Lansarea albumului PhotoTeam – „Un cincinal pe stradă”

Vineri, 21 aprilie 2017, începând cu ora 19, după cinci ani de muncă și descoperiri în fotografia de stradă, grupul PhotoTeam România lansează la F64 un mult așteptat și necesar album de fotografie de stradă, intitulat „Un cincinal pe stradă”.

Fotografiile sunt semnate de: Dan Moruzan, Mirela Momanu, Cornel Hlupina, Oliver Merce, Eli Driu și Patricia Hilbert.

Dar înainte de lansare, haide să-i cunoaștem mai bine, atât pe ei, cât și povestea acestei cărți care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui pasionat de fotografie, fie ea de stradă sau nu.

PhotoTeam România – un scurt istoric

La început a fost doar o idee, aceea de a lucra împreună și de a se promova reciproc: un grup fotografic, un grup de creație. Ideea conturată de Dan Moruzan a fost materializată prin colaborarea cu Cornel Hlupina și Mirela Momanu în octombrie 2011, și așa a luat naștere primul proiect: „Fantom(n)atic”. Imaginile rezultate au fost publicate după numai două luni, pe proaspătul site al grupului, www.phototeam.ro.

Membrilor fondatori li s-au alăturat, pe rând, Cristian Munteanu la sfârșitul lui decembrie 2011, Adrian Căpușan și Eli Driu, la începutul lui februarie 2012, atrași în egală măsură de fotografia de stradă.

În august 2012, Cristian Munteanu și Adrian Căpușan părăsesc grupul.

Activitatea acestuia a continuat însă să crească, cei patru membri rămași continuând să se provoace reciproc cu teme comune, rezultând în primăvara lui 2013 și prima expoziție, „Strada X 4”.

Grupul a organizat periodic și mici concursuri de fotografie de stradă, ocazie cu care l-au întâlnit și pe Oliver Merce, invitat să facă parte din grup în decembrie 2013.

La finele lui octombrie 2014, PhotoTeam, în calitate de organizator al concursului Ziua Fotografiei de Stradă, împreună cu Andrei Bîrsan, au oferit drept premiu Patriciei Hilbert calitatea de nou membru al grupului.

Au urmat un site refăcut pe o nouă platformă și o serie de expoziții în cadrul unor manifestări de amploare, cum sunt festivaluri de fotografie de la noi, Photo România Festival și Bucharest Photo Week.

Treptat, au renunțat la temele periodice și au continuat cu un proiect de lungă durată, încă în lucru, inițiat în iulie 2014 și intitulat „Street Gallery”.

În iunie și respectiv august 2016, Dan Moruzan și Oliver Merce s-au desprins de grup.

A existat pe de altă parte un val nou de aderări, în prezent PhotoTeam fiind alcătuit din 9 fotografi: Mirela Momanu, Cornel Hlupina, Eli Driu, Patricia Hilbert, Denis Malciu, Florin Stanca, Sorin Suciu, Zorislav Stojanovic și Lucian Zamfir.

Mai mult, preocuparea pentru promovarea fotografiei de stradă a fost întărită și de o serie lungă de imagini semnate de diferiți alți autori români, prezentate și comentate pe blogul grupului, de organizarea unor concursuri de fotografie de stradă pe diverse teme, precum și publicarea unor interviuri cu fotografi marcanți din țară sau străinatate.

Povestea albumului „Un cincinal pe stradă”

album de fotografie de strada

Ideea încolțise deja de ceva vreme, dar unele lucruri cer să se așeze înainte să iasă la lumină.

În noiembrie 2015 au fost alese imaginile, iar în decursul anului 2016 albumul a căpătat contur, materializându-se în formă tipărită la începutul acestui an. “Un cincinal pe stradă” prezintă 190 de fotografii, din care 136 fotografii alb-negru și 54 fotografii color, semnate de: Eli Driu, Patricia Hilbert, Cornel Hlupina, Oliver Merce, Mirela Momanu și Dan Moruzan.

Cele 10 structuri sau secțiuni în care sunt îmbinate fotografiile definesc teme întâlnite în mod frecvent în fotografia de stradă:

  • Geometrii
  • Reflexii și umbre
  • Momentul Decisiv
  • Mesaje
  • Dialoguri
  • Ciudățenii
  • Animale de companie
  • Feminitate
  • Seniori
  • Umor

Prefața este semnată de Vlad Eftenie.

“Regula definitorie pentru fotografia din ziua de azi este că nu există nicio regulă” (Thomas Brummett) este unul din citatele care însoțesc capitolele cu fotografii. Cei șase autori, având stiluri diferite și bine definite, doresc să ofere privitorilor un ansamblu vizual unitar, o radiografie a fotografiei de stradă actuale, plecând de la șabloane uzuale și până la cadre clasice sau îndrăznețe.

“Extrem de binevenit, albumul celor de la PhotoTeam este o adevărată reverență făcută fotografiei de stradă din România. O carte foarte bine strunită din toate punctele de vedere: conținut mai mult decât generos, layout aerisit, limpede, imagini de forță. O consistentă și binecuvântată bucurie vizuală” declară Florin Sipoș – editor Mondorama.

Formatul albumului este 23,5 x 22 x 1,7 cm, 228 pagini, hârtie dublu cretată mat, de 150 gr/mp și copertă cartonată, într-o ediție bilingvă română-engleză (ISBN 978-973-0-23772-6).

Comenzile pentru achiziționarea acestuia se pot efectua trimițând un email la adresa: comenzi@phototeam.ro. Prețul unui album este de 110 lei, inclusiv transportul pe teritoriul României, iar plata se face ramburs la primirea coletului.

Lansarea oficială a albumului se va face în data de 21 aprilie 2017, orele 19:00, la sediul F64 Studio, din Bdul Unirii nr 45.

Cei prezenți însă la evenimentul de lansare vor avea ocazia să achiziționeze albumul la prețul de 95 lei, plus să ia ca amintire și un autograf sau o dedicație de la autori. Așa că nu ratați ocazia!

orimul album de fotografie PhotoTeam Romania

Alte opinii despre album, de la cei care au avut ocazia să arunce un ochi asupra conținutului:

„Avem în fața noastră un album foto bine închegat, atât ca stil cât și conținut, o carte plină de povești aparent simple, dar așternute cu multă dăruire, pricepe și umor. Povești scrise cu lumină, care demonstrează cum cotidianul poate fi fascinant.” (Hajdu Tamas)

„I love the use of light, composition and some very funny and clever moments in this five years study out on the streets. It’s great to see color and black and white in separate sections and not mixed, as this helps with the flow. Very enjoyable collection of images that evoke many emotions.” (Matt Hart)

Și, întrucât în spatele albumului se află ei, oamenii și fotografii, te invităm să citești și aceste scurte interviuri, despre ce înseamnă fotografia de stradă pentru fiecare dintre ei, cum a fost experiența realizării unui album tipărit în România și, mai ales, cum se vede fotografia de stradă astăzi și încotro cred ei că se îndreaptă.

Citește interviurile AICI.

Nu uita, pe 21 aprilie, ora 19, ne vedem la F64 pentru lansarea albumului PhotoTeam – „Un cincinal pe stradă”!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.