(c) Cristian Bulugea

Review Sigma 135mm f1.8 DG HSM, cu Cristian Bulugea

Proaspăt lansat de Sigma, noul obiectiv care întregește seria obiectivelor fixe Art (Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art) a ajuns și pe aparatul meu pentru câteva zile. Știam de seria Art, abia așteptam să văd ceva nou de la ei și dorința mi s-a îndeplinit. Primele impresii cu iz de șoc pentru mine au fost: un obiectiv fix cu greutate (aproximativ 1,2 kg), un diametru pe masură(diametrul filtrului are 82mm), însa extrem de rapid la focalizare și fascinant de simplu la capitolul control.

Montat pe un EOS 6D cat și pe un EOS 7D tot are tendința să încline balanța în partea frontală a setup-ului – aparat + obiectiv – posibil să fie mai echilibrat pe un EOS 5D + battery grip. Așadar, am avut nevoie de 1-2 zile pentru a mă acomoda cu el, să mă împac cu greutatea lui și cu efectele pe care aceasta le are asupra modului de fotografiere.

Mi-am dorit să beneficiez cât mai mult de deschiderea diafragmei până la f1.8, de aceea a trebuit să apelez la câteva strategii pentru a ajunge în posesia cadrelor dorite. Putem să uităm de calculul simplu cu dublarea distanței focale pentru a obține timpul de expunere optim. Dacă vrei să-ți asiguri un procentaj de peste 50% al cadrelor neafectate de mișcare, respirație, efectul greutății după utilizări îndelungate, poți să incepi să îți calculezi ceilalti parametri după ce setezi o viteză minimă a obturatorului de 1/320. Chiar dacă Sigma 135mm f1.8 DG HSM Art are un motor de focalizare incredibil de rapid în orice fel de condiții de iluminare, în cazurile în care apelăm la un AF clasic sau un MF urmărit chiar și cu încapatanare, tot vom avea rezultate dominate de mișcarea subiectului sau a fotografului ori a camerei din motivele enumerate mai sus cu diafragma maxim deschisă. Am avut rezultate spectaculoase cu el folosit pe modul AI SERVO și recunosc că după ce l-am asociat cu acest mod de focalizare am fost atât de sigur de rezultatele obținute încat nici măcar nu mai verificam în zoom maxim pe imaginile rezultate acuratețea focusului.

Din punct de vedere al constructiei, Sigma 135 f1.8 DG HS Art este un obiectiv care se inscrie perfect în linia cu care producatorul ne-a obișnuit. Calitatea materialelor este de excepție, linia robustă, dar plăcut de simplă combinată cu simplificarea controalelor și a suprafețelor de lucru până la minimalism îl fac să fie foarte plăcut.

Totuși, mai important de atât este faptul că într-adevăr este un obiectiv destinat rezultatelor de top. De la montură și până unde se termină parasolarul (atunci cand acesta este montat) ansamblul arată perfect. Elementele de design de pe parasolar fac ca acest obiectiv să pară turnat dintr-o bucată și fac ca trecerea de pe corpul obiectivului spre un inel de focus supradimensioat să fie plăcută la atingere. Este destinat să asigure o relație ferma, dar în acelasi timp naturală și facilă cu degetele utilizatorului.

Vorbind despre același inel de focus, trebuie menționat că are o cursă destul de bună. Nu este nici cea mai lină, dar nici anevoioasă, iar ca bonus în funcționarea lui vine atenționarea printr-un click atunci când se ajunge la distanța minimă sau la infinit.

În continuare, pe corpul obiectivului întalnim două butoane simple: AF/MF și un buton pentru delimitarea plajei de focus în trei trepte (foarte util!). Scala gradată pentru focus și emblema argintie specifică seriei închid lista de mai sus. De mentionat faptul că în cazul în care parasolarul este montat invers pe obiectiv lucrul cu inelul de focus devine imposibil. Obiectivul este sigilat împotriva intemperiilor, iar la testele de diferență de temperatură am întâlnit foarte puțin condens pe corpul acestuia, dar nu și pe lentile sau în/pe scala gradată. Testul în ploaie l-a trecut cu notă maximă, suprafețele acestuia resping apa și opresc acumularea acesteia în striațiile inelului de focus sau la îmbinări, tot ce mi-a ramas pe corpul obiectivului după o ploaie sănătoasă au fost câteva picături absolut normale. Prezența parasolarului montat pe obiectiv în caz de precipitații vă va scuti de grija stropilor ajunsi pe lentile.

Când vine vorba de rezultatele obtinute cu Sigma 135mm f1.8 DG HSM, am numai cuvinte de laudă. Trebuie încercat! Este un generator de imagini brute care tind spre perfecțiune. Tratamentele speciale aplicate lentilelor fac să lipsească aproape cu desăvârșire aberațiile cromatice și lens flare-urile. Am întalnit vignetare doar în rare cazuri între f1.8 și f4. Distorsiunile sunt și ele aproape de 0. Imaginile sunt incredibil de clare de la f1.8 chiar și spre f16. Cele 9 lamele rotunjite ale diafragmei vor determina un fundal blurat plăcut care amplifică claritatea și cantitatea detaliilor obținute pe subiect/zonele în focus.

Imaginile rezultate au o rezoluție incredibila și culori naturale, de aici și rata de succes foarte mare obținută în ambele cazuri: fie că îți păstrezi imaginile ca și ieșite din aparat, fie că le prelucrezi/interpretezi după bunul plac. Dacă ești genul de om care fotografiază atât de bine încat imaginile tale nu necesită decupare sau sunt decupate foarte puțin, folosind imagini generate de acest obiectiv vei observa că ele sunt foarte clare de la centru spre margini în proportie de peste 90%.

Mie sincer mi-a lăsat o impresie greu de depășit, chiar dacă la început am avut dificultăți în a mă acomoda cu el. Acum pot spune că îmi doresc să îl am. Pe lângă faptul că este un obiectiv minunat pentru portrete, sunt aproape convins că nu poate da greș la fotografia de sport sau wildlife. La fotografia de stradă în schimb, a trebuit să mă adaptez și să caut imagini cu detalii și eventual portrete, însa nu mă plâng. Imaginile de tip macro rezultate vin ca un mic bonus și sunt uimitoare prin cantitatea detaliior obținute, singurul handicap în acest caz îl constituie factorul de marire.

Specificații tehnice Sigma 135mm f1.8 DG HSM

  • Obiectiv tele cu distanță focală fixă de 135mm
  • Focalizare automată care permite override în manual focus făra interschimbare AF/MF
  • Fără stabilizator de imagine!
  • Diafragmă maximă f1.8
  • Diafragmă minimă f16
  • Construcție 13 elemente în 10 grupuri
  • Unghi de cuprindere 18.2
  • Raport mărire 0.2x
  • Diafragmă cu 9 lamele rotunjite!
  • Distanța minimă de focus 0.88m
  • Compatibil Full Frame
  • Parasolar detașabil
  • Montură metalică
  • Greutate 1130g
  • Disponibil momentan doar cu monturi Canon, Nikon si Sigma.

Plusuri Sigma 135mm f1.8 DG HSM

  • Calitatea excelentă a imaginilor
  • Mod de lucru simplu
  • Focus rapid în orice condiții de lumină
  • Posibilitatea de a alege mai multe metode de focus prin comutarea unui singur buton
  • Sigilat împotriva intemperiilor
  • Un pachet standard cu accesorii multiple

Minusuri Sigma 135mm f1.8 DG HSM

  • Obiectiv greu raportat la celelalte obiective de 135mm
  • Lipsa stabilizatorului de imagine
  • Unele mișcări ale elementelor în modul AF sunt destul de zgomotoase, în contrast cu restul performanțelor
  • Destul de scump

Articol și fotografii de Cristian Bulugea.

[products ids=125033770]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.