BULB – Liga fotografilor din Balcani (I)

Postat de: F64 F64

Comunitatea fotografică din România nu încetează să ne surprindă.

Astăzi povestim despre un grup pe care e musai să îl cunoașteți, a cărui activitate are ca punct central fotografia de stradă și cea de expresie și care se axează pe mediul urban, dar nu uită nici de zonele rurale interesante. Acest grup lărgește puțin granițele României și întrunește fotografi din Balcani, numele său fiind BULB (București Urban – Liga fotografilor din Balcani).

BULB sau București Urban – Liga fotografilor din Balcani s-a înființat la sfârșitul anului 2014 în urma invitației lui Michail Moscholios către 6 fotografi talentați din București (Gabi Costea, Rafael Ianoș, Octavian Cucolea, Corneliu Sarion, Ioannis Stamatogiannis și Adrian Andrunachi). A urmat prezentarea grupului (open day) în ianuarie 2015 pentru a asocia mai mulți fotografi care se axează pe genurile de foto care mizează pe imortalizarea mediului urban (precum fotografia de stradă) și rural (precum cea documentară).

BULB adună membri care au o abordare comună asupra imaginii, printr-un proces continuu de căutare și evaluare de portofolii.

Deși BULB reprezintă Liga fotografilor din Balcani, nu se limitează la aceste granițe, ci se extinde la nivel internațional, alături de cluburi foto europene și cu o implicare asupra educării fotografilor tineri, nerăbdători să fie inițiați în fotografia urbană.

BULB a organizat deja o serie de expoziții de fotografie în București, Thessaloniki, Katerini, Atena și acum în Cipru:

Expoziția din Cipru va avea loc în Palia Ilektriki, Pafos, începând cu data de 02.04.2017. Lucrările vor putea fi admirate până pe data de 10.04.2017.

Fiind un proiect anual, acesta a pornit mai întâi din București, trecând prin locațiile menționate mai sus și oprindu-se în Cipru.  De asemenea, acesta este disponibil și în platforma “Celebrating-PAFOS2017”, unde fotografiile au un preț special, pentru ca banii să fie trimiși către trei organizații caritabile.

Activitățile nu se opresc aici, întrucât BULB plănuiește să organizeze multe demersuri artistice dedicate, atât în București cât și în diverse locuri din țară sau din Balcani.

Dar hai mai bine să-i cunoaștem pe fondatorii BULB și pe membrii actuali din Românuia, cu ajutorul lui Marcel Eremia (căruia Michail îi mulțumește personal) aflăm câte ceva despre fiecare dintre ei (în ordine alfabetică) și vedem niște fotografii, mai jos:

#1 Adrian Andrunachi

„Cu toate că am descoperit fotografia încă din adolescență, abia la inceputul anului 2007 am dat frâu liber acestei pasiuni, când mi-am și achiziționat primul meu aparat foto digital.

Atras de oameni și de spatiul în care aceștia rezonează autentic cu mediul înconjurător, am început prin a fotografia pe stradă.

Fotografiile mele sunt capturi ale acelui peisaj urban care ni se dezvăluie zilnic, la tot pasul, dar pe care uneori îl ignoram sau îi acordam prea puțină importanță.

Spre sfârșitul aceluiași an, 2007 am făcut pasul și către fotografia comercială, în speță către cea de eveniment, pentru ca anul trecut, în 2016 să renunț complet la job pentru a mă dedica întru totul fotografiei.

Cred că pasiunile noastre ne condimentează viața și o fac mai frumoasă. Sa trăiești cu o pasiune și dintr-o pasiune ar trebui să fie idealul fiecăruia dintre noi, pentru a avea o viață mai bună.”

#2 Alexandru Marinescu   

„Visător etern, fotograf din pasiune, nu caut totul, dar caut oriunde: expresie, astmosferă și plasticitate.”

#3 Corneliu Sarion   

„O fotografie ne emoționează și ne rămâne în memorie atunci când ea este, în mod necesar, locul de întâlnire al imaginarului celui care a făcut-o, cu imaginarul celui care o privește.”

#4 Cristina-Mina Dalea