Portrete cu sursă de lumină continuă și Sony A7RII

În ultima perioadă am scris mai multe articole și am făcut câteva filmulețe despre cum să realizezi un portret folosind un blitz sau o lumină de studio în exterior,  așa că în acest articol o să vă prezint șapte sfaturi pentru realizarea unui portret folosind o sursă de lumină continuă și nelipsitul meu mirrorless full frame Sony A7RII.

Pentru realizarea acestor portrete am ales o lampă cu LED Mecalight L1000 de la Metz. Am ales acest model pentru că este un produs nou și voiam să-l testez. Lampa este puternică dar în acelasi timp are o dimensiune redusă, are temperatura de culoare ajustabilă de la 2800 kelvin la 5700 kelvin, se poate controla cu ajutorul telefonului și este rezistentă la stropi de apă.

În continuare o să vă prezint șapte sfaturi de care trebuie să țineți cont când folosiți o sursă de lumină continuă pentru a realiza un portret în exterior.

#1 Trebuie să țineți cont de puterea sursei de lumină, deoarece lămpile cu led au destulă putere dar nu sunt atât de puternice încât să poți subexpune lumina ambientală atunci când soarele este puternic. Aici vă sfătuiesc să testați cât de puternică este lumina pe care o aveți și să o folosiți la apus.

sony

#2 Folosiți un obiectiv care are o diafragmă cât mai mare pentru a avea un bokeh cât mai frumos. Eu am folosit obiectivul Sony 55mm f 1.8.

fotografia de portret

#3 Dacă sursa de lumină nu este destul de puternică, încercați să o plasați cât mai aproape de model pentru a mai câștiga puțină putere și realizați un close-up.

#4 Poziționați sursa de lumină în așa fel încât să obțineti tipuri de iluminări diferite: Loop Lighting, Rembrandt, Side lighting.

#5 Schimbați poziția camerei. Mi se întâmplă de multe ori să-mi dau seama că rămân în același loc când realizez un portret, dar trebuie să ne mișcăm, să încercăm să găsim alte unghiuri și să încercăm compoziții diferite. Chiar dacă nu funcționează, măcar încercăm și ne dezvoltăm încet, încet partea creativă.

mecalight lumina continua sony

#6 Încercați să schimbați temperatura de culoare dacă aveți o sursă de lumină care vă permite acest lucru. În exemplele de mai jos am realizat un portret folosind temperatura de 5700 kelvin și 2800 Kelvin, apoi am ajustat balansul de alb în Capture One ca să corespundă temperaturii folosite. Puteți să vă jucați cu balansul de alb sau să folosiți diverse geluri colorate pentru a realiza portrete diferite.

metz sony a7rii

#7 Dacă sunteți în oraș, deschideți diafragma la maxim și plasați modelul în așa fel încât să puteți folosi luminițele orașului pentru a crea un efect mai artistic pe fundal.

În concluzie, vă recomand să nu vă blocați în partea tehnică, iar daca vreți să experimentați cu fotografia de portret vă sfătuiesc să luați aparatul cu obiectivul  vostru preferat, luați o sursă de lumină, fie că este vorba de un blitz sau de o lampă cu LED (este mai ușor de folosit la început întrucât vedeți exact efectul luminii), sunați un prieten sau o prietenă și ieșiți la pozat!
Poate nu vor ieși rezultatele dorite de la prima încercare, însă sunt sigur că o să învățați cu fiecare experiență pe care o veți avea și, dacă selectați câte un portret reușit de la fiecare ședință pentru portofoliu, atunci este un rezultat excelent.

P.S.: Portretele nu se realizează stând în casă și uitându-vă la tutoriale pe YouTube!

Echipamentul utilizat pentru sesiunea foto:

Sony A7RII

Sony A7R II este un aparat foto mirrorless extrem de performant și versatil, dar totodată compact și robust, cu funcții și dotări de ultimă generație, menite să satisfacă și pe cei mai exigenți fotografi. Aparatul dispune de soluții tehnice inovatoare, comenzi amplasate ergonomic și intuitiv și de o carcasă din aliaj de magneziu ce asigură robustețe si rezistență.

Aparatul dispune de un sistem de stabilizare a imaginii pe 5 axe, cu adevărat inovator, permițând fotografierea din mână cu timpi cu până la 4.5 trepte mai lungi, ce alături de intervalul de sensibilitate vă permite să realizați imagini incredibile chiar și atunci când fotografiați în conditii de iluminare slabă.

Specificații cheie:

  • Senzor BSI-CMOS Full Frame 42 MP
  • Rezoluție: 42 MP
  • Filmare la rezoluție 4K
  • Sensibilitate ISO 100-25600 (expandabil până la 50-102400)
  • Sistem de stabilizare pe 5 axe
  • Focalizare: detecție de fază cu 399 de puncte și 25 de puncte cu detecție de contrast
  • Monitor LCD 3.2” ( 1,037,000 pixeli )

Sony Sonnar T* FE SEL 55mm F1.8 ZA – montura E

obiective foto obiective portret

Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA este un obiectiv cu distanța focală normală ce furnizează imagini foarte detaliate. Diafragma maxima f/1.8 cu 9 lamele rotunjite îl recomandă pentru imagini în lumină redusă și pentru separarea subiectului de fundal.

Construcția optică și tratamentul antireflex T* diminuează considerabil reflexiile nedorite și îmbunătățește contrastul, claritatea și culorile imaginilor finale.

Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA este rezistent la praf și umezeală – pentru lucru fără stres în condiții dificile.

LED Mecalight L1000 de la Metz

Mecalight L1000 BC X este o lampă LED portabilă, sigilată la exterior împotriva pătrunderii stropilor de apă, a prafului etc. (conform standardului IP44). Oferă un contrast îmbunătățit și o iluminare de 1000 lucsi, în ciuda dimensiunii compacte. Temperatura de culoare poate fi ajustată între 2800 si 5700 K în funcție de efectul dorit.

Prin intermediul conexiunii wireless puteți grupa și controla până la 7 dispozitive. Aplicația pentru smartphone este compatibilă Android și iOS.

Un articol și fotografii de Marcel Cristocea.

Save

Save

Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.