Panasonic Lumix GH5 – o opinie a utilizatorului

Postat de: Asociatia Exposure Asociatia Exposure

Imediat după Paște, am avut ocazia să testăm 2 zile noul mirrorless de la Panasonic, modelul Lumix GH5.
Nu a fost foarte mult timp la dispoziție pentru un test în adevăratul sens al cuvântului, mai ales că doar într-una din zile am avut parte de soare, am decis totuși să realizăm această opinie a utilizatorului și sperăm să o găsiți utilă. Sau măcar să vă îndemne să mergeți să vedeți aparatul în magazin ca să vă dați seama ce poate.

Noi ne-am jucat cu el în special în parc, atât pentru fotografii, cât și pentru filmări, rezultând câteva cadre urbane și altele care ar putea fi încadrate în tipologia fotografiei de natură.

Să povestim însă puțin despre aparat:

Construcția

În ceea ce privește construcția, are aceleași dimensiuni ca predecesorul său, Panasonic Lumix GH4, dar parcă stă mai bine în mână, fiind puțin mai greu, dar dând senzația de soliditate. Butoanele sunt dispuse la îndemână, destul de similar cu cele de pe GH4. Utilizarea este intuitivă, existând în plus pe acest model un joystick cu ajutorul căruia poți controla instant punctele de AF, foarte util de altfel.

Test AF

Am testat aparatul pentru filmare pe AF, și, deși din toate cele citite și văzute este clar îmbunătăţit față de generațiile anterioare, tracking-ul făcând chiar o treabă bunicică în majoritatea cazurilor, se întâmplă totuși nu de puține ori, dacă aveți un subiect în mișcare continuă, cum este Jack, cățelul din clip, să fi preferat optarea pentru MF. Noroc că la așa personaj simpatic, atenția publicului rămâne captată.

Lăsând gluma la o parte, aici ar mai fi loc de îmbunătățire.

Pe partea foto se descurcă ceva mai bine la acest capitol, dar și acolo uneori ni s-a părut că Af-ul își mai face de cap.

Stabilizarea

Ce te va surprinde în mod clar la Panasonic GH5 este stabilizarea. Dispune de stabilizare pe 5 axe dual IS care își face treaba de minune. Micile vibrații nici nu se simt, deși camera nu este folosită pe trepied sau alt suport de prindere, iar în slow motion, chiar și mișcarea dată de deplasarea rapidă cu camera în mână nu dă un efect atât de problematic asupra filmării. Dar mai bine testați voi în magazin dacă aveți ocazia, ca să vă convingeți singuri.

Slow Motion

O altă funcționalitate care pe noi ne-a dat pe spate este posibilitatea de a filma la 180fps (1080p). Orice lucru, cât de banal, se poate transforma în ceva „wow” când e filmat în slow motion. De la niște păpădii în iarba din parc la oamenii care trec pe stradă. Ca să nu mai vorbim de momentele în care avem deja ceva adrenalină.

Și 2 fotografii cu roller-bladerii în acțiune: