(c) Dan Dimitriu

Sony A7s și Vario-Tessar 24-70mm, cu Dan Dimitriu

Sony A7S este al 3-lea model din gama full-frame mirrorless, o cameră de 12.2 MPx care poate pune accentul atât pe capacitatea capturii de film cât și pe imaginile fixe. Deși a7S este un aparat numai bun pentru fotografiere, Sony declară că adevarata calitate a acestei camere este videografia.

Primul lucru pe care trebuie să îl cunoști despre acest aparat este capabilitatea de a înregistra cadre în 1080p intern sau posibilitatea de a fi folosit pentru output 4k ca un device de record extern, cum ar fi un Atomos Shogun. Sistemul intern de captură 1080p este imortalizat folosind formatul XAVC S, un format mult mai user-friendly al sistemului XAVC. Este prima dată când camerele produse de Sony folosesc acest format, fapt pentru care restrictiile de bitrate ale AVCHD standard sunt eliminate.

Deși body-ul A7S-ului arată exact ca modele similare de 24 respectiv 36MP (A7 & A7R), acesta include o multitudine de facilități și unelte menite să ajute utilizatorul. Acestea includ low contrast S-Log2.

Fotografii care sunt totuși interesați de cadre fixe trebuie să știe că mare parte din aceste funcții pentru video au fost incluse în modelul mai nou A7 II, care conține ergonomice revizuite și stabilizarea imaginii intern.

Senzorul full-frame înseamnă că poți trage o gamă foarte larga de cadre în cazul în care ai mai folosit ceva asemănător. Dacă nu ești obisnuit cu senzorul full-frame, poți face o gramadă de lucruri, mai ales în luminozitate scazută și aproape orice fel de cadru care poate ți-ar fi produs necazuri cu un senzor mai mic. Deoarece senzorul are doar 12.2 MPx, camera este capabilă să folosească toata suprafața pentru a captura mai multă lumină.

Specificații Sony A7S

sony

  • Senzor Full-Frame Exmor CMOS 12.2Mpx
  • Procesor de imagine BIONZ X
  • Arhitectură optimizată a senzorului
  • ISO 50-409600
  • Ecran LCD 3.0″ 921.600 puncte
  • Vizor electronic OLED XGA 2.360.000 puncte
  • Latitudine de expunere extinsă la 1300% (S-Log2)
  • Filmare Full HD XAVC S
  • Ieșire 4:2:2 UHD 4K prin HDMI
  • Sistem AF cu 25 de puncte
  • Modul Wi-Fi incorporat

Vario Tessar 24-70mm

Acest obiectiv Carl Zeiss dispune de o gamă foarte variată a lungimilor focale, între 24 mm și 70 mm, ceea ce îl face potrivit pentru peisaje, portrete și aproape orice altceva. Obiectivul include o varietate de caracteristici de vârf, cum ar fi tehnologia de stabilizare optică a imaginii SteadyShot de la Sony, iar straturile de acoperire Carl Zeiss T* ajută la reducerea reflexiilor și sporește contrastul.  Construcția robustă a obiectivului este de înaltă calitate și vine cu o foarte mare rezistentă la praf și umiditate.

Punctele forte ale acestui obiectiv sunt: la 35 mm și la 50 mm, unde claritatea imaginii crește semnificativ, în special în colțuri, unde pe alte focale, imaginea devine un pic mai moale. Acest lucru este valabil pe întreaga rază a diafragmei, până când difracția atinge valoarea f/22. Am fost puțin surprins să văd că un obiectiv de tip Zeiss este la fel de moale în colț ca Sony FE 24-70mm f/4. Este posibil, ca pentru fișierele JPEG să rezulte o claritate mult mai uniformă, dar eu am testat aparatul în format RAW.

Atâta timp cât folosești acest obiectiv, fie wide-open (f/4), fie între f/16-f/22, atunci imaginile vor avea parte de o mică vignietă, lucru care se poate corecta atâta timp cât tragi imagini RAW. Cel puțin asta s-a întamplat în cazul meu, pe un Sony A7S.

Un avantaj foarte mare al acestui obiectiv este focalizarea automată. Aceasta este foarte rapidă și foarte silențioasă. De asemenea, obiectivul are funcția de Pre-AF, care ajută aparatul să focalizeze automat, continuu.

Dezavantajul principal al acestui obiectiv este bineînteles prețul, care se învârte în jurul valorii de 5000RON, însă, dacă nu ești un fan al obiectivelor prime, atunci acest obiectiv este o alegere într-adevăr deșteaptă.

Specificații Sony Vario-Tessar 24-70mm

sony

  • Montură Sony E
  • Plajă diafragme: f/2.8 – f/22
  • Două elemente asferice
  • Un element Super ED
  • Sistem de focus liniar SSM
  • Limitator plajă de focalizare
  • Diafragmă circulară cu 11 lamele    
  • Compatibil Full-Frame
  • Un element XA (asferic extrem)
  • Un element ED
  • Tratamente Nano AR
  • Focalizare complet internă
  • Izolat la praf și umezeală

Articol și fotografii de Dan Dimitriu.

[products ids=125012678,125008318]
Save
Save
Save
Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.