(c) Rafăilă Gheorghiță

Review Sony FE 50mm f/2.8 1:1 Macro, cu Rafi

Sony a “ascultat” părerile utilizatorilor de mirrorless full frame și astfel, s-au lansat tot mai mult obiective foto Sony standard ( adică nu G sau optică Zeiss ), special concepute pentru începători și entuziaștii cu primul pas în lumea Sony FE. Până acum, în domeniul macro 1:1, există doar versiunea FE 90mm F2.8 Macro G OSS. Un obiectiv din gama profesională, cu stabilizare de imagine OSS încorporat. Chiar și acesta a venit târziu în producție, abia la începutul anului 2015.

Sony FE 50mm f/2.8 1:1 Macro a fost lansat oficial la sfârșitul anului 2016, și în ultimele zile a venit pe stoc în magazinul F64 Studio.

Distanța focală de 50mm este poate cea mai populară și dezvoltată, cu diferite opțiuni de diafragmă, optică performantă și alte caracteristici. Astfel, clasicul de 50mm oferă un unghi de vizualizare de 47 de grade, pe un senzor 35mm/full frame. Utilizat cu o cameră Sony A6xxx APS-C factor crop 1.5x, vom avea 75mm echivalent și un unghi de vizualizare de  32 de grade.

Pozitionat ca obiectiv entry-level, obiectivul este compact, ușor și foarte versatil. De altfel, se înscrie în aceiași linie de design fizic și calitate precum FE50mm F1.8 si noul FE85mm F1.8.

O carcasă simplă, neagră, robustă, montura metalică, un inel de focus poziționat bine, lat, cu priză foarte bună la mână.

Ca și in cazul FE85mm F1.8, scala de focus intern lipsește

Acesta se regăsește pe blocul frontal, pe masură ce distanța de focus se micșorează și blocul frontal se extinde. Obiectivului îi lipsește un parasolar, chiar dacă putem spune că blocul optic frontal este foarte adâncit. Pentru protecție suplimentară, se pot utiliza clasicele filtre filet 55mm.

Pentru doar 236grame, obiectivul are un echilibru foarte bun cu o camera Sony A7. Comparativ, versiunea 90mm G aduce pe cântar 600 de grame și o lungime fizică mai mare; 13cm versus 7cm.

Un fapt foarte important pentru FE 50mm f/2.8 1:1 Macro este acela că obiecțivul se extinde pe măsură ce distanța de focus scade, de la 7cm până la 10cm. Aspect total deranjant pentru un macro 1:1. Cu o distanță de focus minimă de 16cm de la planul senzorului și cu o extindere de maxim 9cm a blocului frontal, înseamnă că mai sunt doar câtiva centimetri până la subiect. Se pot fotografia doar obiecte statice, deci nu insecte, fluturi și alte vietăți minuscule.

Se poate fotografia doar într-un unghi anume, lasând lumina naturală să cadă pe subiect pentru a evita umbra obiectivului și a aparatului. Aici putem spune că versiunea 90mm are un avantaj clar, cu focusul intern, distanța fizică până la subiect fiind de 13.5cm.

Optica este simplă, 8 elemente în 7 grupuri, doar un element fiind ED (extra low dispersion).

Diafragma este formată din doar 7 lamele, dar bokeh-ul și blur-ul fundalului sunt foarte interesante și plăcute. De altfel, vizualizând bokeh-ul și fundalul fotografiilor pe ecranul LCD al camerei, aș fi bănuit că sunt 8 sau 9 lamele. În documentarea ulterioară am constatat că sunt doar 7.

Autofocusul este controlat electronic, relativ lent în viteză, dar este gândit pentru acuratețe în distanțe foarte mici. În focus manual, rotația inelului este una foarte lungă și precisă, existând informația scalei de focus apropiere-departare pe ecranul LCD al camerei.

Setat manual pe infinit, a reușit în 4-5 secunde o focusare clară la distanța minimă de focus 0.16m. Foarte de apreciat este lipsa efectului de “hunting”, motorul de focus rulează cursiv și fără întreruperi până la punerea la punct a AF-ului.

Distanța de focus poate fi limitată în trei moduri;

  • complet 0.16m la infinit ( AF foarte lent, datorită plajei mari de focus )
  • 3m la infinit ( AF mai rapid pentru cadru general )
  • 16m la 0.3m ( AF lent pentru acuratețe de macro )

Chiar dacă multi utilizatori de Sony A7 îl folosesc pentru video, acesta nu este un obiectiv deloc recomandat.

De ce aș alege Sony FE 50mm f/2.8 1:1 Macro versus FE 90mm F2.8 Macro G OSS

  • nu sunt un fan înrait al fotografiilor macro, așadar investiția este rezonabilă
  • mult mai compact și mai ușor
  • noile camere Sony A7 sunt dotate cu stabilizare optică OSS
  • calitatea foarte bună a imaginii, plus raport-preț-obiectiv
  • prețul 3074lei versus 5453 lei

Concluzii:

PRO Sony FE 50mm f/2.8 1:1 Macro

  • compact și ușor
  • claritate foarte bună pe toata suprafața imaginii de la F2.8
  • bokeh plăcut
  • scala de focus dedicată macro
  • inel de focus lung și precis
  • fără flare și aberații cromatice
  • ideal macro 1:1 plante și flori, obiecte statice
  • protecție praf și umezeală

CONTRA Sony FE 50mm f/2.8 1:1 Macro

  • lipsă scală de focus generală
  • AF zgomotos și destul de lent
  • lipsă stabilizare optică OSS
  • nu este recomandat pentru video
  • distanța focală scurtă, doar 4.5cm până la subiect
  • lipsa parasolarului

P.S. Așteptăm desigur și o versiune Zeiss Batis macro 1:1 pentru Sony FE

Articol și fotografii de Rafăilă Gheorghiță.

[products ids=125029748]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.