(c) Octavian Cucolea – Undercover

BULB – Liga fotografilor din Balcani (I)

Comunitatea fotografică din România nu încetează să ne surprindă.

Astăzi povestim despre un grup pe care e musai să îl cunoașteți, a cărui activitate are ca punct central fotografia de stradă și cea de expresie și care se axează pe mediul urban, dar nu uită nici de zonele rurale interesante. Acest grup lărgește puțin granițele României și întrunește fotografi din Balcani, numele său fiind BULB (București Urban – Liga fotografilor din Balcani).

BULB sau București Urban – Liga fotografilor din Balcani s-a înființat la sfârșitul anului 2014 în urma invitației lui Michail Moscholios către 6 fotografi talentați din București (Gabi Costea, Rafael Ianoș, Octavian Cucolea, Corneliu Sarion, Ioannis Stamatogiannis și Adrian Andrunachi). A urmat prezentarea grupului (open day) în ianuarie 2015 pentru a asocia mai mulți fotografi care se axează pe genurile de foto care mizează pe imortalizarea mediului urban (precum fotografia de stradă) și rural (precum cea documentară).

BULB adună membri care au o abordare comună asupra imaginii, printr-un proces continuu de căutare și evaluare de portofolii.

Deși BULB reprezintă Liga fotografilor din Balcani, nu se limitează la aceste granițe, ci se extinde la nivel internațional, alături de cluburi foto europene și cu o implicare asupra educării fotografilor tineri, nerăbdători să fie inițiați în fotografia urbană.

BULB a organizat deja o serie de expoziții de fotografie în București, Thessaloniki, Katerini, Atena și acum în Cipru:

Expoziția din Cipru va avea loc în Palia Ilektriki, Pafos, începând cu data de 02.04.2017. Lucrările vor putea fi admirate până pe data de 10.04.2017.

Fiind un proiect anual, acesta a pornit mai întâi din București, trecând prin locațiile menționate mai sus și oprindu-se în Cipru.  De asemenea, acesta este disponibil și în platforma “Celebrating-PAFOS2017”, unde fotografiile au un preț special, pentru ca banii să fie trimiși către trei organizații caritabile.

Activitățile nu se opresc aici, întrucât BULB plănuiește să organizeze multe demersuri artistice dedicate, atât în București cât și în diverse locuri din țară sau din Balcani.

Dar hai mai bine să-i cunoaștem pe fondatorii BULB și pe membrii actuali din Românuia, cu ajutorul lui Marcel Eremia (căruia Michail îi mulțumește personal) aflăm câte ceva despre fiecare dintre ei (în ordine alfabetică) și vedem niște fotografii, mai jos:

#1 Adrian Andrunachi

“Cu toate că am descoperit fotografia încă din adolescență, abia la inceputul anului 2007 am dat frâu liber acestei pasiuni, când mi-am și achiziționat primul meu aparat foto digital.

Atras de oameni și de spatiul în care aceștia rezonează autentic cu mediul înconjurător, am început prin a fotografia pe stradă.

Fotografiile mele sunt capturi ale acelui peisaj urban care ni se dezvăluie zilnic, la tot pasul, dar pe care uneori îl ignoram sau îi acordam prea puțină importanță.

Spre sfârșitul aceluiași an, 2007 am făcut pasul și către fotografia comercială, în speță către cea de eveniment, pentru ca anul trecut, în 2016 să renunț complet la job pentru a mă dedica întru totul fotografiei.

Cred că pasiunile noastre ne condimentează viața și o fac mai frumoasă. Sa trăiești cu o pasiune și dintr-o pasiune ar trebui să fie idealul fiecăruia dintre noi, pentru a avea o viață mai bună.”

#2 Alexandru Marinescu   

“Visător etern, fotograf din pasiune, nu caut totul, dar caut oriunde: expresie, astmosferă și plasticitate.”

#3 Corneliu Sarion   

“O fotografie ne emoționează și ne rămâne în memorie atunci când ea este, în mod necesar, locul de întâlnire al imaginarului celui care a făcut-o, cu imaginarul celui care o privește.”

#4 Cristina-Mina Dalea   

“Sunt îndrăgostită de fotografie, dar nu a fost dragoste la prima vedere! A fost o dragoste care a crescut pe măsură ce mă regăseam în ceea ce cream. O dragoste care încă continuă să crească cu fiecare nouă descoperire. Am început cu fotografia de călătorie, din vacanță, continuând apoi cu a urma o primă școală de fotografie, urmând-o și pe a doua, mai apoi Școala de Poetică fotografică “Francisc Mraz” care m-a ajutat să văd fotografia precum o expresie estetică a diverselor atmosfere, frumusețe profundă și sensibilitate. Astfel am ajuns să mă redescopăr pe mine, dar și pe oamenii din jurul meu. Fotografiile mele sunt despre oameni. Portrete ale lumilor interioare surprinse pe chipuri anonime. Bucuria conexiunii pe care ti-o creezi cu ei prin fotografie, puterea de a schimba realul, suprarealul și puterea de a evoca emoții sunt motivele pentru care continui să fotografiez.”

#5 Dragoș-Radu Dumitrescu  

“Este acolo, pe undeva, o trecere, a vizualului dincolo de imediatul recunoscut, unde lucrurile se contrapun, se joacă, se interpretează, unde forma capătă o tentă de abstractizare, fără a-și arunca obiectualitatea. Acel loc în care intuiția se dezvelește de pragmatic sau de tema viul și variatul impuls al interiorităților. În acel spațiu îmi place să mă plimb, oferindu-l celor din jur, în imagini.”

#6 Florina Lupuț    

“Studiez arta fotografică de șașe ani. Am ajuns acum să integrez în viața mea această pasiune și să o transform în stil de viață. Este instrumentul prin internediul căruia mă pun în serviciul oamenilor cel mai bine. Îmi dă un sens al utilității față de comunitate și cred că fotografiile făcute de mine trezesc în oameni emoții, tensiuni, exaltări, iritări și îi conduc spre întrebări nerostite.

Am terminat Școala de Artă Timisoara, apoi Scoala de Poetică Fotografică “Francisc Mraz” și Masteratul în cadrul acestei școli. Acum continui munca mea de a face fotografii expresive, puternice și pline de curaj.

Am participat la numeroase expoziții și tabere de fotografie în cadrul Școlii de Poetică Fotografică. Sunt partener BULB alături de care am participat la expoziții și la lansarea a două carți de fotografie.”

#7 Gabriel Kovats   

“Născut în 1971, în Maramureș, sunt stabilit de peste 23 de ani la București. Am absolvit ASE-ul în 1998, lucrez în domeniul artelor, având un mic atelier de imprimare de artă și înrămare. Am avut o primă întâlnire în liceu cu fotografia pe film dar adevărata pasiune a venit acum 6 ani, după înscrierea la un curs de fotografie care s-a întins pe o perioadă de 3 ani, cu ramificații în toate domeniile artei – muzică clasică, pictură, literatură, film. Declanșez mai mult intuitiv, încerc să surprind în cadrele mele imagini care permit interpretări multiple privitorului, trecând din sfera foto-jurnalismului în cea a fotografiei de expresie.”

#8 Gabriel Costea    

“Privesc…bla,bla,bla…declanșez…bla,bla,bla…editez…bla,bla,bla…postez…bla,bla,bla…uneori printez.”

#9 George Dobre  

“Născut în 1976 în Bucuresti, am studiat arhitectura la  U.A.U.I.M.- Bucuresti unde am început să fiu interesat de fotografie – ca un mijloc de reprezentare la început. În mod gradual, fotografia a devenit metoda mea favorită de expresie creativă.”

#10 Ioannis Stamatogiannis

“Născut în Patras, Grecia 13.03.1960, căsătorit, rezident în București. Absolvent al universității de arhitectură Ion Mincu din București în 1986, doctorat în 2003. Lucrez cu aparatele de fotografiat din 1976, având numeroase participări la workshop-uri, ture foto și conferințe. Car după mine cep puțin o cameră, zilnic, în aproape orice situație.”

#11 Iris Tusa    

“Mereu am îndrăgit exprimarea artistică. Am urmat cursuri de design interior, dar pe măsură ce am aprofundat această meserie am realizat că ceva lipsește. Faptul că trebuia să țin cont de factori externi în implementarea amenajării, devenise chinuitor. Cu timpul am înțeles că realizarea conceptului pentru proiectele de design era singura parte în care mă puteam exprima cu adevărat liber. Întotdeauna m-am folosit de imagini în realizarea conceptului. Așa a început dragostea mea pentru imagine și am dezvoltat-o urmând cursuri de fotografie. Într-un final, mi-am canalizat întreaga energie artistică asupra fotografiei. Îmbinată cu plăcerea de a călători, dezvolt aceată pasiune continuu, perfecționând-o. Pentru mine, fotografia reprezintă o formă de descoperire și autodescoperire. Este surprinzător modul în care poate fi reinterpretată lumea exterioară cu ajutorul aparatului de fotografiat.”

#12 Leontina Chiricioiu


“Fotograf entuziast redescoperind lumea prin vizorul obiectivului.”

#13 Lucian Călugărescu    

“Am început ca un foto reporter pentru o revistă locală în 2008 și apoi m-am alăturat celor de la Mediafax ca și contributor foto pentru o perioadă.

După asta a urmat agenția IMPHOTO care m-a ajutat să mă mențin în sfera fotografiei corporate, dar între timp m-am alăturat și revistei de fotogrfie de noapte numită “Tillate” (tillate.com).

La “Tillate” am fotografiat concerte și cam tot ce ține de viața de noapte până în 2012. După ce am primit un loc la două tabere de fotografie documentară, una dintre ele avându-l pe Petruț Călinescu drept profesor, am dezvoltat o pasiune și pentru fotografia de tip documentar.”

#14 Marcel Eremia

“Fotografia este una dintre pasiunile care mi-a dominat foarte mult timp din viață. Este o pasiune pe care am tot experimentat-o zeci de ani, fără să consider însă vreodată că am aflat suficient de multe despre ea. În context fotografic, mă consider în primul rând un observator, aflat într-o relație foarte bună cu un analist al lumii înconjurătoare. La o mai mare distanță de primele două locuri se mai află câteodată și poziția de scenarist.

Îmi place mult mai mult să descopăr ceva interesant decât să intervin asupra scenei respective. Peste tot în lumea care ne înconjoară putem vedea astfel de scene, pline de expresie sau cu situații care lasă loc liber mai multor interpretări. Trebuie ‘doar’ să le găsim, iar această căutare este pentru mine una extrem de provocatoare, dar și motivantă în același timp datorită rezultatului ei final: găsirea adevăratei libertăți de exprimare.”

#15 Michail Moscholios

“Dintre fructele rezultate din pasiunea mea pentru fotografie, le menționez cu precădere doar pe două: BULBphotos pe care l-am înființat în ianuarie 2015, împreună cu câțiva nu doar buni prieteni dar și fotografi talentați din București și ‘Anti-manualul de fotografie de stradă’ care se poate descărca gratuit și care vine să completeze (sau dimpotrivă, să anuleze) toate cărțile pe care le-am publicat în ultimii trei ani!

Restul este tăcere!”

#16 Octavian Cucolea  

“Iubesc oamenii, iubesc străzile și fotografia alb-negru! Dar cel mai mult mă simt mândru că sunt membru BULB încă de la începuturile acestuia. Toate celelalte lucruri sunt doar povești din viață.”

#17 Olah László-Tibor    

“Sunt un fotograf amator, pasionat de scenele oferite de oraș. Sunt născut în 1974, trăiesc în Baia Mare.”

#18 Mihai Ciama    

“Sunt născut în 1977, locuiesc în Cluj-Napoca. Am studiat la Politehnică și lucrez ca inginer telecomunicatii.

Fotografia este pentru mine un joc în care pot evada din monotonia zilnică.
Am încercat să învăț mai multe despre fotografie la UAD Cluj și mai târziu participând la workshop-uri ale fotografilor pe care îi admir.

Cel mai mult îmi place să fotografiez oameni în viața lor obișnuită, de zi cu zi. Perspectiva lumii înconjurătoare se poate schimba total atunci când ai un aparat foto în mână. Sper ca pentru mine fotografia să fie o călătorie lungă și frumoasă, fără un sfârșit.”

#19 Patrulescu Stela   

“M-am născut și trăiesc în Timișoara. Mi-am dorit dintotdeuna să fotografiez, dar am început sa fac asta abia din anul 2011.

La început am învățat despre fotografie la Școala Populară de Artă, dar momentul hotărâtor pentru mine a venit atunci când am inceput cursurile Școlii de Poetică Fotografică Francisc Mraz. Am reușit să descopăr o altă lume. Cu ajutorul mijloacelor estetice dobândite in școală încerc să văd ce se întâmplă în jurul meu. Uneori ironic, alteori straniu, sunt lucruri si stări care mă uimesc mereu.”

#20 Rafael Ianos

“Sunt fotograf amator și mă simt atras în principal de fotografia de stradă și cea documentară. Am descoperit fotografia după ce s-a născut primul meu fiu. Simțeam nevoia să surprind cât mai multe momente pe care să le îngheț în timp. Treptat, aparatul de fotografiat a devenit un accesoriu nelipsit din garderoba mea. Încerc să găsesc inspirație în viața de zi cu zi, să surprind emoții, situații, cu care am o conexiune într-un anumit moment. Este un fel de reinterpretare a realității printr-un filtru personal. Din dorința de a afla mai multe, am ajuns să cunosc alți oameni pasionați de fotografie, cu care, în 2014 am înființat BULB (București Urban- Liga Fotografilor din Balcani).”

#21 Raluca Furtună

“Ce m-a atras dintotdeauna la fotografie a fost faptul că pot să exprim ce simt chiar dacă, aparent, nu pot controla prea multe din ceea ce văd prin obiectiv (mai ales dacă e vorba de fotografia de stradă).

Am trecut de la stadiul de interes pentru fotografie la pasiune odată cu parcurgerea Școlii Fotopoetica, în 2015-2016. Am devenit partener BULB în 2017.

Plănuiesc să trăiesc cel puțin până în 3300.”

#22 Raul Timiș

“Întrebărilor din capul meu le găsesc mici răspunsuri în fotografiile mele.

Am mare nevoie de curățenie și simplitate tocmai pentru că în mine se găsește dezordine. Nu fac fotografii întâmplătoare, port aparatul cu mine doar atunci când ies la fotografiat, iar norocul vine când aleg locul și dacă anticipez clipa.”

#23 Sorin Hasu


“Am ajuns să fac fotografie călătorind. Nu prin lume ci prin propria-mi experiență de viață, în spatele declanșatorului. N-am plănuit și știut că voi ajunge aici, dar acum că am reușit, nu pot decât să mă bucur.”

#24 Szilvia Cristina Illes 

“M-am născut și trăiesc în orașul Timișoara. De fotografie m-am simțit atrasă de foarte mult timp, dar de fotografiat m-am apucat în anul 2013, când m-am înscris la Școala Populară de Artă din Timișoara. Printr-o conjunctură fericită am avut privilegiul să urmez cursurile Școlii de Poetică Fotografică Francisc Mraz, care mi-a schimbat definitiv viziunea asupra fotografiei! Mă simt o ființă binecuvântată pentru acest imens privilegiu de a putea vedea lumea prin ochiul aparatului de fotografiat și mă bucur de fiecare dată când în drumurile și căutările mele mă pot lăsa atinsă și mângâiată de minune!”

Printre evenimentele multiple organizate de BULB, se numără și expoziția lor anuală.

Rămâi alături de noi, săptămâna viitoare îi vom cunoaște pe fotografii BULB din afara țării!

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • salut,as dori sa stiu daca mai fiinteaza Liga si cum m-as putea afilia,multumesc,0733282715

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.