Panasonic Lumix GH5 – o opinie a utilizatorului

Imediat după Paște, am avut ocazia să testăm 2 zile noul mirrorless de la Panasonic, modelul Lumix GH5.
Nu a fost foarte mult timp la dispoziție pentru un test în adevăratul sens al cuvântului, mai ales că doar într-una din zile am avut parte de soare, am decis totuși să realizăm această opinie a utilizatorului și sperăm să o găsiți utilă. Sau măcar să vă îndemne să mergeți să vedeți aparatul în magazin ca să vă dați seama ce poate.

Noi ne-am jucat cu el în special în parc, atât pentru fotografii, cât și pentru filmări, rezultând câteva cadre urbane și altele care ar putea fi încadrate în tipologia fotografiei de natură.

Să povestim însă puțin despre aparat:

Construcția

În ceea ce privește construcția, are aceleași dimensiuni ca predecesorul său, Panasonic Lumix GH4, dar parcă stă mai bine în mână, fiind puțin mai greu, dar dând senzația de soliditate. Butoanele sunt dispuse la îndemână, destul de similar cu cele de pe GH4. Utilizarea este intuitivă, existând în plus pe acest model un joystick cu ajutorul căruia poți controla instant punctele de AF, foarte util de altfel.

Test AF

Am testat aparatul pentru filmare pe AF, și, deși din toate cele citite și văzute este clar îmbunătăţit față de generațiile anterioare, tracking-ul făcând chiar o treabă bunicică în majoritatea cazurilor, se întâmplă totuși nu de puține ori, dacă aveți un subiect în mișcare continuă, cum este Jack, cățelul din clip, să fi preferat optarea pentru MF. Noroc că la așa personaj simpatic, atenția publicului rămâne captată.

Lăsând gluma la o parte, aici ar mai fi loc de îmbunătățire.

Pe partea foto se descurcă ceva mai bine la acest capitol, dar și acolo uneori ni s-a părut că Af-ul își mai face de cap.

Stabilizarea

Ce te va surprinde în mod clar la Panasonic GH5 este stabilizarea. Dispune de stabilizare pe 5 axe dual IS care își face treaba de minune. Micile vibrații nici nu se simt, deși camera nu este folosită pe trepied sau alt suport de prindere, iar în slow motion, chiar și mișcarea dată de deplasarea rapidă cu camera în mână nu dă un efect atât de problematic asupra filmării. Dar mai bine testați voi în magazin dacă aveți ocazia, ca să vă convingeți singuri.

Slow Motion

O altă funcționalitate care pe noi ne-a dat pe spate este posibilitatea de a filma la 180fps (1080p). Orice lucru, cât de banal, se poate transforma în ceva „wow” când e filmat în slow motion. De la niște păpădii în iarba din parc la oamenii care trec pe stradă. Ca să nu mai vorbim de momentele în care avem deja ceva adrenalină.

Și 2 fotografii cu roller-bladerii în acțiune:

Obiectivul utilizat

Obiectivul cu care am realizat filmările este Panasonic 12-60mm f/2.8-4 Leica DG OIS. Acesta acoperă o plajă largă, de la un unghi foarte mare de cuprindere la tele și produce rezultate foarte detaliate, atât pentru fotografie cât si pentru video, în ciuda dimensiunii compacte.

Bokeh-ul este plăcut, cu o tranziție lină între zonele clare și cele care nu sunt în focus.

Câteva specificații de bază ar fi:

  • Montura: Micro 4/3
  • Tip: all around
  • Zoom
  • Distanta focală: 12–60 mm
  • Tip focalizare: Autofocus
  • Diafragma maximă: F2.8–4
  • Diafragma minimă: F22
  • Diafragmă cu 9 lamele
  • Filet filtru: 62.0 mm
  • Distanță minimă de focalizare: 0.20 m
  • Raport mărire: 0.3×
  • Construcție: 14 elemente în 12 grupuri
  • Stabilizare de imagine:  Da
  • Greutate: 320 g

De asemenea, obiectivul beneficiază de tratamentul Nano Surface de la Panasonic pentru a minimiza efectele de ghosting și flaring.

Galerie foto

Concluzii

Experiența alături de Panasonic Lumix GH5 a fost una extrem de plăcută, deși ne-ar fi plăcut să avem mai mult timp la dispoziție pentru a realiza un set complet de fotografii, teste ISO și altele asemenea.

Ca să concluzionăm, din cele observate până acum, am putea vorbi despre următoarele bile albe și negre:

Bile albe

  • meniuri bine structurate și ușor de folosit;
  • stabilizare în corpul camerei, cu funcție on / off;
  • focus animation și post focus; (dar nu prea am apucat sa le testăm așa cum trebuie)
  • slot carduri dual;
  • ISO minim 100, maxim 25600, foarte bun până la ISO 3200;
  • frame rate variabil de la 4 la 180 fps în 1080p și 60fps în 4k;
  • display-uri foarte bune, atât când vine vorba despre LCD-ul spate, cât și despre vizorul electronic;
  • bluetooth și WiFi integrat.

Bile negre

  • AF-ul își face de cap uneori la filmare, în special dacă subiectul face mișcări bruște, așă că pentru filmare modul MF este de preferat;
  • în slow motion nu funcționează stabilizarea duală și de asemenea, aparatul nu înregistrează sunet (pe de altă parte în general oricum schimbăm muzica la montaj, așa că nu e o mare problemă);
  • butonul “DISP” este foarte ușor de apăsat din greşeală, ne-a dat un pic de furcă;
  • ecranul rabatabil se freacă de talpa de trepied, dacă utilizați unul.

Găsești pe blogul F64 un review complet al aparatului Panasonic GH5, realizat de Alex Șerban.

Și nu rata testul video realizat de Cosmin Dumitrache, cu scene incredibile din natură:

Un material și fotografii/montaje de Asociația Exposure.

Save

Save

[products ids= 125030171,125033135,125033680,125033128]

Save

Save

Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.