Canon EOS M6 și factorul surpriză în fotografia de stradă

Postat de: Asociatia Exposure Asociatia Exposure

Asociația noastră, prin Mirela Momanu, a testat modelul mirrorless M6 de la Canon, iar în acest articol povestim despre echipamentele foto pentru fotografia de stradă, experiența alături de Canon EOS M6 la Paris și factorul surpriză în fotografia de stradă.

Se zice că cel mai bun aparat foto este cel pe care îl ai la tine. Ce opțiuni de echipamente avem pentru fotografia de stradă? Păi să le luăm pe rând, foarte pe scurt:

Aparatele DSLR:

 • Pro: rapiditate în captarea momentelor cheie și a expresiilor;
 • Contra: dimensiuni considerabil mari, ușor de depistat pe stradă;

Aparatele MIRRORLESS:

 • Pro: dimensiuni mici, ușor de manevrat, nu foarte vizibile pe stradă, calitate care se ridică la standarde DSLR pentru anumite modele;
 • Contra: nu atât de rapide ca DSLR;

Aparatele de tip COMPACT

 • Pro: dimensiuni mici, ușor de manevrat, practic invizibile pe stradă;
 • Contra: nu se pot schimba obiectivele, optiuni limitate în setare pentru multe dintre modele;

Camera telefonului mobil: oricând la îndemână, în caz că nu aveți alte opțiuni.

Poți citi un articol mai detaliat pe acest subiect, AICI.

Despre Canon EOS M6

Canon EOS M6 este un aparat foto mirrorless, perfect pentru fotografii dar și pentru video, ce oferă o calitate impresionantă a imaginii într-un corp elegant și funcțional.

Canon EOS M6 dispune de un senzor APS-C CMOS de 24MP, ce îți permite să fotografiezi la rezoluție mare și să filmezi la rezoluție Full HD 1080p/60, un procesor de imagine DIGIC 7, sensibilitate ISO 100-25600 și fotografiere în rafală cu până la 9fps.

Sistemul Dual Pixel CMOS AF este prezent pe acest model, M6 dispunând astfel și de autofocus cu detecție de fază, pentru a obține un focus rapid și precis.

Mai mult, stabilizarea de imagine pe 5 axe te ajută să obții filmari, dar și fotografii clare, fără mișcări nedorite ale cadrului, lucru extrem de important și în fotografia de stradă.

Canon EOS M6

Ce ne-a plăcut la Canon M6 pentru fotografia de stradă:

 • este un aparat mic, ușor de purtat și foarte versatil
 • are niște culori excelente, iar rezoluția este foarte bună
 • rapiditate în focalizare și declanșare, nu prea am avut probleme de lag
 • fotografiile ies destul de ok chiar și la valori ISO ridicate
 • ecranul rabatabil este foarte util, permițând puncte de stație diverse și unghiuri interesante

Am testat micuțul și versatilul M6 la Paris, unde am mers într-o scurtă sesiune de fotografiat pe stradă, alături de o prietenă din Franța.

mirrorless canon

În cele ce urmează, veți vedea o parte dintre fotografiile realizate cu M6, dar și câteva noțiuni despre folosirea elementelor de compoziție în fotografia de stradă pentru a genera impact vizual, plus aspecte ce țin de factorul surpriză.

Cum generează elementele de compoziție impact vizual în fotografia de stradă?

Tipul de încadrare (landscape, portret sau pătrat): influențează percepția privitorului asupra unei scene.

Liniile conducatoare (vizibile sau sugerate): oferă un anume grad de îndrumare a privirii în cadru, conform intenției de parcurgere a unei scene, așa cum o dorește fotograful.

Aplicarea regulii treimilor : este una dintre cele mai cunoscute reguli de compoziție și este foarte simplă, conferind adesea rezultate bune în imaginile finale. Cadrul se împarte în 9 părți egale, iar mulți producatori de aparate foto au inclus posibilitatea de a vedea această grilă chiar în timp real pe display-ul aparatului.

Aplicarea secțiunii de aur: pare complicată deoarece teoria din spatele ei este foarte complexă, dar în practică este simplă. Seamănă și ea cu regula treimilor, doar că este o versiune puțin mai amplă. În locul unei grile perfect simetrice, cadrul este împărțit într-o serie de pătrate, care se pot folosi pentru a trasa o spirală care arată precum o cochilie de melc (șirul lui Fibonacci).

În ceea ce privește factorul surpriză, acesta poate rezulta prin:

 • folosirea perspectivei forțate
 • folosirea unor unghiuri speciale de fotografiere
 • folosirea tehnicii from the hip ( de la șold)
 • folosirea elementelor în mod suprarealist
 • folosirea creativă a luminii
 • contactul vizual cu subiectul
 • folosirea juxtapunerilor
 • folosirea detaliilor ciudate
 • folosirea vitezei reduse de declanșare
 • momentul decisiv

Perspectiva în fotografie se referă la capacitatea de a prezenta un obiect tridimensional într-un plan bidimensional, astfel încât să fie redată impresia corectă a înălțimii, grosimii, adâncimii lor și/sau poziția relativă a unui obiect față de altul atunci când se privește dintr-un anumit punct de stație.

În fotografia de stradă, utilizarea perspectivei normale sau forțate oferă privitorilor impresii diferite asupra subiectelor captate și a relației dintre ele.

Perspectiva normală: subiectele captate se aliniază pe diagonala din față spre spate, sau sunt plasate în diverse părți ale cadrului, astfel încât senzația generală să fie aceea de adâncime și spațiu.

Perspectiva forțată: folosirea acestui gen de perspectivă oferă privitorului senzația ca obiectele din prim plan sunt mai mari decât cele din plan îndepărtat. Este o manipulare a percepției vizuale, similară unei iluzii optice.

Canon eos m6 fotografia de strada

De asemenea, în fotografia de stradă, folosirea unor unghiuri speciale de captare a subiectelor poate oferi privitorului impresii și atitudini diferite.

Unghiurile de jos în sus: ofera privitorului o alungire sau înălțare a subiectului captat. Când soarele sau lumina puternica este în spatele subiectului, se obțin siluete interesante.

Unghiurile de sus în jos: ofera privitorului o senzație de subiect micșorat, aplatizat, iar perspectiva se schimbă în totalitate. Folosirea acestui tip de unghi de fotografiere generează și imagini grafice, cu detalii geometrice, linii, forme și texturi.