Sfaturi pentru fotografii la Slujba de Înviere

Sărbătorile Pascale sunt foarte aproape și, odată cu ele, cei pasionați de fotografie încep și pregătirile pentru realizarea de fotografii în noaptea Învierii Domnului, de la slujbă. Sarcina e mai grea decât pare, întrucât tocmai lumina este cea care lipsește, dar există o serie de trucuri și pași pe care dacă îi urmezi, rezultatele pot fi unele reușite.

În cele ce urmează vom trece în revistă câteva astfel de sfaturi sau indicații utile pentru fotografierea slujbei de Înviere, de la echipamentul necesar la setări sau lucruri ce țin de compoziție.

Echipamentul- alege un obiectiv cu unghi larg de cuprindere, fix sau all-around

De ce? Motivele sunt simple. Mai ales dacă vorbim de obiectivele fixe, acestea vor fi destul de luminoase. Și chiar dacă avem la îndemână doar obiectivul de kit, nu e un capăt de țară. Obiectivele wide, fie fixe sau all around  (16-35mm,18-35mm,18-55mm, 24-70mm, 24-120mm etc.) îți vor permite mai multă mobilitate și, nu în ultimul rând, vei surprinde majoritatea situațiilor din timpul slujbei. Dacă vrei să capturezi și o serie de detalii, în cazul obiectivului all-around, îl poți folosi la focala cea mai mare pe care o are. Cu siguranță vei ieși mai câștigat decât dacă ai avea doar un obiectiv de 85mm sau un teleobiectiv la tine (cu care te-ai mișca mult mai greu prin mulțime).

Setări – ISO, diafragmă și timp de expunere

Fotografiile de la slujba de Înviere nu vor fi ușoare din punct de vedere tehnic. Lipsa luminii e posibil să te descurajeze în primă fază, întrucât vei observa că e dificil să obții fotografii clare, nemișcate, fără zgomot. Dar soluții există întotdeauna.

Fotografiază în format RAW și vei avea mai multe șanse să elimini zgomotul de imagine. În plus, chiar dacă acesta nu va dispărea întru totul, nu e neapărat o problemă atâta timp cât mesajul este atins iar imaginile și expresiile persoanelor sunt clare.

Slujba de Inviere

Va fi nevoie să folosești valori ISO destul de ridicate și să deschizi diafragma pe cât posibil, astfel încât să păstrezi totuși un timp de expunere de 1/20-50s. Și nu uita să activezi stabilizatorul de imagine al obiectivului, dacă ai această posibilitate.

Dacă vrei să încerci ceva mai creativ, o idee ar fi să folosești un timp mai lung de expunere pentru anumite momente ale slujbei, cum ar fi înconjurul bisericii de către coloana de creștini. Îți va fi util în acest caz și trepiedul, mai ales că vei micșora și valoarea ISO.

slujba de inviere

Nu uita de compoziție

Caută unghiuri interesante, diferite. Găsește puncte de stație care să-ți permită o abordare altfel a evenimentului și perspective inedite. Poate părea un sfat banal, dar rezultatele cele mai interesante apar de multe ori atunci când planificarea fotografiilor s-a făcut în avans. Mergi cu o zi înainte la fața locului și gândește-te unde te-ai putea poziționa astfel încât să obții acele imagini pe care ți le dorești. Eventual poți vorbi din timp și cu reprezentanții bisericii respective, poate obții acces într-o zonă în care să asezi trepiedul fără teama că încurci sau că aparatura poate păți ceva.

Găsești pe blogul F64 și un articol cu 17 sfaturi utile despre compoziție în fotografie.

Încercă, experimentează, dar nu uita nici de aspectele ce țin de siguranță.
Înainte de toată partea tehnică și artistică, nu uitați de siguranța voastră și a aparatului. Sunt lumânări aprinse peste tot, e mare înghesuială de cele mai multe ori, așa că e bine să fii prudent.

Spor la fotografiat și sărbători pline de lumină îți dorim!

Iar dacă ai fotografii de la Înviere, trimite-le pentru galeria cititorilor, la blog@f64studio.ro, și noi le publicăm.

Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.