(c) Alexandra Crisbășan

O săptămână în Milano – cu Sigma 30mm DC DN | C

Mi-am luat liber o săptămână pentru a merge în vizită la un prieten în Milano. Cum n-am mai fost până acum în Italia, eram foarte entuziasmată și deși n-am apucat să trec și prin Veneția (dar e timp, nu-i problemă), m-am bucurat mult de ospitalitatea oamenilor, mâncarea gustoasă și de orașul care-și permite să agațe pe stradă tablouri clasice fără să le fure nimeni. M-am bucurat și de spațiile “underground” conduse de studenții de la facultățile de arte și de diversitatea culturală. Am învățat să fac pizza și m-am ofticat că nu-ți vinde nimeni cafea la borcan în oraș deși și clasicul lor esspresso este foarte bun (dar tocmai pentru că este așa de bun, de ce nu e mai mult?!).

M-am plimbat noaptea prin oraș cum speram să o fac și prin București, doar că noi stăm prost la capitolul transport de noapte și multe altele pe care le veți regăsi în poze.

Concediul meu s-a portrivit perfect cu testarea de echipament. Am avut la îndemână un Sigma 30mm f1.4 DC DN Contemporary, un Olympus 7-14mm (pe un body de Olympus OM-D E-M10) și un Motorola Moto Z cu Zoom Hasselblad. Sper să fiți la fel de încântați de teste pe cât am fost eu sau dacă nu, măcar să vă inspire să mergeți și voi!

În acest articol voi împărtăși ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Sigma 30mm și pentru ce tipuri de fotografie este ideal.

Construcție

Acest obiectiv vine cu o optică nouă, special concepută pentru aparatele mirrorless și este disponibil pentru montura Sony E și micro 4/3, iar echivalentul său de distanță focală este de 60mm (full frame) și de 45mm când este folosit pentru montura Sony E cu un senzor APS-C.

Sigma 30mm este destul de micuț și ușor, mai ales având în vedere că are o diafragmă de f1.4 la doar 265g, stă foarte bine pe un body de mirrorless, fără să-l dezechilibreze. Este adevărat însă că este destul de lung.

Optic vorbind avem o construcție de 9 elemente în 7 grupuri, cele 2 din spate fiind asferice și asigurând claritatea imaginii din colț în colț, plus reducerea aberațiilor cromatice.

De asemenea, Sigma 30mm dispune și de Super Multi-Layer Coating, care ajută mult când vine vorba de flare. Și vine cu 9 lamele rotunjite pentru ca tu să te bucuri din plin de diafragma luminoasă și un bokeh plăcut.

Corpul obiectivului pare a fi făcut în intregime din metal, cu excepția inelului de focus, care este făcut Compozit Termorezistent, ce ajută obiectivul să facă față folosirii intense pe termen lung și nu în cele mai prielnice condiții.

Focus și autofocus

Subiectele în focus sunt sharp și indiferent de metoda de focalizare dorită, manual sau auto, cu siguranță nu vei avea probleme în a surprinde cele mai faine momente, dacă vei fi pe fază.

Focalizarea manuală te scutește de probabilitatea ca subiectul clar să nu fie tocmai cel dorit, oferindu-ți control total. Chiar dacă sistemul este acționat electric, focusul manual este o plăcere la Sigma 30mm, având la dispoziție inelul generos de focus și lipsa sacadărilor. În plus, Olympus s-au dovedit din nou a fi o companie de top prin faptul că folosindu-te de focusul manual trecerea dintr-un plan apropiat într-unul îndepărtat este foarte lină, iar Sigma în acest caz vine ca un aliat de nădejde.

Adevărata provocare a fost însă, când am testat autofocusul noaptea în timp ce mergeam cu tramvaiul spre locul unde am dormit timp de o săptămână.

Se mișcă bine, repede, nu prea dă rateuri, iar subiectele sunt sharp. Cu excepția momentelor în care am văzut eu prea târziu subiectul, pot spune că Sigma 30mm s-a comportat excelent. A focalizat extrem de rapid, unde mi-am dorit livrând imagini clare (chiar dacă subiectele erau în mișcare) și culori puternice. Zgomotul de imagine fiind și el redus.

Calitatea imaginii

Sigma 30mm  are o adâncime de câmp destul de mică, iar asta poate face fotografierea puțin cam dificilă, dar pentru cine are timp și chef, fotografierea poate deveni mai creativă. Te forțează să te miști și să cauți, mai ales atunci când și cea mai mică schimbare a punctului de stație îți va influența cadrul.

Cheia este să găsești punctul ideal de focus, dar dacă găsești momentul propice declanșării, vei fi răsplătit cum se cuvine pentru munca depusă. Am mai menționat că obiectivul este foarte sharp, redând culorile vii, iar noaptea este numai bun de folosit pentru a surprinde atmosfera, fără să-ți fie frică că din cadrul acela majoritar întunecat, cel mai ușor de observat va fi zgomotul de imagine. Nu este deloc cazul. Sigma 30mm este obiectivul care-ți permite, la un preț decent și cu un punct de stație potrivit, să fotografiezi ziua cum fotografiezi noaptea.

Cam pe la f4 putem spune că este apogeul clarității obiectivului, începând să scadă pe la f8. Dar nu vorbim de diferențe majore, ci de faptul că ele pot fi observate dacă într-adevăr iei obiectivul la puricat.

Flare-ul este foarte bine controlat, te-ai aștepta ca noaptea de la multitudinea de luminițe să devină stresant sau să deruteze autofocusul. Nu este cazul.

Bokeh-ul nu este nici prea dur nici prea absent, trecerile sunt fine. Se descurcă foarte bine și la fotografia de portret, facându-se o bună separare a subiectului de fundal, dar la portrete mai îndeaproape, cum ar fi încadrarea până la umeri pot apărea distorsiuni minore de tip butoi.

Dacă chiar vrem să găsim acul în carul cu fân, putem spune că Sigma 30mm prezintă aberații cromatice foarte minimale în zonele de contrast intens care, dacă sunt observate pot fi înlăturate foarte ușor.

Vignetarea apare și ea, la un nivel destul de mic și cu atât mai mic pe un micro 4/3, datorită senzorului de dimensiuni reduse.

Ce mi-a plăcut la Sigma 30mm

  • În sfârșit pot să fac fotografie de noapte fără rețineri!
  • Autofocusul rapid
  • Diafragma foarte luminoasă
  • Prețul este decent
  • Imaginile au o calitate foarte bună

Ce mi-a plăcut mai puțin la Sigma 30mm

  • Mi-ar fi plăcut să aibă un inel de focus care-mi permite să fac trecerea de la manual la auto prin glisare în sus/jos (cum au altele)
  • Nu-l pot condamna că este mai lunguieț, având în vedere diafragma, dar majoritatea obiectivelor cu aceasta focală sunt mai mici
  • Nu-mi mai permite să fiu leneșă (ar trebui să trec asta și la ce mi-a plăcut, dar nu o fac, pentru că încă nu m-am adaptat 100%)

Specificații

  • Montură: Micro 4/3
  • Tip zoom/focală fixă: Fix
  • Distanța focală: 30mm (echivalent 60mm)
  • Diafragmă maximă: f/1.4
  • Diafragmă minimă: f/16
  • Lamele diafragmă: 9 rotunjite
  • Filet filtru: 52mm
  • Ditanța minimă de focus: 30cm
  • Raport mărire: 1:7
  • Unghi de cuprindere: 50.7 grade
  • Construcție: 9 elemente în 7 grupuri
  • Stablizare de imagine: Nu
  • Compatibil full-frame: Nu
  • Colier pentru trepied: Nu
  • Parasolar inclus: Da
  • Lungime: 73.3mm
  • Diametru maxim: 64.8mm
  • Greutate: 265g

Concluzie

Raportul preț-calitate este excelent, pentru ceea ce am avut eu nevoie, adică fotografie de noapte, stradă, portret și detalii –  s-a descurcat foarte bine. Evident că nu este fără cusur, dar perfecțiunea nu există.

Cu toate acestea, Sigma 30mm este foarte versatil și consider că acest este o investiție rezonabilă care merită făcută, pentru că va fi util oricui și te va scăpa de obiceiurile fotografului comod și leneș.

Articol și fotografii de Alexandra Crisbășan.

[products ids=125025768]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.