(c) Alex Candea

Godox for the win: AD600BM Depășește așteptările

Recent am avut ocazia de a testa acest AD600BM datorită faptului că-mi doream să-l achiziționez si astfel am zis să vad de ce este în stare acest produs.

Personal mi s-a părut super simplu de setat, în special dacă ești obișnuit cu alte produse Godox din sistemul X, care sunt similare din punctul de vedere al operării. Eu fiind pe Sony de când Sony s-a apucat de fotografie, l-am folosit cu un X1T-S ca și Trigger, dar el merge și cu X1T-N și X1T-C ( Nikon, Canon). Systemul X este singurul care are încorporat în body (chiar și la cele mai mici flash-uri) un receiver care funcționează multi brand.

L-am avut două zile la dispoziție și că să-l testez “ca lumea” am planificat un Shooting cu cel mai bun Tenisman la ora actuală în România, cu antrenorul lui pe terenul de Tenis.

Ideal ar fi fost să putem face shooting-ul fie dimineața, fie seara (golden hours), dar evident că viața nu se poate planifica mereu cum vrem noi, ci cum vrea clientul. Dacă stapânești lumina, stăpânești rezultatul final. Condțiile pentru această ședință foto ar fi fost de evitat aproape pentru orice fotograf: în jur de ora 12 ziua, cu un soare extrem de puternic (am făcut insolație) și o caldură de te termina pe loc.

În aceste condiții dansul mai întai și-a terminat antrenamentul și apoi am trecut noi la treabă. Știam exact ce voiam să prind și cum (am jucat și eu la un nivel respectabil) și știam să-l instruiesc pe antrenorul lui ce să facă.

Am avut la mine camera Sony a77II cu un Tamron 70-200 F2.8 USD, Godox X1T-S, grip cu două baterii, și Acest Godox AD600BM cu o baterie încarcată full. Pe cutie scrie: 500 Full power pops.

În condițiile de mai sus chiar am tras vreo 60-70 de cadre cu flash-ul la full power. Aveam nevoie de această putere ca să iasă treaba. AD600 nu vine cu un reflector, așadar pe acela l-am achiziționat separat, deoarece nu aveau un reflector pentru teste disponibil când am ridicat eu Godox-ul.

Am încercat să subexpun puțin ambientul ca să pot să vin cu flash-ul pe subject. AD600BM a făcut față cu brio, asistentul chinuindu-se puțin cu greutatea lui. Pentru orice altceva aș fi folosit un stand, dar în acest caz totul a fost 100% manual, inclusiv asistentul care alerga împreuna cu subiectul, încercând sa-și păstreze distanța optimă și unghiul pe care mi-l doream eu.

godox
(c) Alex Candea

Fiind la full power, Godox-ul părea să aibă un recycle de vreo 2 sec, în linie cu specificațiile producătorului, așadar pentru fiecare cadru reușit aveam nevoie de vreo 3 încarcări maxime ca să prind fix mișcarea pe care o voiam eu. La un moment dat ventilatorul din Strobe s-a auzit, dar n-a dat semne de încetinire sau supraîncingere.

A doua zi am fost tot pe terenul de tenis, de data aceasta cu pregătire fizică pentru sportivul nostru cu renume internațional. Între cele două sesiuni n-am încărcat flash-ul și astfel contorul era cam la 70 de cadre. Am tras cred vreo 900 de cadre în a doua zi, dar de data asta lumina era mai permisivă, fiind pe la ora 15 și ușor înorat. Full power era extrem de puternic în aceste condiții.

Am coborât puterea cam pe la 1/8. La această setare recycle time era instant (cam de la 1/4 mi s-a părut instant) și am tras în rafale de 8 FPS cu AF, iar în full manual (în general nu folosesc TTL, decât cu on camera flash uneori, adică speedlites). Aici de câteva ori Godox-ul a dat semne de încingere serioasă, arăta un simbol de heat, și când apărea, îi dădeam câteva minute să-si revină dupa care îi dădeam bice din nou. A declanșat în 99.9% din cazuri deși am văzut câteva în care nu era încă pregatit. Mi s-a părut însă că aparatul și flash-ul se sincronizează. Astfel, dacă flash-ul nu era pregătit camera îl așteapta puțin.

Mă declar extrem de mulțumit de AD600BM și îl achiziționez îndată ce F64 îl va avea pe stoc. Este fenomenal că la acest preț îți poți achiziționa un Strobe atât de puternic pe care să îl mai poți folosi și cu “prietenii” de pe alte sisteme.

Unii au spus că Godox n-are cum să fie la fel de bun ca Elinchrom sau Profoto și evident că cele două mărci sunt în cu totul altă ligă ca și renume, bani, dar și mărime și greutate. Nu cred că au ei ceva la ora actuală atât de mișto ca acest AD600BM și atât de portabil, cu o baterie atașată în spatele strobe-ului care să aibă performanțe egale ca și putere.  Build quality-ul mi s-a părut extrem de ok și versatil, fiind destul de manevrabil.  Eu personal nu sunt snob, mu mă iau după păreri sau povești, testez ceva singur și ajung la propriile concluzii, care în cazul acestui Godox nu pot fi decât: 5 stele, excelent A+ (cel mai bun din clasa sa).

Nu are egal la preț și nici la performanță în banii aceștia.  Fiabilitatea rămâne să se dovedească în timp, dar am citit mult și bine pareri de la alți profesioniști și am ajuns la concluzia că, și pe partea de fiabilitate, Godox este top-notch.  Ce ți-ai putea dori mai mult decât acest Godox? Eu nimic, tocmai de aceea mi-l și cumpăr cu prima ocazie.

Fotografii și articol de Alex Candea.
Save

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • Am incercat sa citesc articolul dar imi este foarte greu – nu cunosc engleza la un nivel asa de bun incat sa imi dau seama de expresiile folosite, mai ales ca sunt combinatii la cateva cuvinte in romana cateva in engleza.
    Acest domn are niste poze foarte slabe, greseli compozitie nepermise, incadrari defectuoase, folosirea luminii slaba. Credeam ca doriti sa va vindeti produsele, nu sa le faceti anti-reclama. Pozele de la tenis sunt incredibile, unele dintre cele mai proaste posture si scene pe care le-am vazut. Iar pozele celor doi indragostiti par ca si cand ar fi aproape de divort, scuzati-mi gluma: incadrari si cropuri nefericite, tehnica submedie, posture jenante si neavantajoase pentru subiecte.
    Nu intereseaza pe nimeni pe cine cunoaste acest domn. Faptul ca arunca cu nume isi ascunde mediocritatea. Probabil nu cunoaste nici macar jumatate dintre oamenii pe care ii mentioneaza, ci doar I-a cautat pe net. Ma gandesc ca altfel I-ar fi spus acesti mentori ca nu isi mai doresc sa fie mentionati public alaturi de numele fotografului. Sau daca ii doreau ceva de bine il indrumau spre un curs mai ok sa invete ceva. Uneori daca nu merge cu fotografia poti face altceva. Am un amic care facea fotografie de nunta, nu I-a mers si acum vinde shaorma, dar e fericiti. Prietena lui are BMW, intr-adevar, nu e la nivelul de WTA de tenis dar se inteleg bine, din toate punctele de vedere, daca intelegeti ce vreau sa spun.
    Ma mir tare ca F64 a publicat asa ceva, un material mediocre spre foarte slab. E ciudat ca se pare ca din ce in ce mai mult apar materiale din astea, care sincer par facute doar "la comanda", impuse de oameni cu putere decizie din firma. Poate o da bine la social media, cine stie, dar nu cred.
    Oricum, pacat ca nu am inteles mai nimic si nu am invatat nimic. Chiar m-ar fi interesat o solutie ok pentru aceste hardware. Poate il dati alcuiva pentru review, sa ne facem si noi cititorii o impresie. Va multumesc.

  • Lol, in Romania toata lumea este expert. Asta se dovedeste time and time again, fara exceptii. Pozele n-au fost doar se review, ci si pentru Academia de Tenis Ilie Nastase. Eu am jucat tenis in Olanda, am facut si ceva performanta, iar iubita Romanca joaca la nivel de WTA. Nu.ma intereseaza comenturi de la oameni care n-au habar ce inseamna sport de performanta, aici fiind vorba despre tenis. Marius imi este prieten personal, precum si Andrei Mlendea, antrenorul sau. Eu ii ziceam lui Andrei cum sa-i serveasca lui Marius ca sa prins miscariile sale din unghiul cel mai potrivit. Stiu despre ce vorbesc, iar cand am nevoie de sfaturi il intreb pe Mentorul meu Frank Doorhof. Daca nu stii cine este, n-ai nici-o treaba sa comentezi aici. Greseli nu exista, doar stupiditate, si din aia avem surplus in Romania, sa nu mai zic invidie. O zi frumoasa sa ai, mr Expert…

  • Cu tot respectul, ce fel de review este acesta? A ramas f64 fara colaboratori sau cum? Inteleg ca fotografiile dintr-un review nu au de ce sa fie pregatite ca pentru o expozitie insa mi se par foarte slabe! Nu consider ca orice fotografie trebuie procesata, insa aici vorbim despre greseli mari de compozitie, despre lipsa de atentie cand vine vorba despre fundal. Intr-una de exemplu, pare ca femeia care joaca tenis in fundal, il scarpina pe subiect pe spate cu racheta! Pentru ce se cheltuie o gramada de bani pe o aparatura scumpa daca colaboratorul nu stie cum sa o foloseasca? Ca sa nu mai spun ca, incadrarile nu sunt tocmai in regula, iar subiectul nu a fost surprins avand cele mai placute expresii! Fotografiile cu cuplul sunt kitsch, lipsa de atentie asupra fundalului si lipsa cunostintelor despre compozitie se vede si acolo! Nu inteleg ce crede autorul articolului ca ne invata! Cunosc multi fotografi incepatori de la care am mai multe de invatat! Sunt surprins sa vad un astfel de material publicat, avand in vedere ca de obicei blogul F64 reuseste sa ma surprinda intr-un mod placut…

  • Salutare. Multumesc pentru interesul in Munca mea si multunesc celor de la f64 care au fost un ajutor imens, sa nu zic ca a fost o placere sa colaborez cu ei. Precizez ca pozele cu Marius Copil sunt facute cu aparatura din articol, iar cele cu cuplu la Mogosoaia tot cu Ad600bm, intre timp al meu personal, dar cu Sony A9 si cu un GM247028.. alti bani alta distractie. Mai am niste cadre gen "making off" insa nu le-am adaugat, articolul fiind in primul rand un review, nu how to 🙂 insa avem in plan si how-to uri pe viitor. So va fii placerea mea sa va "invat". Cu stima, Alex Candea (Rolandezul)

  • Salut! Multumim pentru articol!
    As fi vrut sa vad cateva fotografii si cu echipamentul la lucru, nu doar cu rezultatele, astfel cred ca ne putem face o idee mai bune despre ce inseamna sa folosesti respectivul produs (cel putin pentru mine care sunt incepator).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.