(c) Dragoș Constantin

Review Canon 77D, cu Dragoș Constantin

Când am vorbit cu cei de la F64 să fac un review la Canon 77D, am fost foarte încântat deoarce eu chiar îmi doresc să-mi cumpăr un aparat de vacanță mai mic, dar destul de performant. Înainte de a începe este important de știut că review-ul acesta este făcut din prisma unei persoane care fotografiază zilnic cu 2 aparate Full Frame (1DX și 5D) singurul crop pe care îl mai am fiind primul meu aparat DSLR, un Rebel XT (sau 350D) pe care îl pastrez din nostalgie :). Să-i dăm drumul:

Primul lucru care mi-a plăcut la Canon 77D cum am pus mana pe el, a fost LCD-ul rabatabil.

canon

Acum 10 ani când am trecut de la Canon G3 la DSLR, cel mai mare regret a fost lipsa ecranului rabatabil. El te ajută să faci fotografii din unghiuri greu accesibile și să vezi ce încadrezi. Îmi amintesc frustrările când, mergând în concediu cu 1200D nu puteam să fac fotografii din unghiuri mai creative pentru că nu vedeam ce încadrez.

canon
(c) Dragoș Constantin

Apoi o altă surpriză a fost existența celei de-a doua rotiță din dreptul degetului mare – cum ții aparatul în mâna dreaptă. Majoritatea aparatelor DSLR din gama medie nu au această a doua rotiță, navigarea făcându-se mult mai greu printre poze. În modul M pentru a modifica diafragma trebuie să ții apăsat un buton în timp ce învârți de singura rotiță a aparatului din dreptul degetului arătător. Și mai mult, a doua rotiță este și joystick (sus, jos, stanga, dreapta) controlând patru setări (drive, focus, picture control și AF ). În plus, pe mijloc se gaseste și butonul SET care este personalizabil.

Spre seară după ce am făcut câteva fotografii,

canon
(c) Dragoș Constantin

WiFi-ul a fost printre primele lucruri pe care le-am testat deoarece am vrut să pun pozele pe Facebook. Am fost plăcut surprins de existența unui buton dedicat WiFi-ului, foarte uti.

canon

Conectarea a fost foarte rapidă. Apoi, când s-a deconectat de la telefon, aparatul a știut asta și mi-a dat opțiunea să mă reconectez (pe 5D IV nu vezi când se deconectează de la telefon / laptop). Sunt foarte rapide WIFI-ul și conectivitatea. L-am folosit de mai multe ori să urc rapid poze pe Facebook.

Un punct în minus ar fi bateria, nu este LP-E6 ca la 5d și 6d ci este mai mică (LP-E17), deci dacă ai deja un 5D/6D va trebui să îți iei baterii noi. De asemenea, cum era de așteptat are card SD, nu îmi plac cardurile SD,  se rup repede și sunt cam lente.
Trecerea de la un aparat pro la 77D a fost foarte intuitivă, a doua rotiță, LCD-ul cu setări de sus și butonul de ISO sunt extrem de importante pentru mine, deoarece m-am învățat cu ele. Are chiar și buton de “Lock” ca să blochezi rotița “mare”. ISO urcă până la 25600, deși la un test amănunțit imaginea nu pare să fie mai curată decât 7D mark II la același ISO.

canon
(c) Dragoș Constantin

Vizorul este destul de mare și clar, deși nu are acoperire 100%. Aparatul este mic, dar pare foarte solid.

În timp, ecranul rabatabil s-a dovedit a fi foarte util, poți să îți faci chiar și un selfie profesionist 🙂 și să și vezi încadrarea. Am pus un 28mm F1.8 și am făcut poze, făcea focus foarte rapid.

canon
(c) Dragoș Constantin

Dacă tot am un aparat crop cu 24 MP am zis să îl folosesc la maxim și am ieșit să fotografiez cu un 400mm f5.6 + 1.4 extender, deci având o focală efectivă de 400×1.4×1.6 (crop) = 896mm cu f.8.

La așa focală trebuie să încerci să nu cobori sub 1/1000 mai ales ținând cont că ai 24mp pe un senzor așa mic (și obiectivul nici nu are stabilizare).

Bluetooth-ul se folosește pentru a te conecta la smartphone sau pentru a folosi noua telecomandă prin bluetooth. Am încercat să conectez 77D la telefonul Galaxy Note 4 și mi-a dat eroarea “Connection target not found”. Pe un alt telefon Galaxy J5 am avut aceeasi eroare și am renuntat.
Față de aparatele de top lipsesc mai multe caracteristici, nu editează raw-urile. În schimb are o serie de filtre tip Instagram, dar mai simple și fără setari speciale (poți seta doar un grad de aplicare al efectului). Bateria a ținut foarte mult, după două zile încă mai era 30% încărcată.
Doar 4 butoane pot fi personalizate, iar butonul de DOF preview nu este printre ele.
Are USB 2.0 ceea ce este de-ajuns pentru un aparat de acest nivel, HDMI și NFC.
Are și anti-flicker, care nu funcționează în liveview.
Înregistrarea video se pornește de la butonul de On / Off  care are acum 3 opțiuni: On/Off/ Vide.

canon
(c) Dragoș Constantin

Video inregistrează în format MP4 maxim HD la 60 FPS sau 25FPS. De asemenea, are un mod în care inregistrează mini filme de fix 3 secunde și le poți organiza în foldere. Focusul pe liveview este rapid și precis.
Canon 77D este foarte util pentru începatori, are un menu nou albastru, pentru începători, care pe aparatele mele nu există. Astfel dacă dai aparatul unui incepator poți seta meniurile să fie mai prietenoase, să îi explice prin niște poze ce înseamnă Av, Tv sau M și la ce se folosesc.

În concluzie, Canon 77D este un aparat foarte bun pentru vacanță, solid în mână, foarte ușor de obișnuit cu el dacă ești învățat cu butoanele unui DSLR de vârf. Are ecran LCD rotativ care redă imaginea și culorile foarte exact și buton dedicat de WiFi.

Specificații Canon 77D

  • Ecran LCD 3.0″ tactil rabatabil
  • Vizor optic (pentamirror)
  • Sistem focalizare cu 45 de puncte
  • Senzor APS-C CMOS 24.2 MP
  • Procesor imagine DIGIC 7
  • Filmare Full HD 1080p la 60 fps
  • Conectivitate Wi-Fi, Bluetooth, NFC

Articol și fotografii de Dragoș Constantin.

  • Școala de “Poetică Fotografică” Francisc Mraz din București (1 an);
  • Alte 3 școli de fotografie din România de 1 an fiecare;
  • Peste 300 de cărți de tehnică și artă foto studiate (una dintre ele citită chiar de 5 ori);
  • Peste 200 ore de seminarii în Romania și în străinate (Jerry Ghionis, Sue Bryce, Roberto Valenzuela, Joe McNally, Joe Buissink, Zack Arias, Linsey Adler etc);
  • Fotograf profesionist acreditat Ministerul Învățământului

Poate te-ar interesa și urmatoarele articole:

[products ids=125033663]
Save
Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.