(c) Alexandra Crisbășan

Review Olympus M.Zuiko Digital 25mm

Când Olympus a anunțat primul obiectiv numai bun de portrete, de 25mm pentru montură micro 4/3 era abia 2014, iar acesta venea cu o diafragmă de 1.8. Dacă atunci ți s-a părut că obiectivul este destul de luminos, acum poți opta pentru o variantă și mai bună, cu f1.2, respectiv  Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm 1:1.2 PRO.

Olympus 25mm f/1.2 este unul dintre cele mai noi obiective profesionale din gama Zuiko Pro, oferind cea mai mare deschidere a diafragmei pentru Olympus de până acum.

olympus
(c) Alexandra Crisbășan

Mi-a plăcut mult, chiar foarte, foarte mult, să îl testez. Fiind îndrăgostită de fotografia de noapte, speram să mă pot bucura din plin de ea, cu ajutorul obiectivului și pot spune că dacă prețul n-ar fi fost atât de ridicat, mi l-aș fi cumpărat pe loc.

În plus, deși este considerat ca fiind un obiectiv de portrete, am constatat cu plăcere că se descurcă excelent și pentru close-up (mai greu cu macro în adevăratul sens al cuvântului), fotografia de eveniment, de stradă și după cum am mai menționat, fotografia de noapte.

Dar, să le luăm pe toate pe rând pentru a înțelege de ce m-a încântat acest obiectiv dedicat Olympus.

#1 Construcția

olympus 25mm

Aici am strâmbat puțin din nas, nu fiindcă nu se simte bine sau pare făcut “ieftin”, chiar nu este cazul, ci doar pentru că, montat pe un Olympus OM-D E-M10, mi s-a părut destul de greu (deși este conceput pentru micro 4/3). Parcă dezechilibrează cumva camera, ea cântărind mai puțin de 400g, în timp ce obiectivul de 25mm are o greutate de 410g (eu fiind obișnuită cu un 14-42mm care cântărește sub 200g).

Sigur că această diferență ar fi mai puțin sesizabilă pe un body de Olympus EM-1 Mark II, de exemplu. Acum, depinde și cât de mult contează pentru tine greutatea. Dacă ești fan DSLR sigur o să râzi un pic, citind că mă plâng de un mirrorless care nici cu un obiectiv “greu” nu ajunge la 1kg.

Cu toate acestea, m-am acomodat repede și, în fața a ceea ce este capabil să facă Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm 1:1.2 PRO, greutatea mi s-a părut un aspect care nu mai contează.

Ca design este foarte bine conceput, corpul de metal dând o senzație de siguranță, rezistență,  în plus fiind  protejat și împotriva intemperiilor. Ce să vrei mai mult?

Inelul de focus este mare și ușor de manevrat, realizat din plastic și oferindu-ți posibilitatea de a-l împinge în sus sau în jos pentru a trece de pe autofocus pe focus manual și viceversa.

Lentilele au și ele un design complex, întrucât vorbim de 19 elemente dispuse în 14 grupuri, cu o diafragmă formată din 9 lamele rotunjite.

#2 Autofocusul

Olympus M. Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 folosește tehnologia MSC (Movie Still Compatible), care ajută la un autofocus rapid și destul de silențios, dar eu aș recomanda și folosirea focusului manual. Uneori, dar depinde desigur și de condiții, întrucât obiectivul oferă o foarte bună separare a subiectului de fundal, te vei trezi că deși autofocusul s-a mișcat repede, nu s-a axat mereu fix pe zona pe care ți-o doreai tu.

Totuși, dacă ești la un eveniment cu foarte mulți oameni sau într-o situație în care ești nevoit să fotografiezi rapid, chiar și noaptea, autofocusul nu lasă de dorit, te poți baza fără griji pe el, cu mici excepții.

#3 Bokeh

Foarte fain, am mai menționat că Olympus 25mm oferă o foarte bună separare a subiectului de fundal, nici foarte dură nici prea slabă. Te ajută să te concentrezi pe subiectul principal, dar oferă și un “prolog” al poveștii din spate.

#4 Macro

olympus 25mm
(c) Alexandra Crisbășan

Acest obiectiv nu este conceput special pentru fotografia macro, având o magnificare de doar 0.11. Nu te gândi că o să poți surprinde o muscă prea ușor, de exemplu. Însă M.Zuiko Digital ED 25mm 1:1.2 PRO este deosebit de bun pentru close-up. Cel puțin din testele făcute cu pisica mea, eu am fost destul de încântată.

#5 Distorsiuni

Am observat doar minime distorsiuni, aproape insesizabile, de tip butoi. Pot fi ușor eliminate în programele de procesare, dacă deranjează. Pe mine nu m-au deranjat, așa că imaginile prezente nu conțin corecturi de genul, deși toate imaginile au fost procesate.

#6 Vignetare

Era de așteptat ca la un obiectiv de acest tip să apară vignetare, mai ales la cea mai deschisă valoare a diafragmei. Dar nu este deranjantă și pot spune că mă bucur că m-a scutit de a adăuga vignetare din programele de editare, unde a fost cazul.

În plus, începând cu f/2 începe să dispară, iar pe măsură ce tot închizi, vignetarea nu mai este absolut deloc vizibilă.

#7 Aberații Cromatice

Aproape insesizabile, apar la valorile deschise ale diafragmei, când în colțuri se află zone de contrast puternic și bat spre magenta.

#8 Claritatea

Înainte să vorbesc despre cât de sharp este acest obiectiv, trebuie să menționez că atunci când procesez fotografiile, de regulă, la sharpness și claritate lucrez cel mai mult.

Ei bine, datorită lui Olympus 25mm f/1.2, nu prea am avut ce modificări să mai fac. Oferă imagini foarte clare din colț în colț, încă de la f/1.2. Indiferent de deschidere, acest obiectiv va livra imagini sharp și destul de fidele realității.

Dacă nu ești prea mare fan al procesării și manipulării, realizării de colaje ș.a.m.d, s-ar putea să nu simți deloc nevoia de a mai modifica altceva în afară de un crop (probabil, în funcție de imagine).

Pentru cineva care este adeptul procesării imaginilor în schimb, acest obiectiv este numai bun să te scutească de o parte din această muncă, în sensul în care dacă te pasionează alterarea realității, cu siguranță vei avea cu ce să lucrezi (fără să strici imaginea) sau te vei bucura de faptul că ai mai mult timp să te axezi pe suprapuneri și altele, în loc să stai să faci diverse corecturi.

Ce mi-a plăcut

  • Foarte versatil, de la portrete feerice și luminoase, până la a surprinde foarte sharp și fără zgomot de imagine, colțuri de stradă noaptea
  • Mecanismul inelului de focus
  • Oferă o foarte bună separare a subiectului de fundal
  • Este destul de silențios față de altele
  • Culorile sunt vii și bine redate
  • Este protejat împotriva prafului, stropirii și înghețului
  • Foarte sharp

 

Ce mi-a plăcut mai puțin

  • Greutatea, dar te vei obișnui repede 
  • Prețul
  • Capacul cade destul de ușor (și am tendința de a le pierde de obicei, chiar dacă sunt bine fixate)
  • Cam dificil pe partea de macro, dar pe de altă parte nu este un obiectiv dedicat pentru asta

Specificații Olympus 25mm

  • Distanța focală: 25mm (echivalent 35mm, 50mm)
  • Diafragma maximă: 1.2
  • Număr de lamele: 9
  • Construcție optică: 19 elemente în 14 grupuri
  • Tratament Z Coating Nano
  • Raport marire: max. 0.11x
  • Greutate: 410g
olympus
(c) Alexandra Crisbășan

În concluzie, îl recomand oricui. Cred că punctele sale “slabe” sunt atât de bine estompate, încât nu te pot împedica la realizarea vreunui cadru (cu excepția fotografiei macro).

Iar punctele forte sunt suficient de bine puse în valoare încăt să te facă să treci cu vederea peste micile potențiale incoveniente. Cu achiziționarea e mai greu și cred că lucrurile la suprapreț sunt o caracteristă a industriilor creative de orice fel deși, culmea că stigma “artistului” este aceea a muritorului de foame. Dar cine știe ce fel de oferte vom mai pregăti, așa că fii cu ochii pe F64!

olympus 25mm
(c) Alexandra Crisbășan

Alte articole de acest autor:

Articol și fotografii de Alexandra Crisbășan.

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.