Fotografierea la maraton – sfaturi foto

Se face din ce în ce mai cald afară pe măsură ce vara se apropie, iar asta nu poate să însemne decât că oportunitățile de a fotografia se înmulțesc, la fel și subiectele, din moment ce toată lumea caută un prilej de a face lucruri în aer liber.

Dar parcă abordezi cam aceleași genuri mereu și nu ești sigur ce ai putea fotografia nou? Poate că ai mai făcut fotografie sportivă, poate că nu. Totuși, în anotimpul în care toată lumea se străduiește să rămână în formă sau să se pregătească pentru a arăta bine la plajă, ne-am gândit să te ajutăm cu un “how to” al fotografiei sportive de tip maraton.

Fie că ești un începător sau un profesionist, acest articol îți va reîmprospăta (cel puțin) memoria sau te va ajuta să intri în tainele unui nou gen foto, neabordat de tine până acum sau abordat mult prea puțin.

Ei bine, lăsând introducerile lungi deoparte, hai să vedem ce trebuie să avem în vedere când fotografiem la un maraton:

#1 Învață cât de mult poți despre acest sport


 

Dacă vrei într-adevăr să prinzi niște cadre unice, nu te duce acolo fără să faci puțin research înainte. Află ce presupune un maraton, puțină istorie, citește despre evenimentul la care mergi, vezi cine mai merge, care este miza etc.

A afla ce presupune sportul pe care vrei să îl fotografiezi te va scuti de situații imprevizibile și te va inspira. În plus, dacă ești tipul de fotograf care are un blog, având temele făcute în ceea ce privește fotografierea la maraton, poți realiza un articol amplu, cu fotografii interesante și bine documentat. Astfel oamenii vor vedea că ești serios în ceea ce faci și te vor recomanda!

#2 Locația

fotografierea la maraton

Vezi dacă ai de unde să afli care va fi întreg traseul maratonului și fă o plimbare pe acolo înainte. La ce te ajută asta? În primul rând, poți alege lejer cele mai bune unghiuri, pentru a realiza cele mai bune cadre.

În al doilea rând, sigur poți găsi câteva locuri aproape de start și de linia de finish, la care alți fotografi să nu se gândească. Este destul de simplu: în timp ce majoritatea vor surprinde cam aceleași cadre, cunoscând locația, ai ocazia de a veni cu ceva nou.

Cunoașterea locației este unul dintre cele mai importante lucruri când vrei să surprinzi cele mai faine fotografii la un maraton sau alt tip de eveniment sportiv. Recomandăm de asemenea și să găsești câteva locuri în care poți fotografia alergătorii având soarele în spate. Lumina de contrejour poate da un plus de atmosferă, dacă preferi cadrele mai artistice.

Ca să suprinzi emoția cu mai mare ușurință, mergi în punctele cheie ale traseului: fie locul unde alergătorii mai iau câte o pauză, “culisele” evenimentului sau un loc care are un colț. Stând în colț, alergătorii vor fi mai aproape de tine.

De obicei, la linia de finish este foarte aglomerat și zona este restricționată pentru fotografii oficiali ai evenimentului. Cu toate acestea, momentul în care concurenții ajung la finish, este punctul culminant, așa că merită să depui un efort în plus și să încerci să-i surprinzi acolo.

Dacă deja cunoști locația, sigur găsești un loc de unde să poți surprinde liniștit momentul culminant.

Din cauza traficului și a publicului, o bicicletă va fi ideală pentru a te putea deplasa repede de-a lungul traseului. Dacă ai una este perfect. Dacă nu, poți închiria sau te poți baza pe un prieten. Cine știe, poate chiar te va însoți și astfel, pe lângă imagini vei beneficia și de o companie plăcută!

#3 Echipamentul

fotografierea la maraton

Nu vei putea mereu să te apropii cât de mult îți dorești de alergători așa că pentru fotografierea la maraton ți-ar fi util un obiectiv zoom tele de 70-200mm de exemplu, cu stabilizare de imagine. Ține minte însă că la 200mm până și cea mai ușoară mișcare va cauza blur dacă nu este suficient de rapid.

Totuși, ți-ar fi util și un obiectiv wide (cu unghi larg de cuprindere), ca să suprinzi oamenii la începutul maratonului.

Din cauza masei mari de oameni, recomandăm să iei după tine un monopied, nu un trepied. Monopiedul este mult mai ușor și astfel te va scuti de oboseală în plus.

#4 Setările

Dacă camera ta dispune de un mod AI Servo, folosește-l! Te va ajuta să fotografiezi continuu subiecții în mișcare fără să ai probleme cu focalizarea. În acest mod, camera încearcă să măsoare mișcarea subiectului și astfel să opteze pentru focusul corect. Desigur că perfecțiunea nu există și probabil că va mai da greș, dar astfel ai șanse mult mai mari să suprinzi alergătorii în mișcare clar.

Folosește-te de autofocusul continuu, fiindcă și asta te va ajuta să menții alergătorii în focus. Nu uita nici de realizarea de fotografii în rafală. Din moment ce timpul de revizuire al cadrelor va fi limitat, fotografierea în rafală te va ajuta să nu ratezi niciun moment cheie.

Pentru a obține imagini cât mai bune în fotografierea la maraton, cu accent pe subiect, poți folosi chiar și un bliț cu opțiunea de fill. Având camera setată să subexpună (1/3 sau 2/3s), acest lucru te va ajuta să separi mai bine alergătorul de fundal.

Panning-ul te poate ajuta și el, pentru a face fotografiile mai dinamice. Începe de exemplu de la 1/15s și experimenteză.

Folosește un ISO mai mic decât de obicei pentru a capta mai multe detalii, dacă afară este însorit. Dacă în schimb este înnorat mergi pe 200-400.

#5 Punctul de stație și compoziția

fotografierea la maraton

Este util să mergi înaintea grupului de alergători pentru a gândi o compoziție. După ce ai ales punctul de stație potrivit, așteaptă ca alergătorii să intre în cadru și folosește fotografiatul în rafală!

Nu te axa doar pe concurenți. Încearcă să surprinzi și detalii, cadre strânse cu logo-urile sponsorilor, numele sau ambele în fundal, încălțările colorate ale alergătorilor etc.

Uită-te și prin public și vezi ce fel de oameni au venit. Fă-le și lor câteva fotografii, surprinde personaje cât mai diverse și imagini de atmosferă!

fotografierea la maraton

Nu uita să mergi la periferie, să surprinzi cadre cu cei care păzesc evenimentul, cu cei care vor oferi premiul, organizatorii ș.a.m.d.

După ce termini cu cadrele de la linia de sosire, ai suficient timp să surprinzi și ceremonia de premiere, felicitările voluntarilor, prietenilor, familiilor concurenților și orice alte activități mai au loc.

Încearcă unghiuri diferite, chiar dacă ești nesigur. Ai atâtea cadre de surprins, încât sigur rămâi cu destule fotografii dacă nu ți-au ieșit experimentele.

Ai grijă să nu tai din mâini sau din picioare.

PS: Vei fi înconjurat de foarte mulți oameni, așa că nu-ți lua un întreg arsenal, încearcă să-ți iei doar strictul necesar.

Fii cu băgare de seamă și asupra vremii.

Fii respectuos cu concurenții și nu te băga excesiv ca să surprinzi cadrul perfect. Mai degrabă fii creativ și găsește căi de mijloc.

Ai sfaturi utile despre fotografierea la maraton? Lasă-ne un comentariu!

Poate te vor interesa și aceste articole cu temă sportivă:

Save
Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.