(c) Sorin Voicu

Kooka KK-C68 – Review tuburi de extensie

Kooka KK-C68 pe scurt: Un set de tuburi de extensie nepretențios, la un preț accesibil, adecvat mai degrabă a fi folosit pe aparatele foto APS-C (chestiune valabilă pentru toate seturile de tuburi macro).

Tuburile de extensie vin într-o cutie de carton colorată „cerată”. Înăuntru găsim o husă de protecție în care găsim tuburile în cauză și o foaie cu instrucțiuni în chineză și engleză. Husa este una croită strâmt, din neopren, are un miros specific, ușor „cauciucat” (cu siguranță că va dispărea în timp), dotată cu un cârlig de prindere din material plastic, similar cu cele aflate pe tocurile foto mai de buget. Tuburile sunt introduse unele în altele. Datorită husei strâmte, se scot și se introduc puțin dificil, ceea ce nu este neapărat un lucru rău.

Construcție

În cea mai mare parte sunt din metal, montura integral. Chiar dacă sunt ușoare, nu transmit în nici un caz senzația aceea de ieftin, din contră, se simt ca lucruri de calitate. Tubul de 36mm are chiar un inel de cauciuc, destul de generos ca mărime. La interior, contactele sunt ok, nu se văd lițele traversând corpul tuburilor cum se poate vedea la variantele mai slab calitativ. Tubul de 20 și cel de 36mm au interiorul acoperit cu un material negru de „catifea” aspră, așa cum întâlnim la anumite parasolare. Am constatat oarecum surprins existența unsorii speciale (incolore, consistente) pe ambele fețe ale monturii tuburilor, pe unele suprafețe chiar un strat mai consistent (vizibil, dar nu foarte gros, nu vreau să se creeze o impresie greșită). Această unsoare nu a trecut însă de suprafața monturii, nici spre exterior, nici spre interior. Sincer habar nu am de ce producătorul a recurs la această „soluție”. Am petrecut ceva timp la ștersul tuturor suprafețelor de contact, inclusiv capace.

Din punct de vedere constructiv, partea cea mai slabă este reprezentată de cele două capace din plastic, față, spate. Cel de spate chiar prezintă pe margine asperități care pot deranja pe unii mai sensibili.

Descrierea producătorului poate duce utilizatorul ușor în eroare. Tuburile Kooka au montura metalică și au și părți metalice, dar nu sunt în întregime din metal. Atunci când am folosit toate tuburile împreună cu Tamron 90mm am putut observa o ușoară îndoire atunci când aparatul a fost montat pe trepied. Ceea ce m-a făcut să afirm că tuburile Kooka sunt create pentru a fi folosite mai degrabă pe aparate APS-C și cu obiective ușoare. Dat fiind această experiență personală nu m-am încumetat să testez tuburile cu Canon 70-200 f/4 L, de exemplu.

Altă chestiune constructivă: butonul de deblocare de la tubul de 20mm a început să nu mai culiseze așa cum ar trebui, în consecință nu mai bloca. Am rezolvat însă prin „rodarea” acestuia (acționarea de nenumărate ori și eliberarea bruscă).

Încă ceva: odată blocate pe obiectiv și aparat, tuburile denotă un joc care nu poate fi trecut cu vederea. Joc care se accentuează dacă se folosesc toate tuburile împreună. Nu este însă un capăt de țară, adică se poate trăi cu așa ceva.

Instrucțiunile de utilizare

De obicei nu scriu nimic despre instrucțiuni. De data aceasta fac însă o excepție, fiind plăcut surprins de explicațiile pe care acestea le conțin, specificații referitoare la raportul de mărire, inclusiv cum se calculează acest raport, cum se calculează factorul de expunere și acoperire.

Utilizare

Prima impresie: Sincer, nici nu știu de unde să încep. Îmi fac griji să nu fiu înțeles greșit. Am fost curios să văd cum se descurcă cu autofocalizarea cu toate trei tuburi montate. Am încercat acest lucru cu un alt producător, de o calitate superioară și aproape dublu ca preț, nu a funcționat. Ce-i drept, nu am testat cu același obiectiv și același aparat foto. Tind să cred că și obiectivul contează foarte mult, pe lângă aparatul foto folosit.

Pentru primele teste am apelat la un Canon 6D și un Tamron 90mm macro, generația nouă. Surpriză: autofocalizarea funcționează, uneori mai repede, alteori ceva mai greoi, în funcție de lumina existentă. Cu toate tuburile montate și Tamron 90mm, care cântărește 619g, ansamblul are un joc pronunțat (cam din toate încheieturile), motiv pentru care nu recomand folosirea unor obiective mai grele, ci mai degrabă obiective ușoare, cum ar fi binecunoscutele obiective de kit 18-55 (aparate foto APS-C) și 50mm 1.8 STM. Raportul de mărire cu toate tuburile pe 90mm este de cca. 1,18x la distanța minimă de focalizare de cca. 10 cm și 0,76x la infinit (calculator mărire tuburi de extensie). În altă ordine de idei, fiind deja un obiectiv macro 1:1, raportul va fi de cca. 1,4:1. Așadar, este mai bine să folosim tuburile de extensie pe obiective care au o distanță focală de 50mm. Pentru a obține un raport 1:1 pe un obiectiv de 50mm avem nevoie de tuburi de extensie care să însumeze 50mm. În cazul nostru, va trebui să folosim două tuburi, cel de 20mm și cel de 36mm.

Din testele făcute, cu Tamron 90mm au reieșit următoarele: la distanța minimă de punere la punct, așadar raport de mărire de 1:1, distanța dintre lentila frontală și subiect este de cca. 13cm. Cu tubul macro de 12mm, aceasta se reduce la cca. 12 cm, raport de mărire de cca. 0,13x. Cu tubul de extensie de 20mm, distanța este de 11,5 – 11,7cm, raport de mărire de cca. 0,22x. Cu tubul de extensie de 36mm ajungem la cca. 10 cm și un raport de mărire de 0,4x. Nu sunt valori determinate științific, prin calcule, ci măsurate aproximativ. Pentru raportul de mărire am folosit formula lungimea tuburilor de extensie împărțit la distanța focală a obiectivului.

Am „testat” inelele cu toate obiectivele de care dispun. Rezultatele au fost unele uneori contradictorii.

Tamron SP 90mm f/2.8 Di VC USD macro 1:1. Nicio problemă cu autofocalizarea cu tuburile individuale. Cu toate trei montate, există o ușoară greutate în punerea la punct automată, mai ales dacă subiectul este slab luminat. Totodată există o ușoară îndoire a ansamblului de 3 tuburi când aparatul este pus pe trepied, drept pentru care recomand o atenție sporită dacă chiar se dorește o astfel de utilizare.

Canon 50mm 1.8 STM. Din punct de vedere constructiv (tuburi individuale sau toate trei combinate) nici un fel de problemă. Canon 50mm este un obiectiv ușor. Probleme destul de mari cu punerea la punct automată. Recomand utilizarea focalizării manuale. Ce mi-a plăcut în mod deosebit este modul în care poți fotografia „soft” la diafragma maximă a obiectivului, f/1,8.

Tokina AT-X 17-35mm F4 Pro. Dat fiind un obiectiv zoom grandangular, nu recomand folosirea tuburilor macro. La 17 nu poți folosi tubul, nici măcar pe cel de 12mm, obiectivul aproape se lipește de subiect, iar datorită lentilei frontale mari, se duce și lumina! Plus greutatea obiectivului… La 35mm ar fi ok, dar în astfel de cazuri se folosește mai bine clasicul 50mm, fiind și mai luminos.

Lensbaby Scout cu Lensbaby single glass optic – o combinație deosebită, chiar dacă creează „probleme” din cauza DSLR-ului  (vizarea prin vizorul optic este adesea imposibilă dacă trebuie folosită o diafragmă închisă – iar la macro chiar trebuie închisă). Se poate folosi live view, dar și aici există limitări dacă lumina ambientală este slabă. Pentru rezultate cât mai bune am folosit un trepied Slik 3way Pro, o șină macro JJC KIWI FC-1, lumină ambientală, set declanșator receptor radio și bliț de la Pixel, iar pentru a ajuta la focalizare o lampă LED Travor ML-2D. A fost foarte distractiv, până am rămas fără baterii.

Concluzie

Kooka a făcut un lucru bun cu tuburile sale de extensie. Sunt accesibile ca preț, au o construcție adecvată mai degrabă a fi folosite cu obiective ușoare, așa cum întâlnim la aparatele foto cu senzor APSC (asta dacă nu vrei să folosești clasicul 50mm 1/8), comunică bine cu aparatul foto (rapiditatea punerii la punct depinde de sistemul și obiectivul folosit) și, recunosc că arată bine. 🙂

Bile albe:

  • Accesibile ca preț
  • Comunicare ireproșabilă
  • Monturi din metal

Bile negre:

  • Nu sunt suficient de solide pentru obiective mai grele de 500g atunci când vrei să  folosești toate tuburile împreună
  • Unsoarea de pe montură (se înlătură mai greu, dar se înlătură)
  • Jocul existent după montare pe obiectiv/aparat foto.

Despre Kooka

Kooka (HK) Optronics Co. LTD este o firmă care face parte din grupul Jiayz (Sevenoak, Micnova, Boya), axată pe accesorii pentru DSLR, înființată în 2004. A participat cu produsele sale la diverse expoziții și târguri internaționale, cum ar fi FA, CES, Photokina, Beijing P&E, Hong Kong Electronic Fair, Cebit și PMA. Produsele sunt vândute pe tot globul în proporție de 90%. Firma produce tuburi de extensie (tuburi macro), adaptoare, teleconvertoare.
Mi s-au părut interesante următoarele produse ale grupului:
1. Kooka KK-AT5, un adaptor e inversare a obiectivului.
2. Micnova Lightning&Motion&Sound trigger, declanșator la detectarea luminii, mișcării sau a sunetului
3. Cablu Micnova TTL pentru blițuri.
4. BOYA BY-WM8 UHF Dual-Channel Wireless Lavalier Microphone, set microfoane radio.

Articol și fotografii de Sorin Voicu.

[products ids=125003356]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.