O săptămână la Milano – Cu Motorola Moto Z și Hasselblad True Zoom

Postat de: Alexandra Crisbășan Alexandra Crisbășan

În articolele trecute am vorbit despre Sigma 30mm și Olympus 7-14mm, despre genurile de fotografie pentru care ar fi cele mai bune, defecte și multe altele. V-am prezentat unele dintre locurile care mi-au plăcut cel mai mult din Milano, iar acum avansând spre viitor, voi încheia această serie de articole cu Motorola Moto Z și Hasselblad True Zoom.

Nici nu se mai poate pune sub semnul întrebării faptul că smartphone-urile câștigă din ce în ce mai mult teren pe piață. Cred că adesea, pasionații entuziaștii, amatorii sau poate mai nou chiar și profesioniștii (dar probabil cu mai multă prudență), se întreabă: De ce să dau mai mult de 2000-3000 de lei pe (încă) un aparat foto sau un nou obiectiv când cu acești bani îmi pot cumpăra un smartphone cu care pot fotografia, procesa, vorbi la telefon și posta munca vizuală în câteva secunde?

Asta ca să nu mai vorbim de portabilitatea și flexibilitatea cu care vin telefoanele inteligente la pachet. Putem spune că Motorola Moto Z, nu este neapărat o inovație, întrucât mai sunt multe telefoane cu o cameră de 13mpx și 4gb RAM, de exemplu. Totuși, este un pas mare pentru fotografia cu smartphone-ul faptul că acum îl poți transforma într-un semi aparat foto cu ajutorul Hasselblad True Zoom, care este compatibil cu mai multe modele de telefoane: Moto Z Droid, Moto Z Force Droid, Moto Z Play Droid.

Cu siguranță că în 5 ani, această variantă va fi mult îmbunătățită, având în vedere cât de repede avansează tehnologia. Deja un iPhone 5 este cu mult îndepărtat față de un iPhone 7.

În fine, destul cu lauda și prelegerea despre viitorul fotografiei, hai să vedem cum s-au descurcat împreună Motorola Moto Z și Hasselblad True Zoom, dar și separat.

Design și construcție

Motorola Moto Z

O să încep mai întâi cu singurul lucru care m-a dezamagit enorm, dar care este subiectiv. Ai un avion de telefon, un accesoriu care-l transformă într-un aparat foto, dar nu ai jack pentru căști! Serios acum, am avut zeci de GB de muzică de care nu am putut să mă bucur decât la difuzor (care este foarte bun ce-i drept), dar ca un mare iubitor al muzicii pot spune că nu-mi convine să fiu nevoită să-mi cumpăr un adaptor, ca sa am ceva în plus pe care îl pot pierde și drept urmare, chiar dacă sunt poate cam exigentă, nu mi-aș cumpăra acest telefon din acest motiv. Desigur că, pentru mulți dintre voi este posibil ca acest lucru să nu conteze, într-un final, oricum multe se reduc la gusturile fiecăruia.

Trecând mai departe, Motorola Moto Z, este extrem de subțire, ceea ce îl face să se simtă foarte bine în mână, doar că o să resimți asta puțin ciudat după ce folosești telefonul cu zoom-ul atașat. Asta nu-i rău, dar dacă nu ești atent poți avea tendința să-l scapi.

Mi-a plăcut că cei de la Lenovo, care mai nou au cumpărat Motorola s-au gândit să includă și un spate textil, ca un fel de husă, pe care să îl atașezi telefonului când nu folosești zoom-ul. De ce este el util? În primul rând, zoom-ul se atașează prin niște mici capete magnetice, ca niște brobonele. Fiind atât de mici, dacă telefonul nu ar avea cel spate textil (care se atașează la fel) sunt convinsă că s-ar strica foarte repede, având în vedere că nu întotdeauna ne ținem telefonul în cele mai optime condiții. În plus, fiind din material textil și nu din plastic, nu se poate sparge sau zgâria.

În rest, ca și design telefonul mi se pare foarte reușit, senzorul de amprentă funcționează optim, marginile acestuia sunt din metal, ceea ce ar trebui să reducă o parte din șocul unei eventuale căderi. Display-ul are culori vii, nu prea mai am nimic de adăugat.

Mi-a plăcut faptul că simul și cardul de memorie intră în același compartiment.

Hasselblad True Zoom

Se simte ca o jucărie în mână, este puțin mai greu decât telefonul, având în vedere că are un obiectiv destul de generos ca mărime pentru un smartphone. Cu toate acestea, nu dezechilibrează și este o plăcere să îl ții în mână datorită grip-ului. Ca să îți dai seama cam care este raportul de greutate, Motorola Moto Z cântărește 136 g, iar Hasselblad True Zoom 145g. Împreună ajung la 281g, mai ușoare ca un body de mirrorless fără obiectiv. Mă bucur că producătorii au fost suficient de atenți la greutate. În fond, faptul că smartphone-urile sunt foarte ușor de transportat este unul dintre cele mai mari atuuri.

Mi s-a părut însă, că zoom-ul este destul de fragil. Stăteam destul de prost încercând să-l atașez telefonului și din cauza aglomerației, a oamenilor care tot mișunau prin spatele meu, mi-a alunecat din mână, n-a căzut nici măcar de la 1m, dar colțul zoom-ului are acum cicatrici. Rezistența la șocuri este totuși un capitol la care smartphone-urile nu se descurcă atât de bine. Cred că fiecare dintre noi are povești tragi-comice despre cum și-a făcut praf telefonul. Poate că marile companii de telefoane ar trebui să acorde o atenție sporită rezistenței materialelor (pentru că la capitolul software s-a ajuns deja destul de departe), având în vedere că un smartphone este mult mai predispus deteriorării decât un aparat foto.

Mergi cu telefonul oriunde, de la medic la petreceri, de la piscină la munte și nu ai curea de pus la gât sau de pus pe mână, ai de obicei o husă (dacă o ai și pe aia). Un singur brânci e suficient ca să ai nevoie să-ți înlocuiești ecranul. Ori când vorbim despre aparate foto, lucrurile stau puțin altfel, pentru că le folosești doar pentru a fotografia.

Apăsând de 2 ori butonul de ON/OFF al telefonului ai posibilitatea de a intra direct în cameră, fie că ai zoom-ul atașat sau nu și fără să mai fi nevoit să-ți bagi codul sau folosești amprenta (e ok, nu se poate intra de acolo în galerie sau meniu, așa că nu-ți fă griji).

Declanșarea folosind zoom-ul se face din butonul dedicat, plasat extrem de intuitiv, ca la orice aparat foto, în dreapta sus, iar zoom-ul poate fi folosit rotind acel buton în stânga-dreapta pentru a-l ajusta după bunul plac.

Diafragma maximă este de 3.5 la Hasselblad, față de f1.8 de la Motorola, dar acest aspect nu dreanjează deloc, ba chiar îți oferă mai multă varietate. Vom discuta despre asta imediat.

Viteză, focalizare și zgomotul de imagine

De obicei avem problemele acestea cam cu orice smartphone sau poate că este mult spus probleme. O exprimare mai adecvată ar fi faptul că resimți limitările. Știi că în lumină slabă focalizează greu, iese cu mult zgomot de imagine ș.a.m.d.

Ei bine, din aceste puncte de vedere, pot spune că și împreună și separat se descurcă destul de bine. Ca să elaborez puțin le iau pe categorii.

  • Viteză – ai posibilitatea de a fotografia în rafală, iar asta este bestial! Pentru că nu se pierde nimic. Poți fotografia în rafală din mers, un subiect în mișcare, etc. Apare în schimb o eroare care cu siguranță va fi rezolvată la următoarele update-uri de sistem de operare. Uneori, dacă faci două-trei rafale una după alta, în zoom maxim, camera se oprește și îți spune să o restartezi (să închizi aplicația și să o redeschizi). Pozele făcute în rafala care se întrerupe sunt salvate până în momentul în care apare mesajul. În rest, nimic de reproșat. Chiar dacă nu fotografiezi în rafală, telefonul declanșează rapid.
  • Focalizare cu zoom sau fără, focalizează extrem de precis și de rapid unde alegi tu, indiferent de lumină. La ce mi s-a părut mai slab, a fost focalizarea la capitolul macro. Trebuie să stai puțin să te chinui, să încerci zone diferite, cu speranța că într-un final telefonul o va alege pe cea dorită.
  • Zgomot de imagine – da există, dar este cu mult redus. Când vine vorba de fotografie de noapte, datorită luminilor de pe stradă (chiar dacă nu-s foarte multe), ai șanse ca el să nu prea te deranjeze. În schimb, dacă ești într-o cameră cu lumină foarte difuză, nu prea va putea fi ignorat, după cum se vede și în fotografiile de mai sus.

Calitatea imaginii

motorola
(c) Alexandra Crisbășan

Aici este nevoie să le separăm pentru a putea explica în detaliu.

Motorola Moto Z

Telefonul fiind foarte luminos are tendința ca în lumină puternică să “șteargă” din detalii, mai ales dacă subiectul nu stă în zona cea mai luminoasă. Asta poate fi un avantaj, pe stradă mai ales, când este multă lume, iar atunci când este un impediment, nu este atât de supărător. Dacă focalizezi în lumină, totul e ok.

Culorile sunt foarte vii, aberațiile cromatice nu sunt foarte mari, dar sunt mai bine controlate de Hasselblad decât de telefon. Imaginile sunt sharp, chiar destul de sharp pentru un telefon (mai ales în modul HDR), dar zoom-ul de sine stătător al smartphone-ului lasă enorm de mult de dorit. Poate că nu s-au mai concentrat producătorii atât de mult pe el pentru că oferă Hasselblad-ul la pachet.

Hasselblad True Zoom