20 de resurse foto gratuite – învață din ele!

Cum ne dorim să creștem și cantitativ, dar mai ales calitativ când vorbim despre comunitatea foto din România, ne-am gândit că sigur ți-ar fi de ajutor 20 de resurse foto gratuite online. De la articole editoriale, la tutoriale și cursuri, am făcut o selecție cu reprezentanți de la noi, dar și din afară.

Resurse foto gratuite din țară

#1 Blogul F64

 

Suntem la curent cu cele mai noi lansări, oferim review-uri ale aparatelor de interes, articole de tip tutorial pe teme fotografice cât mai diverse. Nu ignorăm istoria fotografiei și promovăm proiecte și evenimente inedite. Îți punem la dispoziție, prin blog, accesul în magazin și suficiente materiale pentru a ușura decizia achiziționării unui aparat. Recomandăm de asemenea și cursuri foto, totul ca tu să poți beneficia de o educație foto-video cât mai amplă și de echipament de cea mai bună calitate.

Ca o prelungire a blogului, canalul nostru de Youtube se concentrează pe tutoriale de toate tipurile, de la procesarea în Photoshop sau Lightroom, până la cum să fotografiezi picăturile de apă. Însă, spre deosebire de blog, avem multe serii video interesante, printre care se numără și “Expuneri fotografice”, unde diverși fotografi nu numai că vin să-ți dea sfaturi legate de fotografie sau videografie, ci împărtășesc cu tine și povești despre cine sunt ei, cum au ajuns acolo sau ce planuri de viitor au.

Vrei să afli îndată tot ce apare nou la F64Abonează-te la NL-ul nostru de content, care se trimite în fiecare luni și astfel vei fi primul care află despre cele mai noi materiale educaționale ale noastre. Venim săptămânal cu tutoriale noi, articole despre istoria/filozofia/estetica artei, recomandăm evenimente, creăm concursuri și, o caracteristică specifică doar NL-ului de content este recomandarea săptămânală de cărți cu și despre fotografie!

Clubul Foto este o revistă online care se axează mai mult pe tehnica și aparatura fotografică. Găsiți însă și o serie de tutoriale sau interviuri interesante, plus știri la zi din domeniu. Este o publicație dinamică, ce are drept scop informarea pasionaților de foto-video din România.

În cadrul Academiei F64, la secțiunea de Bibliotecă Virtuală, poți descărca o serie de e-book-uri, cheatsheets și infografice, ce abordează teme diferite, de interes pentru pasionații de fotografie și videografie.

Resurse foto gratuite internaționale

De curând Harvard a început să pună la dispoziție două cursuri gratuite de fotografie!

Oricine este interesat de fotojurnalism trebuie să arunce o privire pe aici. De la imaginile câștigătoare inedite ale concurenților din competiția anuală World Press Photo, până la interviuri deosebite cu fotojurnaliști profesioniști, din toate avem probabil multe de învățat.

Cei pasionați mai degrabă de tehnică se vor bucura de resursele gratuite ale celor de la Cambridge in Colour. Găsești aici articole și explicații despre aproape orice, pornind de la diverșii senzori de cameră, până la histrograme, cormatică, focalizare, balansul de alb, măsurarea expunerii ș.a.m.d!

Unul dintre cele mai vechi și prestigioase site-uri care oferă tutoriale tehnice foarte bune, dar și video-uri, punând chiar la dispoziție un forum unde poți întreba orice ți-e neclar despre fotografie sau videografie.

Este parțial gratuit, dar în secțiunea de freebies pasionații pot beneficia de destul de multe articole și tutoriale bine documentate, de la sfaturi despre procesarea imaginilor, până la ghiduri, idei pentru fotografia urbană, ebook-uri și lista poate continua. Dar mai bine descoperă-le și alege tu ce-ți place!

Premisele publicației LensWork pun accentul pe faptul că fotografia este mai mult decât un meșteșug. Fotografie este, sau poate fi, un mod de viață. Dincolo de camere foto și alte echipamente, dincolo de film și chimie, dincolo de pixeli și tehnologie cei cu adevărat interesați pot descoperi misterele vieții împărtășite de cei care comunică și se exprimă în acest mod – fotografii fine-art, fotografii comerciali, fotografi amatori și profesioniști.

LensWork explorează în special această cale a fotografiei creative, fiind preocupați în special de idei, experiențe personale și opinii, în speranța că îi va inspira pe artiștii fotografi să creeze lucrări care să le poarte cu adevărat semnătura.

Revista apare în print, dar și într-o ediție extinsă, ce cuprinde mai multe portofolii și content, existând de asemenea chiar și cărți sau workshop-uri în oferta lor. Toate acestea sunt contracost, însă pe blogul LensWork Daily beneficiați și de resurse gratuite, în special de podcast-uri foarte interesante pe tot felul de subiecte legate de fotografie sau comentarii asupra unor imagini.

Deși nu dispun doar de resurse gratuite, cu siguranță blogul lor îți va fi de folos! De asemenea, vei găsi câteva ebook-uri gratuite cu sfaturi utile sau despre compoziția din fotografii, plus că periodic oferă discount pentru achiziționarea la pachet a anumitor cărți electronice sau a revistelor pe care le realizează.

Un ebook gratuit, extrem de interesant, care cuprinde nouă eseuri motivaționale despre diverse teme fotografice: sfaturi pentru demotivați, ce le lipsește fotografiilor tale, bucuria de a fotografia, modalități de a găsi inspirație ș.a.m.d. Cu siguranță vei găsi măcar ceva pe placul tău, așa că nu ezita să-l descarci.

Da, ai citit bine. Cunoscutul Museum Of Modern Art din New York oferă un curs gratuit pe Coursera, intitulat „Seeing Through Photographs”. Acest curs este pentru orice pasionat de fotografie. Fără să facă apel la prea multă tehnică sau istorie, el este conceput să te ajute, fie că ești profesionist sau amator, să îți dai seama de diferența dintre o fotografie bună și una mediocră, să-ți antreneze gândirea critică, să înțelegi de ce fiecare aspect al unei fotografii este important – de la momentul declanșării până la selecția finală a unei serii de fotografii. Accesează link-ul din titlu pentru a afla mai multe.

Îți oferă o gramadă de lecții și tutoriale despre fotografie, pe care le poți urmări live, fără să fii nevoit să cheltui bani.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Încă un site care oferă lecții gratuite de fotografie, cu tematică diversă.

Și pentru că știm că cel mai bine înveți dacă poți privi în amănunt, ți-am pregătit și o listă de canale de Youtube dedicate fotografiei!

#1 Tony & Chelsea Northrup

Și o ultimă resursă foto, dar nu și cea din urmă: canalul de Youtube al lui Sean Tucker.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.