Fotografierea la maraton – sfaturi foto

Postat de: F64 F64

Se face din ce în ce mai cald afară pe măsură ce vara se apropie, iar asta nu poate să însemne decât că oportunitățile de a fotografia se înmulțesc, la fel și subiectele, din moment ce toată lumea caută un prilej de a face lucruri în aer liber.

Dar parcă abordezi cam aceleași genuri mereu și nu ești sigur ce ai putea fotografia nou? Poate că ai mai făcut fotografie sportivă, poate că nu. Totuși, în anotimpul în care toată lumea se străduiește să rămână în formă sau să se pregătească pentru a arăta bine la plajă, ne-am gândit să te ajutăm cu un „how to” al fotografiei sportive de tip maraton.

Fie că ești un începător sau un profesionist, acest articol îți va reîmprospăta (cel puțin) memoria sau te va ajuta să intri în tainele unui nou gen foto, neabordat de tine până acum sau abordat mult prea puțin.

Ei bine, lăsând introducerile lungi deoparte, hai să vedem ce trebuie să avem în vedere când fotografiem la un maraton:

#1 Învață cât de mult poți despre acest sport

 

Dacă vrei într-adevăr să prinzi niște cadre unice, nu te duce acolo fără să faci puțin research înainte. Află ce presupune un maraton, puțină istorie, citește despre evenimentul la care mergi, vezi cine mai merge, care este miza etc.

A afla ce presupune sportul pe care vrei să îl fotografiezi te va scuti de situații imprevizibile și te va inspira. În plus, dacă ești tipul de fotograf care are un blog, având temele făcute în ceea ce privește fotografierea la maraton, poți realiza un articol amplu, cu fotografii interesante și bine documentat. Astfel oamenii vor vedea că ești serios în ceea ce faci și te vor recomanda!

#2 Locația

fotografierea la maraton

Vezi dacă ai de unde să afli care va fi întreg traseul maratonului și fă o plimbare pe acolo înainte. La ce te ajută asta? În primul rând, poți alege lejer cele mai bune unghiuri, pentru a realiza cele mai bune cadre.

În al doilea rând, sigur poți găsi câteva locuri aproape de start și de linia de finish, la care alți fotografi să nu se gândească. Este destul de simplu: în timp ce majoritatea vor surprinde cam aceleași cadre, cunoscând locația, ai ocazia de a veni cu ceva nou.

Cunoașterea locației este unul dintre cele mai importante lucruri când vrei să surprinzi cele mai faine fotografii la un maraton sau alt tip de eveniment sportiv. Recomandăm de asemenea și să găsești câteva locuri în care poți fotografia alergătorii având soarele în spate. Lumina de contrejour poate da un plus de atmosferă, dacă preferi cadrele mai artistice.

Ca să suprinzi emoția cu mai mare ușurință, mergi în punctele cheie ale traseului: fie locul unde alergătorii mai iau câte o pauză, „culisele” evenimentului sau un loc care are un colț. Stând în colț, alergătorii vor fi mai aproape de tine.

De obicei, la linia de finish este foarte aglomerat și zona este restricționată pentru fotografii oficiali ai evenimentului. Cu toate acestea, momentul în care concurenții ajung la finish, este punctul culminant, așa că merită să depui un efort în plus și să încerci să-i surprinzi acolo.

Dacă deja cunoști locația, sigur găsești un loc de unde să poți surprinde liniștit momentul culminant.

Din cauza traficului și a publicului, o bicicletă va fi ideală pentru a te putea deplasa repede de-a lungul traseului. Dacă ai una este perfect. Dacă nu, poți închiria sau te poți baza pe un prieten. Cine știe, poate chiar te va însoți și astfel, pe lângă imagini vei beneficia și de o companie plăcută!

#3 Echipamentul

fotografierea la maraton

Nu vei putea mereu să te apropii cât de mult îți dorești de alergători așa că pentru fotografierea la maraton ți-ar fi util un obiectiv zoom tele de 70-200mm de exemplu, cu stabilizare de imagine. Ține minte însă că la 200mm până și cea mai ușoară mișcare va cauza blur dacă nu este suficient de rapid.

Totuși, ți-ar fi util și un obiectiv wide (cu unghi larg de cuprindere), ca să suprinzi oamenii la începutul maratonului.

Din cauza masei mari de oameni, recomandăm să iei după tine un monopied, nu un trepied. Monopiedul este mult mai ușor și astfel te va scuti de oboseală în plus.

#4 Setările