Prima cameră foto și poveștile angajaților F64

Postat de: F64 F64

Probabil că știi deja de proiectul „Fotografia – pasiune și meserie“ dedicat poveștilor consultanților F64. Totuși, ne-am gândit că nu este suficient pentru a ajunge să formăm o legătură mai strânsă cu clienții și cititorii noștri. Din acest motiv, am ales să îi întrebăm pe colegi despre povestea primei lor camere foto și începuturile lor în fotografie.

În ordinea cronologică a achiziționării echipamentului ne-au răspuns: Cristina Țintă, Rafi,  Alex Negoiță, Cătălin Tutunaru, Eugen Popa, Alexandra Crisbășan și Cristi Uba. Haide să descoperim împreună poveștile primelor lor camere foto!

prima cameră foto
(c) Alex Negoiță – Canon AE-1.

La întrebarea când ți-ai cumpărat prima cameră foto răspunsurile variază. Cristina a început analog, prin 2001-2002, iar doi ani mai târziu, în 2004 și-a cumpărat prima cameră digitală. Rafi a intrat în tainele fotografiei în 2006, Alex prin 2006-2007 urmat de Cătălin care tot în 2007 a început să facă fotografie.

Eugen Popa a început să se bucure de prima lui cameră în 2009 în primăvară, iar Alexandra în 2012, anul în care a intrat la liceu. Cristi Uba s-a apucat serios de fotografie în 2014, explorând toate genurile de fotografie.

Și totuși, care a fost prima cameră a fiecăruia, ce i-a determinat pe angajații F64 să aleagă modele respective?

prima cameră foto
(c) Cristina Țintă – Zenit E

Deși au început în perioade diferite Cristina Țintă și Alex Negoiță au făcut primele fotografii cu un Zenit. Pe Cristina a făcut-o să descopere fotografia astronomică, dar amândoi mărturisesc că și-au achiziționat primele lor camere digitale mai degrabă după posibilități, nu pentru funcții. Cristina a început să ia mai în serios fotografia, explorând diverse genuri, o dată cu achiziționarea unei camere Minolta Z1, iar Alex a pornit pe același drum după ce a pus mâna pe un Canon AE-1, apoi a cumpărat un Canon 350D.

Rafi și-a cumpărat un Canon 350D 18-55 fără IS pentru că era accesibil la preț și Nikon nu era prezent pe piața foto decât cu un D70, vechi și scump prin comparație. Cătălin Tutunaru a început să fotografieze cu un Canon 1100 D,  iar Eugen Popa,  pus în fața alegerii cu care ne confruntăm mulți, și anume: Canon sau Nikon, ne-a spus că un 1000D cu obiectiv de kit 18-55 IS l-a fermecat mai mult, prin comparație cu Nikon-ul D3000 care ar fi fost cealaltă variantă.

prima cameră foto
(c) Alexandra Crisbășan – iPhone 4

Alexandra s-a apucat de fotografie întâmplător, după ce vechiul telefon s-a stricat. A primit un iPhone 4 și, la momentul respectiv, a fost mulțumită de ce fotografii făcea. Cristi Uba spune că în fața alegerii achiziției, în acea perioadă, un Sony DSC-W12 a fost mai bun pentru el față de competitorul direct, un model de la Canon.

Sigur, eram curioși să aflăm și de unde și-au cumpărat colegii primele camere așa că nu am ezitat să-i întrebăm.

„Zenitul nu mai stiu exact de unde l-am cumpărat. Oricum, pe vremea aceea foloseam mai multe camere prin intermediul Societății Astronomice Române de Meteori. Minolta a fost luată din State, de pe Ebay dacă îmi aduc bine aminte și era ‘refurbished'”. spune Cristina

prima cameră foto
(c) Alex Negoita – Canon 350D.

Rafi încă își amintește exact, a cumpărat prima sa cameră de la F64. Aceasta i-a fost vândută de Paula și facturată de către Dorina.  Întâmplarea a făcut ca mai târziu, când Eugen Popa s-a apucat de fotografie, acesta să meargă tot la F64, doar că de data aceasta, consultantul care s-a ocupat de el, a fost însuși Rafi, pe când sediul magazinului de afla în str. Vigilenței. Cătălin Tutunaru s-a bucurat și el de prima sa cameră tot de la F64.

(c) Cătălin Tutunaru - Canon 1100 D
(c) Cătălin Tutunaru – Canon 1100 D

Alex spune că Zenit-ul a fost un cadou, iar Canon-ul 350D a fost cumpărat de la cineva.

„L-am găsit pe un site cu anunțuri de vânzare foto-video, în București.”

Din moment ce prima camera a Alexandrei a fost tot un cadou, ne-a spus că nu știe exact, dar bănuiește că iPhone-ul ar fi fost cumpărat din Băneasa Shopping City, deoarece atunci locuia în cartierul respectiv.

Cristi Uba și-a cumpărat prima cameră în rate de la Media-Galaxy din București.

prima cameră foto
(c) Cristina Țintă – Minolta Z1

Întrebați despre o istorisire mai amplă a primelor lor întâlniri cu fotografia, ce imagini au realizat și dacă mai au sau nu camera respectivă angajații ne-au răspuns:

Cristina Țintă:

„Cu Zenitul făceam în special fotografii cu dâre stelare, eclipse sau îl foloseam pentru fotografierea meteorilor. Cu Minolta Z1 am făcut tot felul de fotografii, de la cadre abstracte la imagini de călătorie sau peisaje. Și primele cadre cu avioane.:)”

Rafi:

„Nu mai am camera și fotografiile le-am pierdut de pe un HDD care a crăpat 🙁 . Primele 10.000 de fotografii erau rebuturi, învățam modurile de lucru, diafragma, viteza de shutter. Nu erau cursuri sau grupuri/ture foto pentru a putea învăța. Când mi-am cumpărat al doilea obiectiv, un 50mm 1.8 am început să fotografiez în format RAW, să înțeleg mai bine distanțele focale și jocul cu diafragma/câmpul de profunzime.”

prima cameră foto
(c) Alex Negoiță – Canon 350D.

Alex Negoiță:

„La vremea lui, Canon 350D a fost un aparat foarte bun și inovator. Dacă ne raportăm la prezent nu mai iese în evidență, dar cu ajutorul lui poți să surprinzi oricând imagini extraordinare, depinzând doar de tine. Nici un aparat foto nu o să realizeze o fotografie bună fără un fotograf bun, iar utilizând acest aparat am ajuns să înțeleg asta și să devin mai bun. A fost camera pe care am folosit-o cel mai mult (10 ani, cu perioade de pauză) și am folosit-o până când am simțit că am învățat destul încât să trec pe ceva mai avansat, plus că anii de folosință își spuneau deja cuvântul. Din păcate nu mai am camera, am lăsat-o la F64 în cadrul programului ‘Upgrade’ pentru a beneficia de reducere pentru un Canon 70 D. Nu mi-a fost ușor să mă desprind de ea, dar am fost convins de vorba cuiva care mi-a spus că așa cum m-am atașat de vechea cameră așa mă voi atașa și de următoarea.”

(c) Cătălin Tutunaru - Canon 1100 D
(c) Cătălin Tutunaru – Canon 1100 D

Cătălin Tutunaru:

„De la începutul aventurii mele în arta fotografică, trecand peste prima cameră pe care am avut-o,  pe film, trăgeam doar cu camerele prietenilor. În timp am strâns niște bani și atunci un prieten fotograf care avea cont la F64, mi-a făcut comanda la un pachet promoțional: body+ obiectiv + geantă + card și așa a început ‘independența’ și aventura foto.”

Eugen Popa:

„Aparatul a ajuns acum mulți ani la un alt pasionat de fotografie în momentul în care am decis să fac un upgrade. În proporție de 99% am făcut fotografie de stradă la nivel începator și foarte multe fotografii de test.  A fost aparatul cu care am făcut primii pași în lumea fotografiei.”

prima cameră foto
(c) Alexandra Crisbășan – iPhone 4

Alexandra Crisbășan:

„În mare parte îmi fotografiam colegii făcând tot felul de lucruri creative (desenând pe pereți sau pe oriunde apucau, cântând, scriind) sau încălcând regulile (fumând, dormind și altele) și sfidând profesorii în timpul orelor sau în pauză. Făceam asta dintr-un fel de solidaritate, o dorință de a arăta ce se întâmplă de fapt în sistem, o metodă de a arăta faptul că lucrurile trebuie să se schimbe.”

prima cameră foto
(c) Alex Negoiță – Canon 350D.

Cristi Uba:

„Camera am vândut-o și mi-am luat primul DSLR, un Canon 20D. 🙂 Dar înainte de asta am trecut prin toate genurile de fotografie, vrând și făcând tot posibilul să învăt cât mai multe.”

Tu ce povești și fotografii interesante ai cu prima ta cameră? Povestește-ne într-un comentariu, mai jos.
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top