Review Canon 77D, cu Dragoș Constantin

Postat de: F64 F64

Când am vorbit cu cei de la F64 să fac un review la Canon 77D, am fost foarte încântat deoarce eu chiar îmi doresc să-mi cumpăr un aparat de vacanță mai mic, dar destul de performant. Înainte de a începe este important de știut că review-ul acesta este făcut din prisma unei persoane care fotografiază zilnic cu 2 aparate Full Frame (1DX și 5D) singurul crop pe care îl mai am fiind primul meu aparat DSLR, un Rebel XT (sau 350D) pe care îl pastrez din nostalgie :). Să-i dăm drumul:

Primul lucru care mi-a plăcut la Canon 77D cum am pus mana pe el, a fost LCD-ul rabatabil.

canon

Acum 10 ani când am trecut de la Canon G3 la DSLR, cel mai mare regret a fost lipsa ecranului rabatabil. El te ajută să faci fotografii din unghiuri greu accesibile și să vezi ce încadrezi. Îmi amintesc frustrările când, mergând în concediu cu 1200D nu puteam să fac fotografii din unghiuri mai creative pentru că nu vedeam ce încadrez.

canon
(c) Dragoș Constantin

Apoi o altă surpriză a fost existența celei de-a doua rotiță din dreptul degetului mare – cum ții aparatul în mâna dreaptă. Majoritatea aparatelor DSLR din gama medie nu au această a doua rotiță, navigarea făcându-se mult mai greu printre poze. În modul M pentru a modifica diafragma trebuie să ții apăsat un buton în timp ce învârți de singura rotiță a aparatului din dreptul degetului arătător. Și mai mult, a doua rotiță este și joystick (sus, jos, stanga, dreapta) controlând patru setări (drive, focus, picture control și AF ). În plus, pe mijloc se gaseste și butonul SET care este personalizabil.

Spre seară după ce am făcut câteva fotografii,

canon
(c) Dragoș Constantin

WiFi-ul a fost printre primele lucruri pe care le-am testat deoarece am vrut să pun pozele pe Facebook. Am fost plăcut surprins de existența unui buton dedicat WiFi-ului, foarte uti.

canon

Conectarea a fost foarte rapidă. Apoi, când s-a deconectat de la telefon, aparatul a știut asta și mi-a dat opțiunea să mă reconectez (pe 5D IV nu vezi când se deconectează de la telefon / laptop). Sunt foarte rapide WIFI-ul și conectivitatea. L-am folosit de mai multe ori să urc rapid poze pe Facebook.

Un punct în minus ar fi bateria, nu este LP-E6 ca la 5d și 6d ci este mai mică (LP-E17), deci dacă ai deja un 5D/6D va trebui să îți iei baterii noi. De asemenea, cum era de așteptat are card SD, nu îmi plac cardurile SD,  se rup repede și sunt cam lente.

Trecerea de la un aparat pro la 77D a fost foarte intuitivă, a doua rotiță, LCD-ul cu setări de sus și butonul de ISO sunt extrem de importante pentru mine, deoarece m-am învățat cu ele. Are chiar și buton de “Lock” ca să blochezi rotița “mare”. ISO urcă până la 25600, deși la un test amănunțit imaginea nu pare să fie mai curată decât 7D mark II la același ISO.

canon
(c) Dragoș Constantin

Vizorul este destul de mare și clar, deși nu are acoperire 100%. Aparatul este mic, dar pare foarte solid.

În timp, ecranul rabatabil s-a dovedit a fi foarte util, poți să îți faci chiar și un selfie profesionist 🙂 și să și vezi încadrarea. Am pus un 28mm F1.8 și am făcut poze, făcea focus foarte rapid.

canon
(c) Dragoș Constantin

Dacă tot am un aparat crop cu 24 MP am zis să îl folosesc la maxim și am ieșit să fotografiez cu un 400mm f5.6 + 1.4 extender, deci având o focală efectivă de 400×1.4×1.6 (crop) = 896mm cu f.8.

La așa focală trebuie să încerci să nu cobori sub 1/1000 mai ales ținând cont că ai 24mp pe un senzor așa mic (și obiectivul nici nu are stabilizare).