(c) Alin Ștefan

Review Tamron 70-200mm F2.8 SP Di VC USD G2, cu Alin Ștefan

Alin Ștefan de la Ghidul DSLR a realizat un review pentru F64 despre noul obiectiv Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2, așa că haide să-l descoperim împreună!

Anunțat acum trei săptămâni, Tamron SP 70-200mm F2.8 SP Di VC USD G2  a sosit în urmă cu 10 zile pentru a fi testat.  Este cel mai nou teleobiectiv cu zoom lansat în 2017. Design-ul optic a fost îmbunătățit prin comparație cu modelul precedent, iar construcția optică este formată din 23 de elemente optice aranjate în 17 grupuri. Sistemul de stabilizare VC (Vibration Compensation) poate compensa până la 5 stopuri de lumină.

Tamron 70-200mm F2.8 G2 vine și cu cu un design total regândit, în afară de îmbunătățirile legate de performanță. Obiectivul arată mai bine ca cel din generația anterioară, iar butoanele fizice au căpătat un design diferit față de orice altceva ce se găsește în acest moment pe piață.

tamron 70-200mm
(c) Alin Ștefan – EXIF: 170 mm – F8- ISO 100 – 1/200.

Specificații Tamron 70-200mm F2.8 G2

  • Disponibil pentru monturile Canon EF și Nikon F;
  • Compatibil cu senzorii APS-C și Full Frame;
  • Diafragmă cu 9 lamele rotunjite;
  • Sistem de autofocus USD (Ultrasonic Silent Drive);
  • Distanța minimă de focus de 95 cm;
  • Construcție optică alcătuită din 23 de elemente așezate în 17 grupuri;
  • Coating eBAND ( Extended Bandwidth & Angular-Dependency ) anti-flare și ghosting;
  • Elementul frontal este acoperit cu un strat de fluor pentru protecția împotriva apei și a amprentelor;
  • Sistem VC ce oferă 5 stopuri de stabilizare;
  • Colier trepied nedetașabil;
  • Compatibil cu filtre de un diametru maxim – 77 mm;
  • Dimensiuni: 193.8mm ( lungime ) x 88 mm ( diametru);
  • Greutate: 1500 grame.
tamron
(c) Alin Ștefan

Constructie și utilizare

  • Inelele de focus și de zoom sunt acoperite cu un cauciuc fin, dar texturile sunt diferite;
  • Inelele de focus și zoom se mișcă foarte ușor și ambele au curse scurte;
  • Montura metalică vine cu o garnitură de izolare, dar este prea mică pentru a o proteja;
  • Obiectivul este ușor de ținut în mână, deși este solid și echilibrat;
  • Parasolarul în schimb este mult prea fragil.

Am testat noul Tamron 70-200mm G2  timp de 7 zile, alături de Nikon D750. Pe acest aparat a avut nevoie de o calibrare de +3 pentru a focaliza cu precizie. Am fotografiat cu acest obiectiv la o sesiune a Laboratorului de Lightroom, susținut de Ioan Bragheșiu, la Brașov. Fotografiile au fost făcute în interior, pe lumină moderată, iar obiectivul s-a comportat surprinzător de bine. 

Utilizarea este placută. Parasolarul obiectivului este realizat din plastic subțire. Inelele de focus și zoom au parte de cauciucuri cu texturi diferite și poți determina tactil pe ce inel ai pus mâna fără să te uiți. Butoanele de pe obiectiv se pot opera foarte ușor datorită design-ului îmbunătățit. Tamron 70-200mm G2 este un obiectiv ce oferă suficiente îmbunătățiri față de cel din generația anterioară.

În opinia mea, acesta  a oferit pe parcursul testelor suficiente motive pentru a fi luat în considerare ca o opțiune performantă pentru fotografii ce își doresc un teleobiectiv zoom luminos de generație nouă.

tamron 70-200mm
(c) Alin Ștefan – EXIF: 200 mm – F4- ISO 1000 – 1/125.

Performanță

Optica îmbunătățită din noul Tamron 70-200mm G2 își arată performanțele în ceea ce privește calitatea imaginii. Încă de la F2.8 cantitatea de sharp prezentă în imagine este impresionantă pentru un 70-200, lansat în 2017, la sub 6000 lei. Culorile și contrastul sunt convingătoare direct din aparat, cu condiția să avem expunerea corectă. Acest obiectiv mai produce și un bokeh frumos, mai ales când fotografiem persoane full-body. Bokeh-ul se îmbunătățește pe masură ce ne apropiem mai mult de subiectul fotografiat.

Aberațiile cromatice lipsesc cu desăvârșire, iar acesta este un lucru excelent pentru cei care vor să economisească timp la editare. Fenomenele optice precum flare-ul și ghosting-ul sunt controlate bine și nu provoacă probleme serioase în timpul utilizării contra soarelui. Important de menționat este că sistemul de autofocus este precis, în mare parte, când fotografiem în contra lumina.

Motorul de autofocus USD (Ultrasonic Silent Drive) este neașteptat de silențios și oferă o rată de precizie pe D750 de peste 85%. Acest procent a fost obținut după calibrarea +2 pe aparatul de test. Viteza de reacție este suficient de rapidă pentru a surprinde subiecte în mișcare la orice focală. În condiții de iluminare slabă sistemul de autofocus de pe D750 și motorul USD fac o echipă bună.

Distanța minimă de focus a acestui obiectiv este de 95 cm, aceasta a fost îmbunătățită cu 35 cm, în comparație cu generația anterioară.

teleobiectiv
(c) Alin Ștefan – EXIF: 200 mm – F2.8 – 1/100 – ISO 400

Sistemul de stabilizare VC ( Vibration Compensation ) oferă asistență vizibilă în prevenirea imaginilor mișcate. La focala de 200 mm cu o diafragmă de F2.8 și un timp de expunere de 1/40 acest obiectiv oferă imagini clare în majoritatea cazurilor. Tot ce avem nevoie este să facem câteva exerciții de respirație pentru a ține aparatul fix în timpul declanșării. Sistemul de stabilizare este cu mult mai silențios față de cel al altor obiective din gama Tamron. Acest sistem vine cu trei moduri de operare, iar unul dintre acestea este special implementat pentru panning.

Ce mi-a plăcut

  • Construcție bună;
  • Calitate optică excelentă;
  • Sistem de stabilizare capabil;
  • Sistem de autofocus precis;
  • Design complet nou;
  • Preț imbatabil.

Ce nu mi-a plăcut

  • Parasolar fragil;
  • Colierul pentru trepied nu este detașabil;
  • Lipsa unui toc de protecție.

În concluzie, Tamron SP 70-200mm F2.8 G2 este un teleobiectiv reușit, destinat celor ce caută variantă la Nikon 70-200mm F2.8 AF-S E FL ED VR [2016] sau Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Vine cu o calitate optică desăvârșită alături de o construcție bună și sisteme de autofocus și stabilizare foarte capabile. Dezavantajele obiectivului sunt minime în comparație cu toate calitățile de care acesta dispune. Îl recomand fotografilor care au nevoie de un obiectiv performant la un raport preț/calitate foarte bun!

Citește articolul complet realizat de Alin Ștefan, aici.

[products ids=125033528,125033527]
Save
Save

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Colierul pentru trepied este FOARTE DETASABIL 🙂 … ai dat cu stangul in dreptul la faza asta

  • cum nu este detasabil colierul pentru trepied? 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.