Review Samyang XP 14mm f/2.4

Postat de: Alex Conu Alex Conu

Acum câteva luni, Samyang a lansat o nouă linie de obiective – Premium (XP). Momentan, există două obiective în această categorie, un 14mm f/2.4 și un 85mm f/1.2. Cum 14 mm e o focală excelentă pentru fotografierea Aurorei Boreale, am cumpărat un Samyang XP 14mm f/2.4, imediat ce a devenit disponibil pe piață. Nu m-am înțeles niciodată cu 14-le 2.8 fabricat de Samyang, dar am decis să-i acord o șansă noului obiectiv Premium. Și se pare că am luat o decizie bună.

Obiectivul a fost conceput pentru camere cu rezoluție mare și pentru filmare 8K. E format din 18 elemente în 14 grupuri și are două lentile asferice plus alte elemente optice speciale care împreună crează o imagine cu aberații minime. Corpul obiectivului e construit dintr-un aliaj de aluminiu și alte metale.

Obiectivul are numai focalizare manuală, lucru care nu mă încurcă deloc, având în vedere că nu folosesc alt tip de focalizare în astrofotografie. Distanța minimă de focus este de 29 de centimetri, iar diafragma are 9 lamele, ce oferă deschideri între 2.4 și 22. Obiectivul nu are inel pentru modificarea diafragmei. Specificațiile tehnice ale obiectivului le găsiți în pagina dedicată din magazinul F64.