(c) Răfăilă Gheorghiță

Review Sony 85mm, cu Rafi

Despre noua jucărie Sony 85mm F1.8 FE  printre alte jucării din showroom-ul F64 Studio. Sony introduce FE 85mm f/1.8, pe 17 Februarie 2017, în cadrul evenimentului WPPI în Las Vegas. O opțiune de cost semnificativ mai mic, perfect pentru entuziaștii care se gândesc să facă un pas către Sony full-frame mirrorless, mai ales că primul model Sony A7 este în continuare în productie și la un preț mult mai accesibil decât celelalte modele din gamă. Este un fapt îmbucurator că Sony dezvoltă și lansează obiective noi, completând gama obiectivelor FE, un total de 20 de obiective, 9 zoom și 11 fixe.

Cutia în care vine Sony 85mm este una standard, nimic deosebit la ea. La prima vedere pare că obiectivul nu este foarte mare, dar te înșală. Fizic nu este un obiectiv mic, compact, dar nici nu este atât de voluminos comparativ cu seria GM sau Zeiss. La o greutate de 370g, se simte confortabil împreună cu Sony A7, cu un echilibru potrivit. Aș spune că este un pachet ideal pentru portrete și fotografie de stradă. Filtrul filetului este de 67mm, la această dimensiune filtrele fiind foarte variate și la prețuri accesibile ( comparativ cu 77mm și 82mm), deci investiția suplimentară într-un filtru de protecție și/sau polarizare circulară ar trebui să fie binevenită.

Carcasa este dintr-un aluminiu negru, îi oferă o notă de “lucrat cu grijă și atentie”, foarte apropiat de feeling-ul care îl oferă un obiectiv Sony din seria GM. Doar filetul filtrului și parasolarul sunt din plastic. Obiectivul Sony 85mm este protejat de praf si umezeală prin inelele de cauciuc, ceea ce poate să bucure pe oricine!

Împreună cu un body Sony A7, manevrabilitatea este foarte bună, un pachet combo simplu, compact și usor. Doar în combinație cu un A6000/A6500, s-ar putea să fie ceva probleme din cauza body-ului și a prizei de mână mai mica.

Motorul de focus este electronic, o tehnologie “double linear motor”, rapid și silențios, mi s-a părut destul de bine pus la punct. Nu mi-a făcut probleme, deși se cunoaște faptul că aparatele Sony mirrorless sunt un pic mai lente în autofocus decât un DSLR, în unele situații. Concluzia la care am ajuns după aproximativ 500 de fotografii este a unui autofocus îmbunătățit, fără rateuri, care îți oferă încrederea că nu pierzi un moment important. Distanța minimă de focus de 0.8m este mai mult decât suficientă pentru portrete în detaliu.

De altfel, și versiunea Sony FE 85mm F1.4 GM sau Zeiss Batis 85mm F1.8 oferă același 0.8m minim focus. Unii fotografi vor considera un minus lipsa scalei de focus pe obiectiv. Totuși, obiectivul primeste fizic doar un buton de trecere AF/MF și un buton pentru AF-lock.

Comparativ cu Sony FE 28 F2, focusul este la fel de rapid și silentios și este chiar mai silentios și rapid decât Sony FE 50 F1.8.

Diferența evidentă între cele trei, excluzând diafragma F1.4/F1.8, este din formula optică. Astfel, Sony FE 85mm f/1.8 folosește un sistem de lentile 9/8,  Sony FE 85mm f/1.4 GM  și Zeiss Batis 85mm f/1.8  un sistem 11/8.  Diafragma cu 9 lamele este un indiciu suplimentar că se dorește ca acest obiectiv să devină un element crucial în trusa foto. Doar versiunea F1.4 GM foloseste o diafragmă cu 11 lamele.

Chiar dacă vremea ploioasă a ultimelor zile nu mi-a permis câteva portrete în lumină naturală, am făcut câteva fotografii în showroom-ul F64. Claritatea este în mod surprinzător, foarte bună! Sony 85mm oferă detalii clare încă de la F1.8, chiar și cu ISO3200. Aștept o vreme mai prielnică pentru a testa obiectivul în ceea ce privește menținerea clarității și contrastul la diafragme mai închise, vignetare, aberații cromatice și flare.

Prefer Sony 85mm F/1.8 datorită:

  • Este mult mai ieftin față de cel cu F1.4
  • Este mult mai ușor, cântărind până în 400g
  • Astfel este mai ușor de manevrat
  • F/1.8 este suficientă pentru o bună separare a subiectului de fundal
  • Filtrele sunt mai accesibile

PRO:

  • Raport calitate/preț
  • Claritate foarte bună central, de la F1.8
  • AF rapid, precis și silențios
  • Bokeh foarte plăcut
  • Protecție la praf și umezeală

CONTRA:

  • Lipsă scală AF și distanță
  • Nu are OSS

Ce spun alții despre Sony FE 85mm f/1.8?

The Phoblographer

“Sony 85mm chiar mă impresionează. Mă gândesc serios să-l cumpăr!”  – Chris Gampat

Camera Jabber

“Poate că nu este un obiectiv G Master, dar noul Sony 85mm FE F1.8 este capabil de a reda un volum impresionant de detalii.” – Angela Nicholson

PCMag

“Focala de 85mm este foarte bună pentru portrete, dar nu lasă de dorit nici pentru cadre mai lagri. Imaginile sunt clare, autofocusul este rapid, iar obiectivul este protejat împotriva prafului și umezelii, precum și celelalte obiective cu montură FE.”- Jim Fisher

Articol și fotografii de Rafăilă Gheorghiță.

[products ids=125033610,125008314]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.