu 6400 își face simțită prezența.

Prețul nu este mic, dar acest aparat poate susține, ca furnizor de content, site-ul, blog-ul sau vlog-ul tău fără a face rabat de calitate.

Este foarte posibil să fi omis anumite funcții sau să nu fie detaliate, așa că dacă ai întrebări lasă-ne un comentariu și vom răspunde cât mai repede.

Articol și fotografii de Alex Frusina.Save
Save
Save

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • O singura intrebare am.este mai bun ca un G7?sau se apropie macar de G9,sau GH5?doar la modul de Filmare 4K ma intereseaza.Cum este focusul si stabilizarea in video.Astept in raspuns de la posesori.mulțumesc

  • O chestie atat de mica poate sa surprinda niste cadre absolut magnifice. Awesome device!

  • Mulțumim pentru acest articol Alex.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.