12 Destinații fotografice din România

Postat de: F64 F64

A început deja sezonul concediilor și al distracțiilor, adică vara. Datorită acestui lucru ne-am gândit că sigur ți-ar fi de folos să ai în gând câteva destinații inedite de la noi din țară, perfecte pentru o vacanță de neuitat și pentru niște fotografii pe măsură.

Adesea ne lăsăm copleșiți de ceea ce se întâmplă în România și uităm că încă avem destule lucruri de admirat și destule remedii pentru stresul cotidian aici, în țară.

Așa că haide să descoperim împreună destinațiile fotografice din România, vrei?

Și nu uita să citești și sfaturile noastre despre fotografia de călătorie.

#1 Culoarul Rucăr-Bran

destinații fotografice

Sigur ai auzit de “micul Paris”, care obișnuia să fie porecla Bucureștiului. Ai auzit însă și de “Elveția României”? Așa este denumită zona Rucăr-Bran, datorită frumuseții peisajului.

“Elveția României” este o zonă de joasă înălțime, geografic vorbind, un culoar plin de roci calcaroase între Masivele Bucegi și Piatra Craiului.

Zona este deosebit de pitorească și populată datorită satelor răspândite pe văi și culmi, iar accesul în zonă se poate face relativ ușor. Poți lua trenul până în localitatea Zărnești, iar de acolo să profiți de numeroase trasee turistice care pleacă înspre Măgura, Peștera sau Bran.

#2 Piatra Craiului

românia

Despre acest munte s-au scris chiar și cântece și poezii, a inspirat și fermecat atât de mulți oameni, încât acum nici un colț nu mai este necunoscut. Totuși, nu este deloc ușor de urcat având pereți verticali din calcar, cu bârne atârnate și o creastă îngustă cât latul unui picior.

Dar, “Craiul” după cum este “alintat” acest munte, face mai degrabă parte din grupa munților mici din Carpați și nu este deloc ușor de fotografiat atunci când este parcurs, fiind foarte greu să surprinzi o imagine de ansamblu.

Recomandarea noastră este să în fotografiezi din Bran, Făgăraș sau Iezer-Păpușa, mai ales că pe versantul estic vei prinde răsărituri spectaculoase!

#3 Munții Bucegi

destinații fotografice

Zăriți de mulți dintre noi din Sinaia și multe alte localități, Munții Bucegi reprezintă una dintre cele mai populare destinații turistice când vine vorba de munte. Sunt probabil, cel mai cunoscut masiv montan din țară.

Aici s-au dezvoltat pe parcursul anilor toate sporturile ce pot fi practicate la munte. Mai întâi au fost drumețiile, apoi alpinismul, iar acum ne putem bucura și de parapantă, snowkitting, schi extrem pe văi abrupte, dar și pe pârtie.

Din Bucegi pornea în anii ’50 cel mai dificil traseu de alpinism din carpați, “Fisura albastră”, iar acum acesta poate părea un mic copil prin comparație cu noile trasee.

Masivul Bucegi a fost declarat parc natural încă din anul 1990, iar cel mai cunoscut monument geologic al acestuia este Sfinxul.

#4 Ceahlăul

românia

Muntele legendelor și al misterului.

Stâncile, formațiunile geologice sau vârfurile, poartă numele multor mituri din istoria noastră precum: Căciula Dorobanțului, Cascada Duruitoarea,  Căile lui Miron, Coloana Dorică, Toaca și Ocolașul Mare.

Se crede, de asemenea că Kogaion (muntele sfânt al dacilor) ar fi fost acolo și nu ar fi deloc surprinzător dacă ar fi așa, fiindcă de oriunde ai privi Ceahlăul, masivul iese clar în evidență prin altitudine și forma sa caracteristică.

Situat în Carpații Orientali, Ceahlăul are altitudinea maximă în vârful Ocolașul Mare (1907m), iar la est este mărginit de oglinda lacului artificial-baraj Izvorul Muntelui.

#5 Munții Retezat

destinații fotografice

Denumit și regele munților, nu neapărat datorită altitudinii și dificultății parcurgerii, cât pentru întreaga armonie vizuală a acestuia. Pare așezat de cineva, perfect, proporțional și proaspăt, pentru a te răsplăti pe măsură dacă îndrăznești să pornești la drum.

Este muntele cel mai bogat în apă. Aici se află cel mai întins lac glaciar din țară, Bucura (9,7 ha), cel mai adânc, Zănoaga (29m) dar și alte 80 de lacuri glaciare.

#6 Munții Făgăraș

românia

Aici se află cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu, cu o altitudine de 2543m, dar cele mai multe vârfuri din această zonă oricum depășesc 2500m. Cea mai lungă creastă, asemănătoare unei coloane vertebrale, are 70km și tot în Munții Făgăraș se află împreună cu lacul care are cea mai mare altitudine, Tăul Mioarelor situat la 2282m.

Transfăgărășanul a fost până de curând cea mai înaltă șosea din carpați, locul fiindu-i luat de Transalpina din Parâng.

#7 Munții Apuseni

destinații fotografice

Sigur te va lovi inspirația printre crestele zimțate, turnurile de stâncă, peșterile și cheile cu pereți verticali ale Munților Apuseni.

Aici se află un mix foarte interesant – pe lângă peisaj, avem numeroase culturi ale oamenilor muntelui. Fiind munți de altitudine joasă, satele mocanilor încep de la poale și se extind pe cât posibil înspre vârf.

Oriunde la munte, peisajele vor predomina, varietatea de compoziții fiind extrem de mare. Apusurile și răsăriturile parcă sunt și ele mai spectaculoase de acolo, de sus, iar natura îți poate face surpriza să vezi și să fotografiezi aici multe fenomene atmosferice pe care din oraș sigur nu le-ai surprinde.

#8 Maramureșul

românia

Destinația cea mai dorită și fotografiată, dar în același timp cea mai recent descoperită de ochii publicului.

“Maramureșul este un simbol, este o chintesență, un semn, un recapitulator sub care se ascunde – poate mai intens și mai insidios decât sub altele – sufletul românesc în forma lui cea mai loială – ademenitoare și elevată.” spunea Nicolae Steinhardt.

Un loc ideal pentru proiecte documentare, pentru surpinderea tradițiilor și așa pe cale de dispariție sau pentru realizare de portrete ale localnicilor în port popular și nu numai.

#9 Dulcea Bucovină

destinații fotografice

Este tărâmul ideal pentru fotografie, se simte rigoarea austriacă din vorba oamenilor. Bucovina se suprapune cu jumătatea de nord a județului Suceava, începând de la pasul Mestecăniș, până la porțile Sucevei, de-a lungul bazinului superior al râului Moldova, Suceava și afluenții acestora.

Pădurea, calul și libertatea sunt simboluri sfinte pentru huțuli, care populează zona de nord a Bucovinei. Aceștia reprezintă una dintre cele mai misterioase etnii ale României, fiind în tradiția noastră ultima fărâmă a dacilor liberi, slavizați ulterior.

Peisajele, fotografiile de călătorie, imagini despre obiceiuri și tradiții din România, dar și portrete ale localnicilor, pe toate le poți realiza aici.

#10 Vulcanii Noroioși

destinatii fotografice

Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici şi mari reprezintă un fenomen unic în România. Rezervație naturală de tip geologic pe cca. 30 ha., aceștia sunt localizați în Subcarpatii de Curbură, în localitatea Berca, jud. Buzău, fiind formați datorită erupțiilor de gaze din pământ, care antreneză spre suprafață nămol și apă.