10 Sfaturi pentru un site foto de succes!

Ca fotograf, website-ul tău este una dintre cele mai importante unelte, fiindcă poate servi drept carte de vizită, portofoliu și desigur, poate atrage clienți. Cum îi atrage? Ei bine, având un website bine pus la punct, oamenii care-l vizitează își vor putea face cu ușurință o idee despre cine ești, ce faci, de ce faci ceea ce faci ș.a.m.d. Dacă website-ul este într-adevăr bine construit, el îi va convinge pe vizitatori că merită să te contacteze dacă au nevoie sau vor fotografii.

Dacă vrei să ai propria ta afacere bazată pe fotografie, este musai să ai o listă solidă de clienți. Solid nu înseamnă neapărat numeros, ci mai degrabă că ai siguranța că-și onorează și ei partea, de exemplu. Este mai bine să ai puțini clienți cu care te înțelegi excelent, decât mulți pe care nu te poți baza.

#1 Întrebări importante de pus

site

Sigur cunoști vorba aceea care spune că nu este bine să te arunci cu capul înainte. Deși pare simplu, să-ți construiești un site bun, este destul de dificil. Trebuie să te întrebi dacă platforma pe care vrei să-l faci de exemplu, îți oferă tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți expune pe el proiectele, dacă îți permite să-l personaliezi după nevoi, dacă este optimizat și pentru mobil etc.

Așadar, ți-am pregătit o listă de întrebări la care considerăm că ai nevoie de un răspuns înainte să te apuci de site.

1. Care-i scopul unui site foto?

Ai nevoie de un loc unde să poți stoca nelimitat fotografii sau doar câteva pentru portofoliu? Ai și alte genuri de produse? Vrei să fie structurat ca un magazin online? Ai un blog? Vrei să integrezi blogul sau urmează să-ți faci un blog separat o dată cu site-ul?

2. Ce fel de muncă practici online? Vinzi, expui, trimiți privat, ai un magazin, scrii? Toate aceste lucruri cer chestii diferite.

3. Cât de des plănuiești să-ți updatezi site-ul? Iar aici vorbim și de conținut și de design. Cine se ocupă de acestea? Tot tu? Sau urmează să angajezi pe cineva care să se ocupe de html sau altele?

4. Cât de flexibilă este platforma pe care îți faci site-ul? Unele necesită multe cunoștințe în html în timp ce altele sunt foarte user friendly.

5. Cât de des se updatează platforma? Vin cu inovații sau altele?

6. Cât de repede se încarcă fotografiile și cum arată?

7. Ce reputație are platforma pe care-ți faci site-ul?

8. Sunt documentele tale în siguranță?

9. Ai cu cine să comunici în caz că apar probleme cu platforma?

10. Care este bugetul tău? Există alte platforme mai bune și mai ieftine?

Acordându-ți timp să răspunzi la aceste întrebări te va ajuta să pornești cu dreptul. Graba nu este în nici un caz o soluție când vine vorba de un site foto, mai ales că vei fi nevoit constant să-l inovezi.

#2 Păstrează-ți design-ul simplu
site

Cu cât site-ul este mai simplu ca și design cu atât va atrage mai mult. Atenție însă, simplu nu înseamnă o lipsă de complexitate, ci doar că dacă ai multe proiecte de pus,  este bine ca interfața sa fie un curată, clară și  pe care se navighează ușor. Te interesează ca site-ul să iasă în evidență în primul rând datorită conținutului, iar dacă acesta este de calitate, poți completa mult mai ușor și fără bătăi de cap printr-un design neutru. Nu foarte colorat, fără mii de fonturi etc.

În plus, dacă design-ul vine doar în completare atunci clar punctul forte vor fi imaginile, care oricum trebuie să fie mari.

Ține minte că dacă un vizitator nu poate găsi ce-l interesează în cel mult 30 de secunde, există șanse foarte mari să renunțe.

Atenție și la watermark. Poate deveni foarte sâcâitor dacă absolut fiecare fotografie are numele pe ea, pe site-ul tău. Dacă vrei însă să fii 100% sigur că nu ți le fură nimeni, optează pentru a îndepărta opțiunea de click dreapta pe imagini, pentru ca nimeni să nu le poată salva. În plus, asta te și poate ajuta, întrucât oricine vrea o poza va fi nevoit să te contacteze.

Și dacă totuși vrei watermark, caută să îl plasezi mai degrabă în descriere, în galerie etc. Sau găsește o modalitate ca ele să apară doar în momentul în care cineva vrea să salveze o fotografie, cum se întâmplă pe site-urile de stock, dacă nu ești logat.

#3 Folosește paspartuul doar în expoziții
site

Tot mai multe site-uri foto redau imagini la peste 600x, iar atunci când sunt deschise apar în full-screen. Asta ajută foarte mult. În primul rând că vizitatorul îți poate privi fotografia în detaliu, iar în al doilea rând, asta îl poate ajuta să determine de exemplu, cum și-ar dori fotografia printată, în caz că este interesat să cumpere și, de ce nu, să-și dea seama dacă se potrivește drept wallpaper.

O să-mi spui că te îngrijorează acest fapt, fiindcă asta înseamnă că ai nevoie ca fotografiile să aibă cel puțin 1000-2000pixeli, ceea ce, le-ar face mult mai vulnerabile în fața furtului.

Ei bine, asta n-ar trebui să fie o problemă dacă ai luat în considerare punctul #2 și, dacă într-adevăr ești pasionat de fotografie știi și tu că rezoluția originală a pozei este mai mare de 2000 de pixeli.

Plus că, vorbeam de un design simplu. Ce poate fi mai curat și mai simplu decât posibilitatea de a vedea doar fotografia, și cu un simplu click sau tastă apăsată să intri apoi din nou în galerie, pentru a citi și a alege alte fotografii de vizualizat? Informația este mult mai bine digerată dacă este livrată pe bucăți (oare de ce au cărțile capitole, unele poezii strofe etc.) care împreună compun un întreg.

Asta este valabil și pentru bloguri. Ideile în scris sunt mult mai bine citite dacă sunt despărțite paragrafele de un număr nici prea mare, nici prea mic de fotografii. Cu alte cuvinte, tu citești primele 2 paragrafe să spunem și apoi te uiți peste primul set de fotografii. Acel răgaz de privit imagini, îți permite să corelezi informația cu vizualul, care ajută să-ți rămână întipărită în minte.

Dacă însă sunt prea multe fotografii, devine obositor, iar cititorul devine derutat.

Acum, nu există rețeta perfectă de tipul, 5 poze la fiecare 20 de rânduri sau ceva similar, dar dacă ai 10 fotografii pentru un articol și atât, caută să le plasezi cât mai uniform cu textul.

#3 Fii versatil
site

Dacă tot îți faci un site foto, să-l faci optimizat doar pentru Desktop, în 2017 este ca și cum faci treaba doar pe jumătate. În acest caz, mai bine nu îți faci.

Totuși, foarte multe platforme au deja optimizări făcute pentru toate tipurile de device.

Este foarte important ca site-ul tău să funcționeze aproape la fel de bine pe mobil, precum pe desktop (dacă nu se poate chiar la fel de bine).

De ce? Cred că răspunsurile pe care ți le vei da singur la umrătoarele întrebări te vor lămuri:

  • Din toate aplicațiile pe care le am pe telefon, câte sunt strict pentru diverse domenii? Tumblr, Facebook, Instagram, Whatsapp. Și putem merge mult mai departe decât conturile de Social Media. Avem Pages Manager de la Facebook, Youtube-ul, Wikipedia etc. Este vreo aplicație cu uz internațional și de mare importanță care nu merge pe mobil sau tabletă?
  • Dacă ar fi să fac o medie a navigării pe internet îl accesez mai des de pe telefon sau de pe Desktop?
  • Dacă totuși îl accesez mai puțin de pe telefon, cât de indispensabil îmi este totuși acesta? Au fost cazuri în care o informație aflată repede de pe un device mai mic m-a ajutat?

Așadar, putem spune că poți câștiga mulți fani având un site optimizat pentru mobil (mai ales dacă sunt Instagrammeri), iar asta te va ajuta și pe tine să poți scrie oricând de oriunde, pe site-ul tău.

Poate vrei să le arăți rudelor îndepărtate când mergi în vizită ce ai mai făcut. Nu este mult mai simplu printr-un simplu link pe telefon? Fără să mai fie nevoie să-și deschidă laptop-ul/calculatorul?

#4 Fii flexibil!

site

Oamenii îți vizitează site-ul din tot felul de motive și din păcate, în România, mai rar pentru ceea ce ai spera tu, adică vânzarea muncii tale.

Ideea este că, în acest caz, trebuie să fii pregătit pentru asta și să le oferi o experiență plăcută utilizatorului.

Ce înseamna asta? Spre exemplu, dacă un vizitator intră pe o anumită pagină trebuie să se poată întoarce foarte ușor pe homepage sau de unde a venit (pentru că nu toți accesează direct homepage-ul).

Sunt mulți fotografi excepționali care, pierd foarte mult din cauza faptului că site-ul lor arată ca și cum ar fi fost făcut de un copil, care abia descoperă ce înseamnă site și design.

Acum, nimeni nu spune că dacă ești fotograf trebuie să fii și designer (dar ar fi bine să ai măcar o idee despre cum arată un site slab și cum se comportă versus unul bun. Și în afară de asta, faptul că ai o pasiune nu te scutește de a fi nevoit să te informezi cu privire la alte lucruri. Nu este suficient să faci doar fotografie).

Oferă întotdeauna indicii despre locul în care se află utilizatorul pe site-ul tău. Titluri și descrieri scurte, clare și la obiect. Asta te va ajuta și pe tine, căci nimeni nu îți va confunda un proiect cu altul, de exemplu. Nu uita nici ca imaginile din galerii să aibă numere –  5 din 43, 1 din 10 etc. Îi va ajuta să găsească mai ușor ceea ce-și doresc data viitoare și ne mai fiind nevoiți să caute, vor avea timp să vadă lucruri noi.

#5 Nu face pe poetul

site

Asta dacă nu cumva ești pasionat de poezie și vrei să faci o pagină și pentru asta. Dar, este cu totul altceva față de ceea ce vom discuta la acest punct.

Am vorbit până acum despre faptul că site-ul tău trebuie sa fie clar, curat și simplu. La fel rămân lucrurile și când vorbim despre limbaj.

Fie că vrei să ai și o rubrică pentru poezie și/sau proză, navigarea, titlurile, meniurile, descrierile proiectelor (dacă nu au legătură cu literatura ci doar cu fotografia), nu ar trebui să fie pompoase, ambigue.

Nu vei lua niciodată un premiu pentru cât de poetic ți-ai denumit căsuțele din meniu, așa că nu are rost să induci pe nimeni în eroare.

Păstrează operele literare pentru unde-și au locul.

De la url-ul website-ului, la meniu, titluri de pagini/postări, galerii, posturi pe blog și până butoane de navigare, cu cât păstrezi lucrurile mai simple, cu atât va fi mai bine.

Găsești o portiță însă, la titlul site-ului. Dar dacă vrei ca acela să fie neobișnuit, trebuie totuși sa fie ușor de reținut.

#6 Selectează-ți fotografiile la sânge

site

Este foarte bine dacă ai multe proiecte și imagini, însă cred că poți fi de acord cu noi când spunem că probabil puține dintre toate fotografiile făcute sunt excepționale.

Fiind un site tip portofoliu nu strică să le selectezi doar pe cele care sunt cele mai bune.

Care sunt cele mai bune fotografii ale tale? Gândește-te la cele la care ai primit feedback foarte bun.

Dacă acelea nu sunt destule, fă tu o selecție și înainte să o publici, cere feedback pentru aceasta de la cineva de încredere.

Mă va ajuta această selecție în vânzare și business?

Te va ajuta cu siguranță mai mult decât te-ar ajuta sute și mii de fotografii puse acolo doar ca să fie.

Dacă ai fotografii mai puține, dar mai bune clientul va înțelege că știi ce vrei, că îți cunoști punctele forte și în consecință, va fi mai tentat să te contacteze.

Câte imagini trebuie să arăt?

De obicei numărul optim recomandat este de 25-40. Dacă ai mai puține proiecte, lasă mai multe. Dacă ai mai multe proiecte, pune mai puține.

#7 SEO nu este util doar pentru bloguri.
seo

SEO (Search Engine Optimization) este o tehnică care, dacă este folosită cum trebuie te poate ajuta să urci în căutările Google.

În fond, cine mai ajunge pe pagina 5? Dacă nu este cumva disperat.

Cu cât ești mai sus în Google, cu atât vei avea mai mulți vizitatori pe site.

Cum te poți folosi de SEO într-un mod eficient?

În primul rând, creează o listă de cuvinte cheie. Gândește-te în felul următor: dacă tu ai fi propriul tău client, cum te-ai căuta pe Google? Presupunând că nu știi exact numele?

După ce compui lista cu cuvinte cheie relevante, asigură-te că le pui cam peste tot pe site. Tagg-uri, metadescrieri, descrieri, titluri etc.

Și suntem convinși că te-ar ajuta foarte mult la acest capitol, articolul nostru despre introducerea în SEO, cât și ghidul complet. Ele sunt mai mult dedicate bloggerilor, însă mecanismele sunt aceleași indiferent că ai blog sau site. Ba chiar îți vor fi și mai utile dacă integrezi blog-ul cu site-ul.

#8 Lasă-ți contactul peste tot

site

Dacă ți se pare prea mult să lași datele de contact pe fiecare pagină a website-ului, află că multe platforme au opțiunea ca în footer-ul paginilor (la final) să-ți apară iconițele de Social Media, care par mai puțin agasante.

În afară de asta, este foarte important să ai o pagină cu formular de contact sau să menționezi exact la secțiunea despre tine cum dorești să fii contactat și să pari un om deschis.

Foarte mulți oameni mărturisesc că se îndrăgostesc des de fotografii, dar contactarea fotografilor este atât de complicată sau vagă, încât renunță.

Așa că ține minte aceste 3 lucruri

  • Neapărat pagină de contact
  • Neapărat link-uri către Social Media
  • Neapărat să fie acestea ușor de accesat.

#9 Social Media

site

Poate ești genul de om care nu preferă Facebook-ul, dar asta nu înseamnă că nu există destule platforme de Social Media. Ai o variatete imensă din care poți alege.

Pe Social Media ești mult mai ușor de găsit decât pe Google, de exemplu, pentru că există concurență foarte mare pe cuvintele cheie pentru SEO.

Ce îți recomandăm aici este să fii vizibil măcar pe o platformă, să-ți ții cunoscuții la curent cu ce mai pui pe site, ce mai scrii pe blog, cât și orice alte lucruri interesante mai găsești. Să impui și puțin call-to-action. Dacă le arăți oamenilor că te interesează ce opinii au și ei vor fi mai interesați și deschisi spre ceea ce faci tu.

Astfel, imaginea pe care ți-o creezi în Social Media poate să te ajute să fii mai contactat și să pari mai la îndemână, mai aproape de potențialii clienți.

Social Media este rețeaua relațiilor și ai mare nevoie de acestea, cu toții avem. Dacă vrei să afli mai multe despre cum te poți promova pe Social Media, citește articolul nostru despre asta.

#10 Viteza de încărcare
site

Mai știi când internetul încă nu era atât de rapid, când așteptai 10000 ani să se încarce orice pagină sau când trebuia să pui Youtube-ul pe pauză și să aștepți ca să nu se mai blocheze filmulețul? Mai ții minte cât de mult te călca pe nervi treaba asta?

Ei bine, nu cred că ai vrea ca vizitatorii site-ului tău să treacă prin aceeași poveste, mai ales în 2017. Optimizează-ți imaginile pentru web, nu le încărca în site la rezoluție maximă (unele platforme nici nu permit asta oricum). Și asigură-te că site-ul tău se încarcă rapid și că nu are prea multe erori.

Riști să pierzi mulți potențiali clienți dacă îi faci să aștepte să vadă un simplu portret, de exemplu.

În concluzie, site-ul tău foto este poate fi cel mai bun instrument pentru creare, promovare, vânzare și multe altele. Este cartea ta de vizită, este portofoliul tău, este rezumatul tău ca și creator.

Dacă într-adevăr îți dorești să ai succes în era în care nimeni nu are răbdare să caute oameni invizibili, trebuie să-l pui bine la punct. Pentru asta ai nevoie de timp, de ajutor, un buget, sfaturi și  o perioadă de testare și optimizare continuă.

Să construiești un site doar de dragul de a fi construit, va fi mai rău decât să nu ai unul. Așa că dacă momentan nu ai cum să-ți faci unul bun, mizează pe Social Media și așteaptă momentul oportun.

Gândește-te așa. Vrei să-ți comanzi mâncare acasă. Toate site-urile garantează că este proaspătă, excelentă etc. Ceea ce te va face să iei decizia asupra locului, va fi cât de bine arată și se mișcă site-ul. Ce opțiuni are, dacă are meniu, dacă poți vedea prețurile. Site-urile incomplete, făcute stângaci nu-ți vor da încrederea că alimentele comandate vor fi de calitate.

Cam așa funcționează lucrurile și când vine vorba de un site foto și de fapt, când vine vorba de orice site sau blog.

PS: Mai ține minte că, dacă deja ai un site foto, apropo de continuă optimizare, nu schimba brusc totul. Ia lucrurile încet, ca să ai timp să le și testezi și ca să nu-ți derutezi vizitatorii. Dă-le timp să se obișnuiască cu fiecare schimbare.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.