Portrete cu sursă de lumină continuă și Sony A7RII

Postat de: Marcel Cristocea Marcel Cristocea

În ultima perioadă am scris mai multe articole și am făcut câteva filmulețe despre cum să realizezi un portret folosind un blitz sau o lumină de studio în exterior,  așa că în acest articol o să vă prezint șapte sfaturi pentru realizarea unui portret folosind o sursă de lumină continuă și nelipsitul meu mirrorless full frame Sony A7RII.

Pentru realizarea acestor portrete am ales o lampă cu LED Mecalight L1000 de la Metz. Am ales acest model pentru că este un produs nou și voiam să-l testez. Lampa este puternică dar în acelasi timp are o dimensiune redusă, are temperatura de culoare ajustabilă de la 2800 kelvin la 5700 kelvin, se poate controla cu ajutorul telefonului și este rezistentă la stropi de apă.

În continuare o să vă prezint șapte sfaturi de care trebuie să țineți cont când folosiți o sursă de lumină continuă pentru a realiza un portret în exterior.

#1 Trebuie să țineți cont de puterea sursei de lumină, deoarece lămpile cu led au destulă putere dar nu sunt atât de puternice încât să poți subexpune lumina ambientală atunci când soarele este puternic. Aici vă sfătuiesc să testați cât de puternică este lumina pe care o aveți și să o folosiți la apus.

sony

#2 Folosiți un obiectiv care are o diafragmă cât mai mare pentru a avea un bokeh cât mai frumos. Eu am folosit obiectivul Sony 55mm f 1.8.

fotografia de portret

#3 Dacă sursa de lumină nu este destul de puternică, încercați să o plasați cât mai aproape de model pentru a mai câștiga puțină putere și realizați un close-up.

#4 Poziționați sursa de lumină în așa fel încât să obțineti tipuri de iluminări diferite: Loop Lighting, Rembrandt, Side lighting.

#5 Schimbați poziția camerei. Mi se întâmplă de multe ori să-mi dau seama că rămân în același loc când realizez un portret, dar trebuie să ne mișcăm, să încercăm să găsim alte unghiuri și să încercăm compoziții diferite. Chiar dacă nu funcționează, măcar încercăm și ne dezvoltăm încet, încet partea creativă.

mecalight lumina continua sony

#6 Încercați să schimbați temperatura de culoare dacă aveți o sursă de lumină care vă permite acest lucru. În exemplele de mai jos am realizat un portret folosind temperatura de 5700 kelvin și 2800 Kelvin, apoi am ajustat balansul de alb în Capture One ca să corespundă temperaturii folosite. Puteți să vă jucați cu balansul de alb sau să folosiți diverse geluri colorate pentru a realiza portrete diferite.

metz sony a7rii

#7 Dacă sunteți în oraș, deschideți diafragma la maxim și plasați modelul în așa fel încât să puteți folosi luminițele orașului pentru a crea un efect mai artistic pe fundal.

În concluzie, vă recomand să nu vă blocați în partea tehnică, iar daca vreți să experimentați cu fotografia de portret vă sfătuiesc să luați aparatul cu obiectivul  vostru preferat, luați o sursă de lumină, fie că este vorba de un blitz sau de o lampă cu LED (este mai ușor de folosit la început întrucât vedeți exact efectul luminii), sunați un prieten sau o prietenă și ieșiți la pozat!
Poate nu vor ieși rezultatele dorite de la prima încercare, însă sunt sigur că o să învățați cu fiecare experiență pe care o veți avea și, dacă selectați câte un portret reușit de la fiecare ședință pentru portofoliu, atunci este un rezultat excelent.

P.S.: Portretele nu se realizează stând în casă și uitându-vă la tutoriale pe YouTube!

Echipamentul utilizat pentru sesiunea foto:

Sony A7RII