(c) Aurel Manea – Crimson Skies | Nikon D610 – Tamron 15-30mm f/2.8 – 15mm @ f/2.8, iso 4000, 25 de secunde

Comet Star Trails – Tutorial Photoshop

Înainte de a intra propriu-zis în tutorialul de editare vom vorbi puţin de echipament şi preluarea imaginilor necesare. Crearea unei fotografii cu star trails este un proces mai puţin minuţios ca preluarea cadrelor cu calea lactee. Pentru capturarea căii lactee este nevoie de alinierea perfectă a mai multor elemente (perioada din an, ora la care răsare calea, faza lunii, etc.). Singurul aspect care este critic pentru fotografierea de star trails îl reprezintă vremea. Avem nevoie de un cer cât mai senin!

#1 Echipamentul folosit de noi:

#2 Preluarea cadrelor

Există două metode de capturare a star trails:

  • O singură expunere foarte lungă
  • Mai multe expuneri mai scurte

Noi am ales a doua metodă deoarece ne permite realizarea de star trails cu aspect de comete. Am preluat 35 de cadre la f/2.8, ISO 4000, 25 de secunde. Intervalometru aparatului fiind setat la 30 de secunde, pentru a permite timp pentru scrierea pe card a unei imagini înainte ca următoarea să fie preluată.

5 secunde este mai mult decât suficient pentru această acţiune. Este indicat ca timpul dintre cadre sa fie cat mai scurt, dar fără a compromite capacitatea aparatului de a înregristra cadrele. Ar fi bine să testaţi capacitatea de scriere a aparatului şi să alegeţi un interval portivit. Porniţi cu un interval de 1 secundă şi vedeţi cum se descurcă.

Pentru determinarea expunerii corecte este indicat să porniţi de la setări de bază, diafragma deschisă la maxim, ISO cât mai mic (1600). Stelele cu aspect de comete ies mai bine dacă alegem sa capturăm cadre cu stele punctiforme aşă că timpul de expunere se va calcula în funcţie de distanţa focală:

  • Timp de expunere max.= 500/(Distanţa focală)
star trails
(c) Aurel Manea – Timelapse obţinut din cele 35 de cadre preluate.

#3 Sfaturi Utile

  • Tineţi LONG EXPOSURE NOISE REDUCTION pe OFF. Când optiunea este activă aparatul va captura încă un cadru cu aceeaşi expunere pentru a reduce noise-ul din imagine. Spre exemplu dacă preluăm o fotografie de 30 de secunde, va trebui să aşteptăm încă 30 de secunde până vom putea captura altă fotografie.
  • Dacă obiectivul are stabilizare nu uitaţi să fie oprită când aparatul este pe trepied.
  • Trageţi în RAW (NEF) pentru a putea ajusta imaginile uşor în post procesare.
  • Pentru o imagine cu star trails reuşită încadraţi şi elemente de foreground în cadru.
  • De asemenea încercaţi să preluaţi şi un cadrul cu o expunere mai lungă pentru foreground. Noi am folosit pentru această imagine un cadru de 4 minute cu Long exposure noise reduction ON.
  • Îmbracaţi-vă bine va fi nevoie sa staţi lângă aparat cel puţin jumătate de oră!

#4 Editarea

star trails
(c) Aurel Manea

O dată ce avem imaginile capturate este timpul să le prelucrăm. În primul rând, le vom importa în Lightroom, unde le vom aplica corecţii de perspectivă a lentilei, vom corecta aberaţiile cromatice şi eventual balansul de alb dacă este necesar.

După aceea le vom deschide în Photoshop, fiecare pe un layer separat. Putem sa le dăm export direct din Lightroom, selectându-le pe toate si alegând opţiunea OPEN AS LAYERS IN PHOTOSHOP.

Sau din Photoshop, meniu File -> Scripts -> Load Files into Stack.

Vom selecta toate layer-ele, mai puţin ultimul, cel mai de jos şi le vom schimba blending mode-ul din Normal în LIGHTEN.

star trails
(c) Aurel Manea – Schimbarea Blending Mode -> Lighten

În acest moment putem vedea pentru prima oară fotografia cu star trails. Următorul pas presupune obţinerea codiţelor de cometă.

Începând de jos în sus vom modifica gradul de opacitate al layerelor.

star trails
(c) Aurel Manea

Am început de la 100% şi am scăzut cu 5% pentru fiecare layer până am ajuns la 50%, iar apoi am grupat câte două sau trei layere pe valoare de opacitate până am ajuns la primul layer cu 5%.

În funcţie de numărul de cadre care îl avem sau de intensitatea efectului pe care dorim să-l obţinem, se pot grupa altfel layerele păstrând tendinţa descrescătoare a opacităţii.

Din cauza intervalului de 5 secunde dintre cadre se observă că liniile de stele nu sunt forte line, observându-se goluri de-a lungul lor.

Pentru a ameliora acest aspect, vom selecta  toate layerele, le vom transforma în smart object (Convert to Smart Object) şi apoi vom aplica un filtru de blur.

Filtrer -> Blur Gallery -> Path Blur -> îi vom seta o valoare între 2% si 4% pentru speed, cât să obţinem nişte codiţe mai netede, dar să nu pierdem detalii.

Vom duplifica Smart object-ul creat mai devreme, copiei îi vom aplica din meniu Filter -> Other -> High Pass. În funcţie de cât Sharpness vrem, vom alege o valoare a filtrului. Apoi îi vom schimba blending mode-ul în Hard Light sau Vivid Light şi îi vom scadea opacitatea până când suntem mulţumiţi de efect.

Pe un layer nou cu Clone Stamp setat pe Sample – Current & Below am curaţat toate avioanele şi detaliile deranjante.

Cer curăţat – înainte şi după

Acest efect se poate obţine şi cu ajutorul unui software specializat, cum ar fi Starstax.

star trails
(c) Aurel Manea – Rezultat Starstax

Cu cerul curăţat, trecem la foreground, utilizând expunerea de 4 min pentru a căpăta detalii în prim plan. Vom aduce cadrul pe un nou layer si vom creea o mască negra (Create Layer Mask) şi cu un Brush cu alb vom evidenţia doar zone care ne interesează (Copacul şi împrejurimi în cazul acesta).

Ultimul pas îl reprezintă colorizarea imaginii după gusturile fiecăruia.

Prim plan înainte și după, iar rezultatul final este fotografia de copertă, obținută după colorizare.

Articol și fotografii de Aurel Manea.

[products ids=125007972,125014649]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.