5 Ambasadori Nikon România la aniversarea centenarului

În 2017, Nikon va celebra 100 de ani de la înființare și 10 ani de la prezența oficială în România, alături de ambasadorii Nikon care reprezintă imaginea brand-ului: Gina BuligaDan DinuAurel Rapa, Marian Sterea și Mihai Ștețcu.

#1 Gina Buliga

“Când am descoperit fotografia, m-am descoperit pe mine.”

nikon

Talentata fotografă Gina Buliga este unul dintre primii Ambasadori Nikon în Romania, numiți în 2015. Ca genuri de fotografie preferă imaginile documentare și portretele de copii sau de familie. Gina este o persoană veselă, optimistă, de o energie debordantă și contagioasă. Este o adevarată plăcere să o întâlnești și să o asculți povestind cu entuziasm despre cele mai noi proiecte ale sale.

Fotografiile ei au o magie a lor și îți rămân pentru totdeauna lipite de suflet. Îi place sa călătorească, să cunoască oameni și locuri ale căror povești să le transpună în fotografii. Subiectele ei favorite sunt oamenii, în special copii, iar cele 2 fetițe ale sale îi sunt adesea modele.

“Spre fotografie m-am îndreptat acum foarte mulți ani, iar prin 2006 am început să lucrez. Atunci am avut primele sedințe foto, iar în momentul în care îmi apăreau fotografiile în reviste, eram în culmea fericirii. În paralel am facut și școala de fotografie Dalles timp de un an, unde am fost eleva domnului profesor Dumitru Mociorniță –  un om minunat.

În viață ți se întâmplă o grămadă de lucruri: unele minunate, altele mai puțin. În anul 2009 am redescoperit fotografia în alt mod, alături de fetele mele, două minunății de buburuze, Alexa și Maria. Ele sunt modele minunate în viața mea cu care m-am jucat și mă joc în continuare. Am renunțat la ce făceam înainte și am mers mai departe doar cu fotografia, cel mai frumos lucru din lume. Mi-a plăcut dintotdeauna să fotografiez oameni, să surprind un pic din sufletul fiecăruia în fotografie, iar atunci când vezi cadrul, să tresari un pic.

Am început să fotografiez foarte mult fetele în lumina naturală și pornind de aici, am reînceput să am ședințe foto, dar de data asta doar cu copii și familii. Îmi place mult să fotografiez copiii care îmi luminează și mai tare viața cu energia lor aparte. Am în derulare două proiecte de suflet, DAUGHTERS și UNDERWATER LOVE.

În paralel, am început să călătoresc, să fac câteva ture foto pe an, acestea făcând parte din conceptul OUR WAY TO… (MAROC, SRI LANKA, MADAGASCAR, CUBA, THAILANDA) powered by NIKON. Bucuria și atmosfera dintr-o tură foto este de nedescris și de neuitat, toate prieteniile care se leagă în aceste călătorii, toată atmosfera pare parcă ruptă din povești! Trăim în fiecare călătorie ceva unic și ne întoarcem acasă cu o poveste exprimată prin fotografii și articole. Cu siguranță la fiecare OUR WAY TO… va exista în viitor o carte, când voi simți că e momentul!

Fotografia m-a regăsit pe mine și ne-am redescoperit împreună. Fotografia este calea prin care eu mă exprim cel mai bine. Opresc timpul! Magia o simți, momentul bun la fel, îl simți. Mă bucur că pot transmite mai departe prin fotografie ceea ce trăiesc în fiecare zi. E magnific să faci ce îți place și asta să fie meseria ta, e minunat să faci ceea ce faci cu dragoste și cu pasiune. Nu aș schimba asta pentru nimic din lume!”

Gina Buliga lucreaza cu Nikon D800, Nikon D4s, Nikon DF și obiectivele NIKKOR 24mm f/1.4, 50mm f/1.4, 85mm f/1.4, 16-35mm f/4, 70-200mm f/2.8.

#2 Dan Dinu

“Fotografia nu este doar o artă, este un mod de viață.”

nikon

Dan Dinu practică fotografia de mai bine de 20 de ani. În 2007 a fondat PhotoLife, una dintre cele mai vechi și mai mari școli de fotografie din țară, unde a organizat în cei 10 ani de existență foarte multe cursuri și workshop-uri. În prezent este membru fondator și presedintele Forona (Organizatia Fotografilor de Natură din România) și se implică în numeroase proiecte fotografice ce vizează protecția mediului, alături de cele mai importante ONG-uri din domeniu precum WWF sau Propark.

A fost publicat în numeroase reviste, printre care National Geographic, Photo Travel, National Geographic Traveler, Photo Magazine, Foto 4all, Foto-video sau WWF Panda Magazine. Dan are numeroase nominalizări sau premii la concursuri de specialitate și peste 70 de lucrari acceptate în saloane de fotografie naționale și internaționale. Este artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică cu distincția AFIAP și a fost până acum jurat la mai multe concursuri foto, printre care Milvus Photo Contest, cel mai important concurs de fotografie de natură din România.

În ultimii ani a avut ocazia să colaboreze în proiecte importante de fotografie, cum ar fi Wild Wonders of Europe sau Rewilding Europe și este fotograf colaborator al WWF (World Wide Fund for Nature), cea mai mare organizație de protecția mediului din lume. În 2010 a inițiat România Salbatică, cel mai mare proiect de fotografie de natură creat până acum în țară.

Dan abordează fotografia de natură, wildlife și calatorie. A avut 6 expoziții personale și numeroase videoproiecții și a participat la multe expoziții de grup. A vizitat și fotografiat până acum peste 30 de țări. Lucrează cu aparatul foto Nikon D800, obiectivele NIKKOR AF-S 16-35mm f/4G ED VR, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR, Micro NIKKOR AF-S 105mm f/2.8G IF-ED VR, NIKKOR AF-S 200-400mm f/4G ED VR și teleconvertoare 1.4x si 2x.

#3 Aurel Rapa

„Camera foto este doar un accesoriu… Pasiunea, respectul și imaginația sunt esența unei fotografii reușite.”
nikon

Aurel Rapa a fost numit ambasador Nikon pentru prima oara în 2015. Datorită profesionalismului, experienței și încrederii dovedite, Nikon se bucură să fie reprezentat în continuare de Aurel cu ocazia aniversarii centenarului. Dacă ești pasionat de lumea fotografiei sau dacă îți face o plăcere deosebită să admiri fotografii din care să reiasa respectul față de sentimentele celor din jur, cu siguranță ai auzit de Aurel Rapa. Datorită fotografiilor sale, care ne prezintă într-o lumină aparte societatea în care trăim, Aurel Rapa este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de street, cu priză mare la public. Este o persoană puternică, hotarată, un caracter spontan, capabil să-și transmită sincer propriile gânduri și sentimente prin arta fotografiei. Reușește să vină permanent cu idei noi și abordări interesante ale unor subiecte care au fost deja fotografiate de nenumarate ori. Când totul devine banal, prin modul în care surprinde scenele, Aurel Rapa reusește să creeze emoția care definește cel mai bine o fotografie. Din punctul său de vedere, workshop-urile, cursurile și  expozițiile te pot ajuta să cunoști produse, tehnici și persoane. Toate acestea sunt foarte importante în fotografie, însă adevarata creație are loc în momentele de liniște, în care îți poți auzi gândurile, în care ai posibilitatea să te regăsești pe tine însuți.

„Ori de câte ori se întâmplă să fac fotografie de street, o fac ca pe un mod de relaxare. Ador să observ oamenii manifestându-și sentimentele, lăsându-se cuprinși de emoții, să surprind aceste imagini și să le redau în cel mai pur mod cu putință, prin fotografie. Găsesc mai puțin interesant să stau la pândă cu un teleobiectiv, pentru că astfel nu reușesc să intru în intimitatea subiectului. E ca și cum aș fura o imagine. Implicația este cu totul aparte atunci când mă apropii de subiect și îl cunosc îndeaproape. În acest fel reușesc să “atașez” imaginii sentimentul de care are nevoie ca să spună o poveste. Povestea celui fotografiat și povestea mea. Nu obișnuiesc doar să observ și să fotografiez diverse ipostaze, am ales să mă și implic! Drept urmare, fiecare imagine surprinsă are în spate o întreagă poveste.“

Aurel Rapa lucrează cu aparatele foto Nikon D4s, D3s, D300, F4 și obiectivele NIKKOR AF-S 70-200 f/2.8G ED VR, Micro NIKKOR AF-S 60mm f/2.8G, NIKKOR AF-S 58 f/1.4G, NIKKOR AF-S 50mm f/1.4G, NIKKOR AF-S 16-35mm f/4G, NIKKOR AF 85mm f/1.4D, NIKKOR 35mm f/2.8 AIS și teleconvertor 1.4x.

#4 Marian Sterea

“Am învățat fotografie exersând, exersând, exersând.”

nikon

Marian Sterea este unul dintre cei mai talentați fotografi de nuntă români. Apreciat atât în țară cât și peste hotare, Marian este un fotograf foarte pasionat de munca sa, un perfectionist ce încearcă întotdeauna imposibilul pentru a obâine cele mai bune fotografii. Pasiunea pentru fotografie și-a descoperit-o relativ recent, în 2009, după ce a primit cadou un aparat foto de la soția sa. Dar să îl lăsam chiar pe el să ne povestească începutul:

Am început să fotografiez în 2009, din joacă, dupa ce am primit cadou un aparat foto de la soâia mea. Apoi, la un eveniment la care eram un simplu invitat l-am întrebat pe fotograful angajat ce parere are despre aparatul meu. A zis că este “de jucărie”. Acest lucru m-a ambiționat și următorul aparat a fost un Nikon D90 pe care, cred eu, l-am stors. Dupa D90 a venit și D700-le care a fost o revelație pentru mine, este și va rămâne aparatul meu preferat și, deși este depășit moral, și în clipa de față aș putea să lucrez foarte bine cu el.

Să fii fotograf nu înseamna să fii pus la punct cu tehnica, să ai cele mai noi apariții din domeniu, ci să simți lumina, momentul, starea, acțiunea. În cazul meu sunt valabile vorbele Anabellei Wiliams: “Fotografia este 90 % psihologie și doar 10% tehnică”. Am învățat fotografie exersând, exersând, exersând.

Marian lucrează cu două Nikon D4, obiectivele NIKKOR AF-S ED 14-24/2.8G IF, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II, NIKKOR AF-S 24mm f/1.4 ED, NIKKOR AF-S 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G, Micro NIKKOR AF-S 105mm f/2.8G ED VR și blițuri Nikon SpeedLight.

De-a lungul acestor ani a câștigat numeroase premii naționale și internaționale printre care:

  • Fotografia anului 2012 – Nikon România cu o fotografie de nuntă
  • Top 50 “Fearless Photographers” 2013
  • 13 premii “Fearless Photographers”
  • 17 premii ISPWP
  • TOP 20 SPRING 2016 ISPWP
  • Locul 28 în TOP 100 ISPWP 2016
  • Multiplu premiat la WPPI
  • Premiul MPA la categoria “Aspiring member” 2017 – UK
  • Locul 8 în TOP 100 Wedding Photographer Society
  • Top 150 cei mai buni fotografi de nuntă din lume 2016 conform SLR Lounge

#5 Mihai Ștețcu

nikon

Mihai Ștețcu are o experientă îndelungată în fotografia sportivă. A absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj Napoca și a avut diverse colaborări cu presa clujeană. Pasul spre fotografia sportivă l-a facut în 2003 când s-a mutat în București și a început colaborarea cu Gazeta Sporturilor, unde a lucrat timp de 7 ani. Din 2010, a devenit primul fotograf oficial Red Bull din România.

Fotografiaza atat meciuri de fotbal, baschet, handbal, box, sporturi de iarnă, precum și competiții Red Bull de sport extrem și cascadorii realizate de sportivii Red Bull. Are o vastă experiență și în fotografia de studio, realizând de-a lungul timpului numeroase sesiuni foto pentru emisiunile Antenei 1 și pentru publicații lifestyle. Colaborează cu agenții de presă, printre care: Mediafax, EPA, Reuters și Associated Press.

“Tătăl meu, era pasionat de fotografie. Țin minte că mă jucam cu un Smena 8, unul dintre aparatele lui și îl urmăream când expunea filmele alb-negru într-un laborator improvizat în bucătărie. Eram fascinat de ce se întâmplă acolo. La 6 ani am făcut prima fotografie, bunicilor mei.  Acesta a fost începutul.” – Mihai Ștețcu

Fotografia de sport extrem este întodeauna o provocare plină de adrenalină. Ea înseamnă pregatire, prospecția locației, discuția cu atletul, alegerea echipamentului, iar la final vine click-ul care va surprinde momentul maxim al acțiunii.

“Pentru a reuși cu adevărat să faci fotografie de sport extrem este nevoie de experiență atât în fotografie cât și în sport. Înainte de shoot e nevoie să te documentezi foarte bine despre sportul pe care urmează să îl fotografiezi. Iar când tragi trebuie să fii extrem de organizat, trebuie să îi comunici atletului cu care lucrezi ceea ce dorești să faci pentru a evita eventualele accidente.” – Mihai Ștețcu

Mihai Ștețcu lucrează cu aparatele foto Nikon D4, D800, D500 si obiectivele NIKKOR AF-S 70-200mm f/2.8G AF-S ED VR, NIKKOR AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR, NIKKOR AF-S 50mm f/1.4G, NIKKOR AF-S 17-35mm f/2.8D IF-ED, NIKKOR AF 85mm f/1.4D.

Rămâneți cu ochii pe Nikon și blogul F64, se anunță noi surprize pentru aniversarea celor 100 de ani!

Sursa pentru acest articol: Nikonisti.ro.

Save

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Cu toate ambasadele Nikon prezente la sarbatoarea centenarului, Sony devine numarul 2 in SUA la vanzarile camerelor cu lentile interschimbabile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.