foto: Marcel Cristocea

Sony A6300 – mini-ghid de utilizare (II)

*O continuare a articolului lui Marcel Cristocea de acum o lună, în care ne povestea despre Sony A6300 și despre o serie de setări pe care le consideră importante, plus cum se pot configura.

Am achiziționat un Sony A6300 în decembrie 2016 și pot spune că sunt foarte mulțumit de această decizie. Înainte să îl cumpăr am analizat foarte mult ce să aleg, Sony A6000 sau A6300, iar în final am mers pe varianta A6300 întrucât am vrut să îl folosesc și pentru video. M-a ajutat foarte mult în această decizie și faptul că am avut ocazia să testez combinația Sony A6300 cu obiectivul Sony – Zeiss 55mm 1.8. Această combinație mi se pare excelentă, o folosesc atât la portrete, cât și pentru fotografia de stradă. În urma  testelor, am achizitionat și un obiectiv Sony Zeiss 55mm 1.8.

Dar gata cu poveștile despre achiziție. În continuare o să îți prezint cum poți personaliza butoanele aparatului pentru a fi mai ușor de folosit. Te încurajez să încerci diverse setări , să alegi ce ți se pare mai comod și ce funcții folosești mai des.

Prima setare pe care am realizat-o a fost să schimb funcționalitatea tastei C1 din “Focus Area” în “ISO”. Pentru a realiza acest lucru trebuie să mergi în meniu la opțiunea de custom key , de unde alegi Custom Button 1, iar apoi selectezi ISO.

functii si setari sony a6300 a6300

A doua setare pe care o folosesc este să configurez butonul de “AF/MF Button” în “Eye AF”.
“Eye AF” iți permite să faci focus pe ochi atunci când realizezi un portret și din ce am testat funcționează foarte bine. Nu poți folosi această opțiune decât dacă o setezi din meniu.

a6300 sony mirrorless

Dacă folosești obiective manuale sau vrei să te asiguri că focusul este precis este bine să setezi un buton pentru “Focus magnifier”. În acest caz am înlocuit butonul “AEL”. După ce configurezi butonul dorit, la prima apăsare iți va apărea un dreptunghi care reprezintă zona unde aparatul face zoom, dacă mai apeși încă o dată aparatul face zoom 5.9x, iar dacă dorești un zoom și mai mare trebuie să apesi și a treia oară pentru 11.7x. După ce ai reglat focusul, poți să realizezi fotografia.

a6300

A) Apasă prima dată pe buton și apare dreptunghiul portocaliu unde aparatul face zoom

sony a6300

B) Apasă încă o dată pe buton pentru zoom 5.9x

a6300

C) Apasă a treia oară pe buton și face zoom 11.7x

mirrorless

În cazul în care doar ce ai achiziționat un Sony A6300 și vrei să îi configurezi focusul ca la un DSLR , acest lucru este foarte simplu de realizat. Poți folosi opțiunea de Flexible Spot. Această opțiune are trei valori: smal, medium și large, iar în funcție de ce alegi o să difere mărimea zonei de selectare a focusului.

sony

În continuare îți recomand să urmărești acest filmuleț care conține mai multe informații despre zonele de focus, dar și alte sfaturi utile:

Mai jos aveți și galeria de imagini realizate în această sesiune foto cu Sony A6300:

[products ids=125024872,125024873,125008319,125029587]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.