(c) Irina Gache

"Între oniric și realitate" – expoziție de fotografie

Marți, 4 aprilie 2017, la ora 19:30 în Sala Expo F64 (bulevardul Unirii 45) va avea loc o expoziție inedită și atipică, “Între oniric și realitate” întrucât fotografiile Irinei Gache au fost concepute într-un mod aparte, folosindu-se de expuneri lungi, suprapuneri sau pur și simplu surprinzând cadrul bizar la momentul potrivit. Este prima expoziție de acest gen găzduită de F64.

“Când vorbim despre oniric ne gândim la vise, acele reprezentări vizuale câteodată încărcate de senzații sau emoții care iau naștere în timp ce dormim. Realitatea este o reflectare a lumii, elaborate de creierul nostru insumând toate senzațiile, perceptiile, imaginile și simțirile pe care le trăim în starea de conștiență.” spune Irina.

"Între oniric și realitate"
(c) Irina Gache

#1 Bună Irina, povestește-ne câte ceva despre tine, ca fotograf și ca om. Cititorii noștri au apucat să prindă o frântură din personalitatea ta, din articolul “Poate fi fotografia o formă de terapie?”, dar n-au apucat încă să te cunoască.

Pasiunea mea pentru fotografie a pornit sub călăuzirea și îndemnul lui Horațiu Lazar, prietenul meu de atunci, fotograf și el – îi voi rămâne mereu recunoscătoare pentru că m-a susținut și îndemnat să continui pe acest drum. Fotografia mi-a oferit mediul cel mai facil de exprimare, urmându-l apoi pictura și scrisul.

M-am apucat de fotografie în 2013. Am început cu un proiect manifest, “Nude is NOT Rude” cu care am încercat să ridic semne de întrebare într-o societate în care oamenii ajung să se rușineze de propria nuditate și sexualitate, neacceptându-se pe sine, dar ridicând piatra și aplicând cenzura asupra nudității nepornografice, atunci când cineva nu are inhibiții sau când nu împlinește standardele de frumusețe impuse de revistele de modă.

După acesta a urmat o succesiune de proiecte: “Shadows” – inspirația venind de la conceptul de umbră personală, după definiția lui Carl Gustav Jung în teoria psihologiei analitice și “In Between”, un proiect similar cu cel din această expoziție.

În prezent lucrez la “The Genealogies of Sins” – un proiect despre “păcatele” oamenilor.

#2 Cum ți-a venit ideea pentru “Între oniric și realitate”?

Acest proiect, sincer, nu s-a concretizat sub forma unui concept bine definit și structurat până în momentul când am decis să îl expun la voi.

El reprezintă un cumul de imagini create de-a lungul ultimilor trei ani, care înfățișează diverse stări trăite la limita dintre visare și realitate. Ideea nu mi-a venit propriu zis dintr-o dată, de tip: bingo! That’s it… asta trebuie să fac! A fost mai degrabă o continuitate de documentare și înregistrarea imagistică a unor stări, idei și trăiri care și-au găsit mediul de expunere prin intermediul acestor fotografii.

irina gache
(c) Irina Gache

#3 De ce tocmai această temă, ce mesaj dorești să transmiți?

Proiectul “Între oniric și realitate” încearcă să arate în imagini momentele în care starea de vis se cotopește cu starea de conștiență, cu realitatea de zi cu zi. Adesea se poate simți fie ca o confuzie generalizată care nestapânită te poate aduce într-o stare de spaimă. Totuși, permițându-i să existe și lăsându-te purtat de ea poți pentru un moment să călătorești într-o lume diferită, fantasmagorică, precum călătorea Alice în Țara Oglinzilor. Fiecare lucrare este o invitație adresată privitorului de a intra în poveste, ca printr-o oglindă în altă lume unde să poposească și să își permită să se lase copleșit de multitudinea de percepții și simțiri create.

#4 De ce ai ales suprapunerile ca punct principal pentru conceptul tău?

Tehnica de dublă sau triplă expunere folosită în unele din lucrări se vrea a aduce într-un singur plan un amalgam copleșitor de conflicte, simțiri, câteodată complet antagonice, alteori complementare.

#5. Au fost modelele special alese pentru acest proiect sau doar o preferință personală?

Modelele sunt prieteni sau cunoscuți cu care am creat la momentul respectiv, nu alese special pentru acest proiect. Adesea cand m-am întâlnit cu cineva pentru a-l/o fotografia pentru un anumit proiect, am facut și fotografii care nu făceau neapărat parte din aceeași temă. Multe dintre ele sunt incluse și în “Între oniric și realitate”, care după cum spuneam nu s-a concretizat ca un concept definit până acum câteva săptămâni.

"Între oniric și realitate"
(c) Irina Gache

#6. În ultima vreme ai fost destul de preocupată cu protestele de la noi, ba chiar ți-am și ales câteva fotografii pentru articolul nostru despre această temă, a fost proiectul tău actual influențat de situația din România?

Da, întradevăr, m-au preocupat și mă preocupă în continuare situația critică în care ne aflăm ca țară și nu numai asta, dar și umanitatea ajunsă în acest punct cheie de saturație a nedreptății și dorința de a se schimba în bine societatea în care trăim. De aceea am și documentat fotografic protestele.

Însă, proiectul de față nu este legat de ceea ce se întâmplă acum în țară, dar este în “Între oniric și realitate” o fotografie, cea de mai sus care reprezintă viziunea mea asupra a ceea ce se întamplă nu numai în țară ci în toată lumea, și anume conștientizarea situației în care spiritualitatea și umanitatea au fost îngropate și respinse de aspectele financiare. Manipularea și setea de material duse la extrem în care viețile oamenilor nu mai contează – bani cât mai mulți sa fie.

#7 Câteva cuvinte pentru potențialii vizitatori ai expoziției și cititorii noștri?

Sper ca cei care vor privi imaginile să aibă curajul de a se transpune în ele și în atmosfera pe care o inspiră în mod subiectiv fiecăruia. Sper să-și pună întrebări legate de anumite stări sau gânduri pe care le evocă acestea și de ce tocmai acelea sunt evocate. De asemenea, pentru cei care vor veni să vadă expoziția, mi-ar plăcea să îmbine cadrul imaginii cu titlul lucrării, pentru a-și forma o idee mai nuanțată asupra fotografiei respective.

Cateva dintre ele au ca tematică și ideea sacralității și cum se raportează individul în contextul realității concrete la acest concept. Îi las pe ei să le descopere și să discutam pe tema aceasta la vernisaj.

"Între oniric și realitate"
(c) Irina Gache

Expoziția este cu vânzare (pentru care artistul va fi contactat personal) și va putea fi vizitată până pe data de 02 mai 2017.

Iar pe Irina Gache o poți găsi și în Țara Minunilor.

Ne vedem pe 4 aprilie, la 19:30!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.