(c) Andreea Velican

Fotografia de nou-născuți cu Andreea Velican

Fotografia de nou-născuți nu este nicicum atât de simplă pe cât pare, gândește-te la un ax, la un capăt se află fotografia tip lifestyle și fotoreportajul, iar în partea opusă se află fotografia costumizată, de studio. Ei bine, din perspectiva asta fotografia de nou-născuți s-ar putea să fi existat „și la noi” de mai mult timp decât am crede, în forme atât de diverse – fie că este vorba de un fotoreportaj, cu bebe acasă în brațele părinților sau o ședință foto înainte de botez. Eu personal am ales extrema aceea în care cadrele să fie cosmetizate: recuzita să fie aleasă și potrivită după anumite criterii privind cromatica si textura.

Respect anumite reguli clare privind posing-ul, lumina este controlată, fotografiile editate, iar această extremă se numește fotografie costumizată. Orice fotograf care fotografiază drept subiect un nou-născut și se plimbă pe această axă, dintr-o extremă în alta face parte din categoria: fotograf de nou-născut. Tot ce urmează să spun este strict din perspectiva mea și nu vreau să definesc decât munca mea, studioul meu și serviciile pe care le ofer.

Fotografia costumizată pentru nou-născuți se realizează de preferat în primele 10 zile, deoarece nou-născutul se adaptează într-un mod foarte rapid la noul mediu. Schimbările privesc atât factorul biologic cât și înfățișarea. Ședințele foto au loc doar în studioul foto și se utilizează doar recuzita studioului. Nou-născutul este așezat în posturi-standard îndelung studiate, iar punctul de stație avantajează fizionomia nou-născutului. Lumina poate fi naturală sau artificială, însă întotdeauna va fi controlată de către fotograf. Pentru ședința foto costumizată fotograful va pregăti dinaintea ședinței tot ce este necesar și va controla toate aspectele. În fotoreportaj fotograful nu va interveni în privința luminii și a evenimentelor fotografiate, ci va reda într-un mod autentic atmosfera. Recuzita, din nou, reflectă gustul fotografului în ceea ce privește estetica și este un element-cheie în rezultatul final dorit de către fiecare fotograf de nou-născuți.

Personal, am început să studiez fotografia de nou-născuți începând cu 2013, însă am realizat prima ședință foto în 2015. În decurs de un an am experiemntat și am studiat mult până să ating rezultatele din prezent. Am înțeles rând pe rând importanța luminii, posturii și recuzitei, iar în 2016 am decis să am propriul studio în care să realizez ședințele. Odată ce am amenajat studioul am înțeles că fiecare fotograf va dezvolta prorpiul stil de fotografiere și de business. Cu toate că în 2016 românii erau reticenți în privința ședințelor de acest gen, am putut observa cum lucrul acesta se schimbă – pe parcursul unui singur an. Din ce în ce mai mulți proaspeți părinți doreau să surprindă aceste momente pentru a le savura întreaga viață. Desigur, fotografii au un rol important în a educa publicul cu informații concrete și corecte și am căutat cel mai potrivit mod de a comunica cât mai bine cu viitorii mei clienți, iar rezultatele s-au făcut simțite. Un lucru este clar, perseverența va aduce rezultate ușor dar sigur, iar de la începutul anului 2017 am observat schimbări majore față de anul precedent.

Fotografia de nou-născuți (cum decurge ședința foto)

Dacă te întrebi unde începe și unde se termină munca unui fotograf de nou-născuți, dă-mi voie să-ți spun: procesul ședinței foto începe cu mult înainte, un fotograf ce realizează ședințe foto costumizate va căuta constant recuzita potrivită stilului de fotografiere și de editare – da, cromatica este mult mai importantă decât am crede – de asemenea va avea grijă să programeze în mod eficient ședințele foto în fiecare lună – nou-născuții sunt imprevizibili, sunt multe aspecte ce trebuiesc luate în considerare privind data ședinței și flexibilitatea programului – studioul trebuie pregătit pentru fiecare client în parte – recuzita trebuie igienizată și trebuiesc pregătite toate condițiile necesare unei proaspete mămici și puiului ei.

fotografia de nou-născuți
(c) Andreea Velican

În timpul ședinței procesul este unul lent dar cu rezultate spectaculoase, fiecare degețel trebuie să pară relaxat și fiecare unghi de fotografiere trebuie să flateze fizionomia nou-născutului. Când crezi că ai terminat de poziționat nou-născutul, acesta hotărăște să se întindă puțin și va trebui să o iei de la capăt. După probabil 4 ore pe care le vei petrece în studio pentru cele 20-30 de cadre finale, urmează editarea fotografiilor și crede-mă că pielea unui nou-născut nu este un lucru ușor de trecut cu vederea. Nou-născuții nu vor avea acea piele de bebeluș despre care toată lumea vorbește. Micuții vor avea tot felul de impurități, puțin icter combinat cu un ton movuliu. Rezultatul final ne va prezenta un bebe diafan și drăgălaș, fotografiat în somnu-i dulce de dimineață – numai noi vom știi cât am legănat și cât am transpirat la acea ședință foto. Părinților le voi prezenta fotografiile într-un mod inedit, ca o poveste prin care voi emoționa, căci puiul lor este subiectul principal. Întreaga experiență alături de tine contează și este poate cel mai important episod din viața clienților tăi, iar tu dorești să îi ajuți să și-l amintească în toată splendoarea lui. Nu despre asta este oare vorba în fotografie în cele din urmă? Oare fotografia nu înseamnă totuși chimie, sentiment, simțire?

Despre ce urmează după ședința foto și munca continuă pe care o presupune acest gen de fotografie

După toate acestea, fotograful se va întoarce cu nasul în tutoriale și în site-urile de recuzită, va căuta inspirație și pentru următoarea ședință și se va ocupa de promovarea site-ului sau pe rețelele de socializare. Va realiza template-uri pentru invitații de botez sau albume foto, se va ocupa de programările viitoare și va livra produsele clienților. Își va confecționa știu eu ce coroniță de flori sau va vopsi 5 flokati în diferite culori, va fi într-o căutare continuă de cutii vechi, covate sau fir de mohair pentru o nouă căciuliță și nu va spune niciodată stop investițiilor în acțiuni, preseturi sau workshopuri.

fotografia de nou-născuți
(c) Andreea Velican

În studioul meu vei găsi tot timpul câte o covată nouă nou din lemn, câte un costumaș în nuanțe neutre sau culori pale din cele mai pufoase și finuțe materiale. Fiecare element participă la crearea cadrului perfect. Iubesc să comunic prin lumina pe care o folosesc și texturile finuțe pe pielea nou-născutului în timp ce doarme ghemuit așa cum o făcea în burtica protectoare a mamei lui. Iubesc posturile care le vin ca o mănușă micuților: taco, tushy up, potato, etc.

Câteva informații interesante despre nou-născuți

Nou-născutul iubește presiunea și căldura în jurul său, iubește zgomotul constant așa cum era obișnuit să audă în burtică și adoră legănatul subtil care-i amintește de plimbările prin parc pe care mămica le făcea când încă era însărcinată. Tot acest mediu trebuie recreat de către fotograf pentru a păstra nou-născutul într-o stare de liniște. Este o nișă atât de frumoasă a fotografiei, trebuie respectată și apreciată la fel ca orice alt domeniu de fotografie. Personal, iubesc ceea ce fac, iubesc să știu că ofer unei familii ceva atât de valoros, că primesc înapoi încântarea și fericirea din ochii clienților. Dacă nu ai pasiune pentru ceea ce faci, în acest domeniu, nu vei avea un motor care să te ducă departe. Pentru a menține pasiunea trebuie să fii inspirat, iar pentru a fi inspirat trebuie să privești cu sufletul. Fotograful nu este o mașinărie și nu va produce niciodată o fotografie de două ori în aceeași variantă. Fotograful de nou-născut este fericit pentru că crează ceea ce iubește și este mulțumit pentru că oferă fericire la rândul lui.

Articol și fotografii de Andreea Velican.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.