Expoziție Oleg Tishkovets, Vasile Dorolți și Silviu Gheție, la Cluj!

Joi, 22 iunie 2017, orele 18, sunteți așteptați cu mic, cu mare, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, unde va fi vernisată o expoziție semnată Oleg Tishkovets, Vasile Dorolți și Silviu Gheție.

Cei trei fac parte din Grupul 7 ZILE, grup născut în 1999 în Baia Mare, având o frumoasă activitate fotografică de-a lungul timpului, organizând o serie de tabere și expoziții de fotografie.
expozitie la cluj
Înainte de vernisaj, haide să aflăm câte ceva despre fiecare dintre ei, în rândurile de mai jos:

Oleg Tishkovets

S-a născut în 1961, la Kiev. A urmat cursurile unui liceu cu profil real, a luat lecții private de desen și a absolvit cursurile Facultății de Arhitectură din Kiev. Lucrează ca restaurator de icoane. Pentru aceasta a studiat tehnicile vechi folosite la pictarea icoanelor. A realizat o serie de grafică și fotografii despre casele vechi din Kiev.
În mai 2002, devine membru al Asociației Fotografice “7 zile” din Baia Mare . Lucrările sale se găsesc prin colecții personale din Israel, Germania, SuA, Austria, România, Ungaria, Franța, Rusia, Estonia sau Canada.
Oleg Tishkovets face fotografie venind din lumea arhitecturii şi a picturii. Aşa stând lucrurile, nu e de mirare că artistul ucrainean vorbeşte cu pricepere şi credinţă despre energii care provin din juxtapuneri de culoare. Clădirile şi străzile sale nepopulate sunt mărturii ale unui timp încremenit. Prezenţa umană nu-şi  găseşte aici rostul.

„Personajele mele nu pleacă nicăieri, nu au sosit încă sau au dispărut deja din peisaj”, spune sale Oleg Tishkovets.

Și totuși, deși aceste personaje lipsesc cu desăvârșire din imaginile sale, în toate lucrările lui se simte pulsația vieţii. Aceasta este dată nu doar de dialogul între două sau mai multe culori, nu numai de jocul formelor si al planurilor,dar mai ales  de atmosfera „palpabilă”, care aproape că se aude în lucrările sale. Atent cunoscător al urbei ,mereu surprinzator prin viziunile sale unice,Oleg Tishkovets este fotograful cel mai devotat orașului Baia Mare.

expozitie
foto: Oleg Tishkovets

expozitie
foto: Oleg Tishkovets

expozitie
foto: Oleg Tishkovets

Vasile Dorolți

Vasile Dorolţi a început sa fotografieze  la inceputul anilor 1980. În vremea studenţiei devine membru al grupului de creație de pe lîngă Fotoclubul“Universitatea” din Cluj-Napoca  şi membru  al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (până în anul 1989). Participă la numeroase expoziţii de grup şi expune personal în Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Suceava, Botoşani, Oradea, Iaşi. Este prezent şi în străinătate, cu expoziţii în Franţa, Ungaria, Polonia, Spania, Olanda.
Practică fotografia documentară şi reportajul. Asumându-şi riscuri majore, în anul 1983 publică un reportaj dintr-un orfelinat comunist, material rămas unic din acea perioadă. Este membru fondator al Grupului fotografic “7 Zile” din Baia Mare.
Proiectele sale au fost publicate în mai multe reviste de fotografie, printre ele: PHOTO magazine, Foto4All (România), Lens Work (SUA), Digital Photography (Ucraina), Minolta Mirror (Japonia), dar şi în Dilema, Sensunic, Almanah Elore etc.
Vasile Dorolti este coautor la şase albume de fotografie.

expozitie la cluj
foto: Vasile Dorolți

În expoziția de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca veți putea admira și o parte dintre imaginile care alcătuiesc proiectul „Oameni și cruci”, expus pentru prima dată în biserica Ion Bob din Cluj-Napoca, în anul 2011, iar în toamna anului 2016, la Galeria de Artă a Bisericii Catolice “Sfânta Treime”, din Baia Mare.
“Oameni şi cruci” nu este un studiu etnografic, şi nici măcar un fotoreportaj; materialul nu surprinde fapte deosebite, întâmplări sau evenimente unice. Proiectul este mai degrabă o meditaţie asupra unui fenomen definitoriu pentru vremurile pe care le trăim: modernizarea accelerată şi fără repere a unei societăţi buimace, suspendată undeva între socialismul găunos al trecutului şi capitalismul glorios al prezentului.
Pornind de la un detaliu aparent nesemnificativ (troiţele de la marginea drumului), imaginile ilustrează discret transformarea rapidă, dramatică, ireversibilă a unei societăţi patriarhale, solid ancorată în valori perene, într-o societate pseudo-modernă, asimilată superficial de către un proletariat dezrădăcinat. Fotografiile povestesc despre frumos şi trainic,  despre urât şi efemer, developând  schimbarile fundamentale într-o comunitate rurală percepută până nu demult ca arhaică şi tradiţionalistă.
“Oameni şi cruci” este o serie despre dispariţia tradiţiei în Maramureş, despre cum îi ia locul o “civilizaţie” artificială cu uşi de plastic, ferestre de plastic, flori de plastic, Iisuşi de plastic. Poate ca “Oameni si Cruci” este un manifest care pune o singura intrebare :de ce în locul troiţelor din lemn, zugrăvite frumos şi crescute organic în peisajul încă viu al Maramureşului trebuie plantaţi Cristoşi de plastic prinşi în şuruburi?

Silviu Gheție

Declarat ca fiind :”cel mai talentat fotograf de oameni din România”(Radu Jude, regizor,laureat cu Ursul de argint), fotoreporter în presa locală, Silviu Gheție a fost martorul discret,vigilent,observatorul atent și fotograful dedicat cotidianului banal, vieții de zi cu zi.
A publicat în Clipa, Graiul MM, Archeus Baia Mare, Dilema, Numai pentru tine, Povești Adevărate, Gazeta Sporturilor, Foto-model, Academia Cațavencu, Formula As, Poesis, Kilometrul Zero, Exces (Romania), Der Spiegel(Germany), Kurier(Austria), Rzeczopolita(Polland), Lenswork(USA), D Photo(Ukraine) și a expus în Romania,Olanda,Germania,Ungaria,Bulgaria și Belgia.
În multe dintre fotografiile sale, Silviu Ghetie îşi asumă curajul de a avea umor. Fie că e vorba de candoare, pe care o scoate la iveală de sub faldurile cotidianului, fie că e vorba de ironii pe care numai logica realităţii, cu sincronizările şi arbitrarietatea ei, le poate genera, tot intervalul de nuanţe îşi face loc în imaginile lui. Obiectivul lui Ghetie e atras de contraste care coabitează amical, de scene cinematice pe care le recuperează prin arheologia prezentului familiar, de expresii întipărite pe feţe care urmare a unor mişcări interioare subtile.

Vino să vezi imaginile celor trei pe 22 iunie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca!

Curatorul expoziției este Istvan Feleki.
Fotografiile vor rămâne pe simeze până pe 19 iulie 2017.
Save
Save
Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.